قیمت آهن اسفنجی

آهن اسفنجی، به انگلیسی، Sponge Iron، از طریق احیای سنگ آهن به آهن فلزی از طریق واکنش با کربن به شکل زغال سنگ و در دمای حدود 1100 درجه سانتی‌گراد تولید می‌شود. قیمت آهن اسفنجی که به آن آهن احیاشده مستقیم، آهن فلزی یا آهن بریکت‌شده داغ هم گفته می‌شود، از طرف صاحبان صنایعی که به ضایعات آهن نیاز دارند، استعلام می‌شود.

آهن اسفنجی در صنعت آهن و فولاد به‌عنوان جایگزین مناسبی برای ضایعات در کوره‌های القایی و قوس الکتریکی استفاده می‌شود. در طول سال‌ها، کمبود ضایعات ذوب گران قیمت، آهن اسفنجی را به ماده اولیه مهمی برای تولید فولاد با کیفیت بالا تبدیل کرده است.

آهن اسفنجی

آهن اسفنجی

آهن اسفنجی چگونه تولید می‌شود؟

به‌طور کلی برای تولید آهن از دو روش احیا مستقیم و کوره استفاده می‌کنند. تولید آهن از طریق کوره یک روش قدیمی است و مزیت‌های زیادی دارد. به‌علاوه، حدود ۹۴ درصد آهن دنیا هم از طریق کوره احیای آهن اسفنجی تولید می‌شود. اما مضرات زیست‌محیطی این روش باعث شد که روش احیا مستقیم برای اولین بار در دهه ۷۰ میلادی شکل بگیرد.

کارخانه آزمایشی احیای مستقیم به روش میدرکس هم در سال ۱۹۶۷ در اوهایو شروع به کار کرد. دو سال بعد، اولین کارخانه تجاری با ظرفیت تولید ۱۵۰ هزار تن راه‌اندازی شد با پیشرفت تکنولوژی و افزایش تقاضا در بازار، واحدهای جدید تولید آهن اسفنجی شروع به کار کردند.

در این روش از دو نوع احیاکننده گازی و زغال‌سنگ استفاده می‌کنند. اگر صاحب کارخانه تولید فولاد هستید یا در بخش تامین مواد اولیه فعالیت می‌کنید، می‌توانید با توجه به منابع کارخانه از یکی از این احیاکننده‌ها استفاده کنید. در ادامه، شیوه کار هر کدام از احیاکننده‌ها را توضیح می‌دهیم. همچنین برای استعلام قیمت اهن اسفنجی و خرید گندله آهن می‌توانید به سایت‌های معتبر مراجعه کنید. همچنین برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره خرید تیرآهن 14 می‌توانید با شماره‌گیری 02145306 از کارشناسان مجرب مجموعه آیرومارت مشاوره‌های لازم را دریافت کنید.

تولید آهن اسفنجی

تولید آهن اسفنجی

فرایند احیا مستقیم آهن اسفنجی با احیاکننده گازی

در این فرایند، دو روش مختلف میدرکس (Midrex) و HYL وجود دارد و در هر دوی آن‌ها برای جداسازی اکسیژن از سنگ آهن از منابع گاز طبیعی استفاده می‌کنند. در این حالت، سنگ آهن را به شکل گندله آسیاب می‌کنند. گندله‌ها همراه با متان وارد کوره می‌شوند. بعد از این مرحله، گاز متان تجزیه می‌شود و به هیدروژن و کربن مونو اکسید تبدیل می‌شود. این گازها حاصل از اکسایش متان هستند و گندله‌ها و کلوخه‌های آهن را احیا می‌کنند.

روش HYL

روش اچ وای ال در کشور ایران گستردگی زیادی ندارد. خواستگاه این روش، کشور مکزیک است و برای اولین بار در یک سیستم ۷۵ هزار تنی اجرا شد. برای اجرای HYL، باید گاز طبیعی را به بخار تبدیل کنید و گاز احیاکننده را در رآکتور استفاده کنید. در HYL هم از کوره برای حذف اکسیژن از کلوخه و گندله سنگ آهن استفاده می‌شود. نکته مهم این است که مکانیزم اجرایی HYL در ۴ نوع مختلف است.

دمای فرایند اچ وای ال حدود ۹۳۰ درجه سانتی‌گراد و فشار فرایند ۵ اتمسفر است. در ابتدا، گاز طبیعی در حضور کاتالیست با بخار آب واکنش می‌دهد و گاز احیایی در قسمت ریفرمر تولید می‌شود. این گاز از هیدروژن و کربن مونوکسید تشکیل شده است. بیشتر ترکیب گاز تولیدشده در ریفرمر، هیدروژن است و قدرت احیای بالایی دارد. علاوه‌بر این‌ها، جریان احیایی کنار رآکتور شامل گرم‌کن، تجهیزات غبارگیر، خنک‌ساز، حذف‌کننده آب از گازها، کمپرسور گاز بازیافتی و حذف‌کننده گاز کربن دی اکسید هستند. دستگاه گرم‌کننده دمای گاز احیایی را ۹۲۵ درجه سانتی‌گراد افزایش می‌دهد.

در روش اچ وای ال، مرحله حذف گوگرد هم انجام می‌شود و مواد معدنی و گازهای شامل گوگرد هم حضور دارند. بنابراین، شما می‌توانید کنترل بیشتری روی نسبت گاز هیدروژن و کربن مونوکسید داشته باشید. نکته دیگر، تجهیزات HYL هستند. این تجهیزات از رنج گسترده‌ای از نسبت بین گاز هیدروژن و کربن مونوکسید استفاده می‌کنند.

فرایند احیا مستقیم آهن اسفنجی

فرایند احیا مستقیم آهن اسفنجی

فرایند SL/RN

مواد اولیه فرایند SL/RN، سنگ آهن، زغال سنگ، دولومیت و سنگ آهک هستند. سنگ آهک نقش عامل گوگردزایی را بازی می‌کند. این مواد وارد کوره دوار می‌شوند و جریان گاز مخالف به آن‌ها حرارت می‌دهد. در نتیجه احتراق کنترل‌شده مواد فرار زغال سنگ و کربن مونوکسید، گرما تولید می‌شود. اکسیدهای آهن در حالت جامد و در دمای ۹۲۰ تا ۱۱۰۰ درجه سانتی‌گراد احیا می‌شوند. اگر می‌خواهید از سنگ معدن با عیار پایین‌تر استفاده کنید، فرایند SL/RN روش مناسبی است.

در این روش باید به سنگ معدن و کنستانتره زیادی دسترسی داشته باشید و کنستانتره را به طور مستقیم به آهن اسفنجی تبدیل کنید. در واقع، فرایند گندله‌سازی و احیا مستقیم در یک فرایند انجام می‌شود. درباره تجهیزات روش SL/RN هم باید بگوییم که در این روش از تجهیزات حمل‌ونقل مواد خام، کوره دوار، خنک‌کننده دوار، محفظه پس از گداختن، بویلر حرارت زائد، رسوب‌دهنده الکترواستاتیک، امکانات مخصوص جداسازی و جابه‌جایی محصول استفاده می‌کنند.

کارخانه‌های تولیدکننده آهن اسفنجی

فولاد مبارکه این مجموعه بزرگ‌ترین تولیدکننده آهن اسفنجی جهان است. فولاد مبارکه در حال حاضر ۲۰ درصد از سهم بازار ورق‌های تخت فولادی در منطقه را تولید می‌کند و ظرفیت تولید حدود ۴/۱۱ میلیون تن را دارد. در اختیار دارد. دیگر کارخانه‌های تولید آهن اسفنجی که برند آنها در قیمت آهن اسفنجی مؤثر است عبارت‌اند از:

  • کارخانه فولاد کاویان گهر سیرجان؛ یکی از کارخانه‌های تولید کنسانتره و گندله در ایران که توانایی احیای این محصول را به روش تونلی دارد.
  • کارخانه اسپاد فولاد آسیا؛ یکی از معتبرترین کارخانه‌های آهن اسفنجی کشورنقش مهمی را در تولید کنسانتره و گندله دارد.
  • کارخانه ساینا فولاد گلپا؛ با ۲۵ سال تجربه در زمینه استخراج صنعت معدن و تأمین‌کننده صنعت تولید فروآلیاژ و شمش نیز فعالیت دارد.
  • شرکت فولاد رهنمون صنعت؛ از جمله کارخانه‌های تولید کنسانتره و گندله و تامین‌کننده آهن ساختمانی و صنعتی است.
  • کارخانه توسعه آهن و فولاد گل گهر؛ از برترین تولیدکنندگان آهن اسفنجی در ایران
  • کارخانه فولاد اردکان؛ مجتمع فولاد اردکان یکی از کارخانه‌های تولید کنسانتره و گندله است که در زمینه تولید آهن اسفنجی فعالیت گسترده‌ای دارد و نیاز داخلی بسیاری از کارخانه‌های فولاد را تامین می‌کند.
  • فولاد برتر پارسیان؛ کارخانه آهن اسفنجی معروف و مهمی است که به عنوان تامین‌کننده مواد و مرکز خرید گندله آهن شناخته می‌شود.
کارخانه‌های تولیدکننده آهن اسفنجی

کارخانه‌های تولیدکننده آهن اسفنجی

قیمت آهن اسفنجی صادراتی

آهن اسفنجی در ایران به‌صورت انبوه تولید و به کشورهای دیگر صادر می‌شود.؛ به‌‌همین ‌دلیل نوسانات قیمت آهن اسفنجی صادراتی یکی از دغدغه‌های مهم فعالان عرصه بازرگانی و صادرات و واردات است.
به‌علت استفاده از آهن اسفنجی به‌عنوان ماده مهم و اولیه در صنایع مختلف قیمت آهن اسفنجی صادراتی متأثر از نوسانات ارز است و همواره باید از مراجع معتبر استعلام شود. همچنین می‌توانید برای اطلاع از قیمت لوله مانیسمان با شماره‌گیری 02145306 با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

رتبه ایران یکی از برترین کشورهای تولیدکننده آهن اسفنجی است. طبق آخرین آمار تولید آهن اسفنجی، در سال 2018 در ایران حدود 25 میلیون تن آهن اسفنجی به تولید رسیده است. در میان کشورهایی که متقاضی خرید آهن اسفنجی از ایران هستند، ترکیه به‌دلیل نیاز فراوان به این محصول مرتب برای خرید آهن اسفنجی صادراتی و خرید گندله آهن از ایران اقدام می‌کند.

قیمت آهن اسفنجی صادراتی

قیمت آهن اسفنجی صادراتی

قیمت آهن اسفنجی در بورس

خرید از بورس معمولاً به‌راحتی انجام نمی‌شود و ضوابط و شرایط مخصوص به خود را دارد؛ مثلاً باید در حجم خاصی خریداری شود و به اسناد و مدارک خاصی نیاز دارد. خرید آهن اسفنجی از بورس باید از طریق شرکت‌های بازرگانی معتبر انجام بگیرد. برای استعلام قیمت آهن اسفنجی در بورس و خرید آهن اسفنجی از بورس با کارشناسان ما در شرکت آیرومارت تماس بگیرید و درخواست‌های خود را ثبت کنید.

نمودار قیمت دلاری آهن اسفنجی امروز

آهن اسفنجی کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارند. یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های متقاضیان خرید در بازار آهن‌آلات قیمت به‌روز آهن اسفنجی است. نمودارهای قیمت آهن‌آلات معمولاً نوسانات قیمت محصولات فلزی از هر نوع را در بازه‌های زمانی مختلف نشان می‌دهند.

اطلاعات این نمودار ازاین‌جهت مهم است که می‌توان به‌روزترین قیمت انواع ورق را در بازه زمانی مشخصی در گذشته مقایسه و تحلیل کرد و باتوجه‌به آن قیمت آینده را حدس زد و تصمیم گرفت.
همچنین بررسی میزان نوسان در قیمت به فعالان ساخت‌وساز کمک می‌کند برنامه‌ریزی دقیق‌تری برای زمان‌های مختلف پروژه انجام شود. در جدول زیر می‌توانید نوسانات قیمت دلاری آهن اسفنجی را در ماه‌های اخیر ببینید.

نمودار قیمت دلاری آهن اسفنجی

نمودار قیمت دلاری آهن اسفنجی

عوامل موثر در قیمت آهن اسفنجی

مهم‌ترین عوامل مؤثر بر قیمت آهن اسفنجی برند تولیدکننده، وزن، انوسانات ارزی، روش تولید و نوسانات بازار بورس است.
در بسیاری مواقع، قیمت آهن اسفنجی با روزهای قبل و بعد یکسان نیست. همین موضوع باعث شده تا صنایع مصرف‌کننده این کالا، استعلام قیمت آهن اسفنجی را در دستور کار خود قرار دهند تا بهترین زمان را برای خرید آن، درنظر بگیرند.

ازجمله عوامل متعدد تأثیرگذار بر قیمت آهن اسفنجی می‌توان به سیاست‌های داخلی و خارجی، تورم، نرخ ارز، عرضه و تقاضا، قیمت نفت، تغییرات آب و هوا، اتفاقاتی مانند بلایای طبیعی یا ویروس کرونا اشاره کرد. این عوامل می‌توانند قیمت آهن اسفنجی را تحت‌تأثیر قرار دهند.

در نهایت، تحلیل دقیق این عوامل و آگاهی از شرایط بازار و استعلام قیمت آهن اسفنجی امروز از سایت‌های معتبر می‌تواند به سرمایه‌گذاران کمک کند تا تصمیم‌گیری درستی درباره خرید آهن اسفنجی و خرید گندله آهن داشته باشند.

چه عواملی در فروش آهن اسفنجی مهم است؟

با‌توجه به نیاز شدید صنایع مختلف به خرید آهن اسفنجی عوامل متعددی در فروش این محصول تأثیر دارند. استعلام قیمت آهن اسفنجی در صنعت ساخت‌وساز به همین دلیل صورت می‌گیرد. در ادامه، به بررسی عواملی می‌پردازیم که بر قیمت آهن اسفنجی و فروش آن در بازار تأثیر دارند و باعث می‌شوند قیمت آهن اسفنجی امروز برای صاحبان صنایع مهم باشد.

  • تعادل بین عرضه و تقاضا در بازار
  • نفت به‌عنوان عامل تعیین‌کننده در اقتصاد کشور
  • بورس کالا و نوسان‌های قیمت در آن
  • نرخ تورم
  • تغییرات در نرخ ارز
  • صنعت ساختمان و پروژه‌های زیربنایی و نوع استفاده آن‌ها از مقاطع
  • کیفیت محصولات خروجی کارخانه‌ها از برندهای مختلف
  • مسافت بین کارخانه‌های تولیدی، مراکز تأمین و مشتریان
عوامل موثر در قیمت آهن اسفنجی

عوامل موثر در قیمت آهن اسفنجی

راهنمای خرید آهن اسفنجی با بهترین قیمت

قبل از اقدام برای خرید آهن اسفنجی باید قیمت آن را از منابع معتبر استعلام کنید تا بتوانید تصمیم بهتری برای خرید بگیرید. آیرومات با بهره‌گیری از دانش کارشناسان و دردست‌داشتن اطلاعات به‌روز درباره موجودی و قیمت انواع آهن‌آلاتی که در انبار شرکت آیرومارت نگهداری می‌شوند آخرین قیمت آهن‌آلات و اطلاعات مفید برای فعالان عرصه‌های مختلف صنعت و ساخت‌وساز را از طریق شبکه‌های اجتماعی از جمله اینستاگرام، لینکداین و تلگرام در اختیار کاربران قرار می‌دهد.
می‌توانید از کانال تلگرام آیرومات به آدرس https://t.me/iromart به‌روزترین قیمت‌های آهن‌آلات ازجمله قیمت اسفنجی امروز را دریافت کنید و با کمک کارشناسان ما برای خرید آهن اسفنجی اقدام کنید.

دکمه اتصال به تلگرام برای قیمت لحظه ای آهن اسفنجی

دکمه اتصال به تلگرام برای قیمت لحظه ای آهن اسفنجی