گودبرداری ساختمان از مقدمات اجرای یک پروژه عمرانی است. نقش ادوات فولادی در گودبرداری و بطور کلی ساخت و سازها قابل توجه است. امروزه با نیاز به گودبرداریهای کم و پرعمق انواع ماشین آلات ساختمانی چون بیل مکانیکي، کامیون و لودرها استفاده میشود. در این مقاله سعی کردهایم نقش این تجهیزات فولادی در گودبرداری ساختمان را بررسی کنیم.
رشد جمعیت و نیاز به مسکن، محل کار، مکانهای آموزشی، تفریحی، خرید و تجاری، درمانگاهی و بیمارستانی و… بیش از پیش سرعت گرفته و احساس میشود. صنعت ساختمانسازی و راهسازی از دیرباز قابل توجه بودهاست و با مجموعهای از نیروی کار و ماشینآلات مختلف این مهم را به انجام میرسانند. بهتر است در ابتدا منظور از ادوات فولادی در صنعت ساخت و ساز را بیان نماییم و پس از آن به انواع، کاربرد، فاکتورهای موثر در انتخاب و نکات مهم در بهکارگیری آن اشاره کنیم تا نقش ماشین آلات یاد شده در گودبرداری ساختمان روشنتر شود.
پس از گودبرداری ساختمان، فوندانسیون آن بنا نهاده میشود. در سازههای بتنی این کار به وسیله آرماتوربندی اصولی صورت میگیرد. در مقاله ای زیر میتوانید خلاصه نکاتی در خصوص آرماتوربندی ساختمان را مطالعه کنید:
مجموعه تخریب و خاکبرداری در ساختمانسازی، عمل گودبرداری را تشکیل میدهد. گودبرداری ساختمان یا پیکنی میتواند در حالت عمیق یا کم عمق، باز یا بسته یا حتی نیمهباز انجام گیرد اما در اصل قضیه تفاوتی نمیکند و برای بهتر عملیاتی شدن آن به بيل مکانیکی، کامیونها و لودر متناسب با حجم عملیات نیاز است. جنس زمین، فضای موجود برای مانور دادن این ماشین آلات و امکان رفت و آمد و جابهجایی آسان آنها، در طراحی پروژه گودبرداری اصولی و به کارگیری این ادوات فولادی، تعیینکننده است. انواع مختلف این ابزار در گودبرداری بررسی میشود و کاربرد آنها اعلام میشود. در انتخاب آنها فاکتورهایی کلی موثر است و انتخاب آنها را دقیقتر میکند. در ادامه به بحث بیشتر درباره نقش ادوات فولادی در گودبرداری میپردازیم.
اجرای گودبرداری همچنین جهت تخریب ساختمان های قدیمی و ساخت سازه های جدید یک الزام است. اما پیش از هر چیزی لازم است تا ساختمان قدیمی تخریب شود. میتوانید با مطالعه مقاله تخریب اصولی ساختمان با مراحل این فرآیند آشنا شوید.
انواع ادوات فلزي مورداستفاده در گودبرداری به سه مورد کامیونها، لودر و بيل مکانیکي محدود میشود که به انجام بهتر پیکنی یا گودبرداری ساختمان توسط کارگران و مهندسان کمک مینماید.
کامیونهای سنگین و نیمه سنگین با جابهجایی خود در محدوده عملیاتی و خارج از آن، حجم بالایی از خاک، نخاله و مصالح سنگی ناشی از گودبرداری را جابهجا میکنند. سرعت و ظرفیت کاری بالای آنها این جابهجایی را آسان میکند.
لودرها یکی از مکملهای کامیون در انجام بهتر گودبرداری ساختمان است. لودر را میتوان هم خانواده تراکتور دانست اما حمل مصالح و نخالههای حین عملیات اجرایی گودبرداری را با وجود چنگال جلویی ممکن میکند. البته با وجود این چنگک میتواند به عمق زمین نفوذ کند و خاک را از زمین بکند اما نقطه ضعف یا بهتر است بگوییم محدودیت لودرها در انجام عملیات، صرفا جوابدهی در زمین نه چندان سخت است و برای موارد این چنینی حضور و به کارگیری بیل مکانیکي لازم میشود. هر دوی این ادوات از فولاد سخت و ضدسایش تولید میشوند. به خصوص قسمت مربوط به چنگک آنها که در معرض تنش اصلی قرار میگیرد. همچنین بدنه و سایر قسمتهای این خودروها نیز از ورق ضد سایش تولید میشود. روی لینک زیر کلیک کنید و قیمت انواع ورق فولادی و قیمت ورق ضد سایش را مشاهده کنید.
بيل مکانیکی در کنار کامیونها و لودر در محدوده عملیاتی گود برداری ساختمان به عنوان دیگر ادوات فولادي حضور دارد. در زمین سخت میتواند با چنگک قوی خود تا عمق ۶ متر در خاک نفوذ کند و آن را از دل زمین بکند. در خاک برداری، پیادهسازی نقشه ساخت و پنل برداری اصطلاحا، برداشت ترانشه و کمک به بارگیری در کامیونهای کمپرسی از بیل مکانیکي استفاده میشود.
کامیونها در دو نوع کلی معمولی و کمرشکن هستند که اینها نیز میتوانند تک یا دو محوره باشند. تفاوت آنها در میزان بارگیری، جابهجایی و در نتیجه کاربرد آن است مثلا کامیونهای کمرشکن دومحوره به کامیونهای سنگین معروفند و سنگ و کویل ورقهای سنگین را بهعنوان بار خود جابهجا میکنند. یکی از انواع پرکاربرد کامیونها در ساخت و ساز، کامیون کمپرسی است که تفاوتش با نوع معمولی وجود اتاقک و جک هیدرولیکی پرس در آن است و تفاوت انواع مختلفاش در نوع اتاق بارگیری و نوع مصالح قابل حمل میباشد.
در لودرها، چرخها میتواند لاستیکی یا زنجیری باشد که این در نحوه عملکرد لودر تاثیرگذار است به نحوی که در زمینی با شیب ۱۵ تا ۳۰ درجه، از قدرت کار لودر با چرخ لاستیکی استفاده میشود و در زمین با شیب ۳۵ درجه تا حتی ۶۰ درجه که بسیار تندتر است، از نوع چرخ زنجیری بهره میبرند. لودر بهعنوان یکی از ادوات فلزی در تمیز نمودن نهایی زمین نیز کمک میکند. لودرها در انواع گوناگونی چون لودر کوچک یا بابکت، متوسط، بیلگردان، زیرزمینی و بازویی وجود دارد.
بيل مکانیکي دارای دونوع ارابه یا شاسی لاستیکی یا زنجیری میباشد و انواع مختلف جام چون کج بیل، بیل کششی و بیل مکانیکی کابلی میباشد. بیل کج یا جام معکوس جای پای خود را در انواع عملیات پیکنی یا گودبرداری باز نموده. بیل کششی یا دراگلاین، بازوهای طویلی دارد که به گودبرداری عمیق کمک میکند. در بيل مکانیکي کابلی، جام و بازوها با کابل کنترل میشوند. بیل کلامشل و منقاری نیز از سایر مدلهای بیل مکانیکی میباشد.
برای استعلام قیمت روز میلگرد کلیک کنید.
حجم خاک قابل برداشت و میزان فشردگی و تراکم خاک در محدوده عملیاتی، در انتخاب نوع ادوات فولادی و تعداد آنها نقش ایفا میکند. پر واضح است که هرچه حجم خاک بیشتر باشد تعداد ادوات موردنیاز بیشتر است و یا با صرف زمان بیشتری عملیات انجام میگیرد و خاک متراکمتر زمان گودبرداری را طولانی میکند.
شیب زمین یکی دیگر از فاکتورهای موثر است مثلا در شیبهای کم انتخاب لودربا چرخهای لاستیکی بهعلت سبکتر بودن نسبت به نوع زنجیری آن منطقی و ممکن است. حال آن که در شیب تند، لودر چرخ زنجیری ایفا نقش میکند.
در محدوده عملیاتی وجود فضا، تعیینکننده نوع ماشین آلات از نظر ابعاد است مثلا در محوطه کاری گودبرداری با عمق کم از مینی لودر استفاده میشود و اگر پیکنی عمیق بود از بيل مکانیکي مینی استفاده میکنیم. هرچه محدوده وسیعتر باشد سایز ادوات مورد استفاده بزرگتر و تعداد آنها هم برای تسریع عملیات گودبرداری بیشتر خواهد شد.
شما چه ابزار فولادی برای گودبرداری میشناسید؟ در قسمت نظرات همین صفحه با ما درمیان بگذارید. برای خرید انواع مقاطع فولادی یا مشاوره رایگان با همکاران بخش بازرگانی آیرومارت تماس بگیرید.
یعقوب
۲۴ آبان ۱۴۰۰متاسفانه برخی ساختمان سازان به دلیل رعایت نکردن اصول گودبرداری ساختمان باعث تخریب خونه های مردم میشن
آیرومارت
۲۵ آبان ۱۴۰۰سلام وقت شما بخیر. بله متاسفانه سالانه شاهد رخداد حوادث ساختمانی مختلف به دلیل بی دقتی در استفاده از ماشین آلات ساختمانی، عدم رعایت اصول ساخت و … هستیم.
مسعودی
۲۱ خرداد ۱۴۰۱فضا و محیط حتی رو نوع سازه نگهبان برای گودبرداری هم تاثیرگذاره
آیرومارت
۲۲ خرداد ۱۴۰۱سلام. در حال حاضر هفت نوع سازه نگهبان در ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرد که هرکدام تجهیزات و روش اجرایی خاص خودشان را دارند. برای انتخاب مناسبترین روش باید به نوع گودبرداری و مزایای و معایب هرکدام از روشها توجه کنید.