بهینه سازی و کنترل وزن، از جمله مهمترین اهداف اصلی مهندسین در ساخت و سازهای مدرن بهشمار میرود. از آنجا که دوام و پایداری سازهها به استحکام فولاد متکی است، پس منطقیترین راه کنترل وزن فولاد بهکار رفته در سازه است. از جمله ابزارهای کلیدی در این مسیر، استفاده از جدول وزن مقاطع فولادی یا جدول اشتال مقاطع فولادی است. هر مقطع ساختمانی همچون پروفیل و میلگرد، جدول اشتال مخصوص به خود را دارند. ساختمان سازان از اطلاعات موجود در این جدول در مرحله طراحی سازه استفاده میکنند. آیرومارت در این صفحه، جدول وزن مقاطع فولادی را ، به تفکیک نوع مقطع، برای شما قرار داده است.
جدول اشتال یا اشتایل که معمولا با عنوان جدول وزن مقاطع فولادی در ایران شناخته میشود، اطلاعاتی جامع و کامل از مشخصات مقاطع فولادی در اختیار خواننده قرار میدهد. جدول اشتال توسط اولین مهندس زن آلمانی، مارتا اشتایدر بورگر، گردآوری شده است. از آنجا که در زبان آلمانی به فولاد اشتال میگویند، این جدول با نام جدول اشتال شهرت پیدا کرده است.
برای طراحی و ساخت هر نوع سازهای که در آن از مقاطع فولادی استفاده میشود، میتوان به جدول اشتال مراجعه کرد. در این جدول مشخصات مقاطع فولادی، اعم از سایز، ضخامت، گشتاور، ممان و وزن آورده شده است. بنابراین این جداول در کوتاهترین زمان ممکن اطلاعات مفید و کاربردی در اختیار شما قرار خواهد داد. اما جدول اشتال مقاطع فولادی، تنها برای مهندس ساختمان ساز کاربرد ندارد. در ایران معمولا افرادی که با خرید و فروش آهنآلات سروکار دارند نیز برای آنکه تخمینی از بار خریداری شده داشته باشند، به سراغ این جدولها میروند. به همین خاطر افراد فعال در بازار، جدول اشتال را بیشتر با عنوان جدول وزن مقاطع فولادی میشناسند.
برای آنکه بتوانید از هر کدام از جدول های وزن استفاده کنید، نیازی به دانش تخصصی ندارید. تنها کافیست در مرحله اول نوع مقطع خود را تعیین کنید. میلگرد، تیرآهن، هاش، لوله، ورق و انواع پروفیل، هر یک جدول مخصوص به خود را دارند. در هر یک از این جدولها، متناسب با ابعاد استاندارد تعریف شده، میتوان به وزن و دیگر اطلاعات لازم آن مقطع خاص پی ببرید. در ادامه جدول اشتال مقاطع فولادی را مشاهده میکنید.