اگر شما هم در حوزه ساخت و ساز فعالیت دارید، احتمالا نام کرگیری بتن یا مغزه گیری بتن را شنیدهاید. در برخی از موارد باید جهت انجام عملیات ساخت، جایگذاری یا اصلاح سازه، بخشی از بتن را برش بدهیم.
در اینجا با استفاده از کرگیری میتوان عملیات سوراخ کردن را انجام داد یا بخشی از بتن را خارج کرد. کرگیری بتن از طریق دستگاهها و ابزار مختلفی انجام میشود و برای اجرای آن باید برخی نکات را رعایت کنید.
ما در این مطلب به شما میگوییم کرگیری چیست و درباره روش کرگیری بتن صحبت میکنیم. همراه وبلاگ آیرومارت باشید و با این موارد بیشتر آشنا شوید.
در واقع میتوان گفت کرگیری فرآیندی است که در آن قسمتی از بخش بزرگ بتن بریده و جدا میشود. در مهندسی عمران، کرگیری قبل و بعد از بتن ریزی برای بررسی کیفیت بتن به کار میرود. این روش برای تعیین مقاومت فشاری، کششی و خمشی بتن و همچنین برای بررسی چگالی آرماتورهای اعمال شده در فونداسیونها، دالها، ستونها و تیرها استفاده میشود.
کرگیری بتن به عنوان عملیات نمونهبرداری و آزمایشی در نظر گرفته میشود که به وسیله آن میتوان پارامترهای کیفی بتن مانند مقاومت فشاری مقطع، تراکم آرماتورهای موجود و … را مشخص کرد. برای کاشت میلگرد نیز از کرگیری بتن استفاده میشود. ما پیشتر درباره روش های کاشت میلگرد صحبت کردهایم و پیشنهاد میکنیم جهت کسب اطلاعات بیشتر این مطلب را مطالعه کنید.
استفاده از کرگیری به عنوان عملیاتی که در طول آن یک نمونه استوانهای از بتن حذف میشود، بسیار متنوع است و کاربردهایی دارد که در اینجا به بعضی از آنها اشاره میکنیم:
لازم به ذکر است که امروزه از عملیات کرگیری بتن اکثرا به عنوان یک راه حل عملی برای آمادهسازی مسیر لولهها، کابلها، کانالها و سوراخهای پیچ و مهره و آرماتور و همچنین ایجاد بازشوها استفاده میشود.
در مراحل ساخت ساختمان، گاهی نیاز به کرگیری بتن است. دستگاه های لازم برای کرگیری بتن را میتوان بر اساس کاربرد، انرژی مصرفی و نوع مته به انواع مختلف طبقهبندی کرد.
از نظر کاربرد، دستگاه های کرگیر هم برای گرفتن مغزه و هم برای حفاری سطحی استفاده میشوند. از نظر نوع انرژی مصرفی میتوان این دستگاهها را به انواع برقی، بنزینی، هیدرولیک و بادی تقسیم کرد. در ایران در اکثر مواقع از انواع الکتریکی و بنزینی استفاده میشود.
از نظر جنس و نوع مته، دو مدل کاربیدی و الماسی از مهمترین دستگاه های کرگیری به حساب میآیند که در ایران استفاده میشوند. البته استفاده از ابزار کاربید بسیار نادر بوده و کاربرد مته الماسی بیشتر است. برخی از انواع تجهیزات دستگاه کرگیر عبارتاند از:
برای اجرای این فرآیند از دستگاه کرگیر استفاده میشود. دستگاه با توجه به کاربرد و نیروهای مختلفی که اعمال میکند، شامل موتورهای مختلف الکتریکی، بنزینی و هیدرولیکی میشود. همچنین با توجه به اینکه این نمونه برای آزمایش است، بتن را با متههایی با اندازههای مختلف سوراخ میکنیم.
جنس متهها و جنس مصالح ساختمانی که کار روی آن انجام میشود، اصطکاک و حرارت محسوسی ایجاد میکند که باید با روشهای مختلف کنترل شود. زیرا اگر این گرما که از اصطکاک الماس با مصالح ایجاد میشود را کنترل نکنید، باعث کاهش عمر مته و باعث ایجاد فشار بر روی موتور محرک میشود.
مراحل اجرای کرگیری بتن به شرح زیر است:
در مرحله اول کرگیری بتن، بر اساس محاسبات صورت گرفته، محل دقیق گرفتن سوراخ کردن بتن را مشخص میکنند. بسته به اینکه هدف از سوراخ کردن، نمونهبرداری برای آزمایش یا صرفا سوراخ کردن بتن باشد، از متههایی با قدرت و اندازههای گوناگون استفاده میشود.
در ادامه، بسته به افقی یا عمودی بودن سطح، با مته معمولی چندین سوراخ در دیوار یا کف ایجاد میشود. از این سوراخها برای محکم کردن پایههای تجهیزات کار استفاده میکنند. برخی از دستگاه های کرگیری پایههایی دارند که بدون نیاز به پیچ به سطح زیرین ثابت میشوند. پس از اطمینان از ایمن بودن پایهها، موتور اصلی دستگاه روی پایه قرار میگیرد.
در مرحله آخر دستگاه به منبع انرژی که عموما برق است، متصل میشود. یکی از منابع اصلی مورد نیاز برای کرگیری، آب است. آب نقشهای زیادی در کرگیری ایفا میکند و باعث خنک شدن مته میشود. در ضمن، با حرکت دادن خردههای حفاری به سمت بالا، مسیر را پاک میکند.
با رسیدن به عمق مورد نظر، دستگاه خاموش شده و مغزه بیرون کشیده میشود. اگر عمق سوراخ کاری بیشتر از ضخامت سطح مورد نظر باشد، مغزه با مته خارج میشود. ولی اگر عمق کمتر از ضخامت باشد، از ابزارهای مخصوص برای استخراج مغزه استفاده میکنند.
اجرای کرگیری بتن بر روی هر سطح بتنی باید با شرایط و استانداردهای خاصی مطابقت داشته باشد. در بتن غیر مسلح بر اساس محاسبات، محل کرگیری را تعیین میکنند، اما در بتن مسلح قضیه کمی متفاوت خواهد بود.
در بتن مسلح یا همان بتن آرمه، برای جلوگیری از آسیب به میلگردها میتوان قبل از شروع کار به وسیله اسکنر مخصوص محل دقیق آنها را در داخل بتن مشخص کرد و سپس بر این اساس محل کرگیری را تعیین کرد. کرگیری بر روی بتن مسلح و غیرمسلح به دلیل ماهیت متفاوت، ابزار و روشهای متفاوتی دارد. هنگام کرگیری روی بتن غیر مسلح، میتوان از دستگاههای انتهایی و صاف استفاده کرد.
در این صورت، بتن غیر مسلح که عموما در قسمتهایی از ساختمانها با کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، با استفاده از دستگاه کرگیری برش داده شده و برای بررسی و آزمایش در آزمایشگاه نمونهبرداری میشود.
اما در کرگیری روی بتن مسلح، اول باید محل قرارگیری میلگردها و آرماتور بندی مشخص شود تا در حین حفاری بتوان از آنها صرفنظر کرد. این امر برای حفظ ایمنی و جلوگیری از شکست آرماتورها حائز اهمیت است. جهت کرگیری روی بتن مسلح میتوان از دستگاه های کرگیر الماسی و لولهای استفاده کرد. در این حالت دستگاه کرگیر بتن را از طریق تیغه الماسی یا لوله برش میدهد و نمونههایی از بتن و آرماتور برای بررسی و آزمایش به آزمایشگاه برده میشوند.
یکی از رایج ترین مشکلاتی که در فرآیند کرگیری بتن با آن مواجه میشوید، شکستن مته است. این مشکل زمانی رخ میدهد که در حین مغزه گیری، آب کافی وارد دستگاه نشود و گرد و غبار درون بیتها نفوذ کند.
در این شرایط، مته کاملا از حرکت میایستد یا میشکند. در ضمن به دلیل عدم مهارت کارگر، احتمال خم شدن لوله وجود دارد که با فشار زیاد روی دستگاه اتفاق میافتد.
جهت انجام کرگیری بتن به بهترین شیوه، باید نکات زیر را رعایت کنید:
همانطور که مطالعه کردید، برای انجام کرگیری از تجهیزات مختلفی استفاده میشود و برای جایگذاری میلگردها نیز این روش به کار میرود. بنابراین برای خرید میلگرد به یک شرکت معتبر نیاز دارید. شما میتوانید انواع میلگرد، تیرآهن، نبشی و… را در سایت آیرومارت و به صورت آنلاین خریداری کنید.
کافیست وارد سایت ما شوید و قیمت میلگرد ۱۴، قیمت تیر آهن اصفهان، قیمت میلگرد ۱۶ اصفهان و … را در سایت ما مشاهده کنید. در ضمن، جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۰۲۱۴۵۳۰۶ تماس بگیرید و توسط کارشناسان حرفهای راهنمایی شوید.