فروش ویژه پروفیل درجه دو، موجود در انبار تهران تلفن:02145306 

۲۳ آذر ۱۳۹۹ ادمین ۰
به اشتراک‌ گذاری

بتن ریزی ایمن برای ساخت یک سازه بتنی مسلح

۵/۵ - (۲ امتیاز)

بتن ریزی ایمن از جمله مراحل مهم و حساس در ساخت سازه‌­های بتنی پس از تهیه مصالح مورد نیاز برای ساخت ساختمان، دریافت مجوزها و … است. این فرآیند نیز همانند سایر فعالیت‌­های عمرانی، به دقت و توجه احتیاج دارد. چرا که در حوزه ساخت و ساز حفظ جان و مال افراد در اولیت باید قرار گیرد. برای فراهم کردن ایمنی در یک سازه، بایستی تمامی مراحل از ساخت تا اجرا، براساس اصول انجام شود. این کار نه تنها منجر به ایمن شدن سازه نهایی می‌­شود، بلکه از خطرات احتمالی به هنگام کار نیز جلوگیری می­‌کند. اما اکنون با این پرسش مواجه هستیم که بتن ریزی ایمن چیست؟ چگونه می‌­توان به هنگام بتن ریزی از خطرات احتمالی جلوگیری کرد؟ برای پیدا کردن پاسخ این پرسش­‌ها، مطالعه ادامه این مطلب را از دست ندهید.

بتن ریزی ایمن

ارزان بودن و دسترسی راحت، بتن را به پرمصرف­ترین مصالح ساختمانی تبدیل کرده ­است. بتن سال­‌ها بخش اصلی سازه را تشکیل می‌­داد، ولی مقاومت کم آن در برابر نیروهای ناشی از زلزله، مهندسان را به فکر پیدا کردن یک راه چاره انداخت. استفاده از میلگرد در کنار بتن یا به اصطلاح آرماتوربندی، منجر به رفع این ایراد و افزایش استحکام سازه شد. جهت استعلام قیمت میلگرد برای آرماتوربندی ساختمان بر روی لینک کلیک کنید.

مراحل بتن ریزی ایمن

برای اجرای بتن ریزی ایمن بایستی مراحل اجرای کار به ترتیب و تحت نظارت انجام شود. در سازه­‌های بتنی عملیات بتن ریزی ایمن در سه بخش فونداسیون، سقف و ستون انجام می­‌گیرد. پیش از فرایند بتن ریزی ایمن ، بایستی ماده اولیه را آماده کرد. ترکیب شیمیایی و کیفیت بتنی که مورد استفاده قرار می‌­گیرد، بسیار حائز اهمیت است. بنابراین مواد اولیه بایستی مطابق با دستورالعمل ترکیب شوند. بی دقتی و خطا در این مرحله می‌­تواند خسارات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد. به همین علت در سال­‌های اخیر بتن آماده از کارخانه­‌ها تهیه و در فرآیند بتن ریزی ایمن مورد استفاده قرار می‌­گیرد.

مراحل بتن ریزی ایمن

آرماتوربندی

همان­طور که پیشتر به آن اشاره شد، بتن در برابر نیروهای جانبی و یا کششی از خود ضعف نشان می­‌دهد. بنابراین پیش از بتن ریزی ، بایستی محل مورد نظر را آرماتوربندی کرد. عملیات آرماتوربندی در واقع مجموعه‌­ای از فرآیند چینش، خمکاری و اتصال میلگردها به هم است. مقاومت کششی میلگرد در کنار مقاومت فشاری بتن، استحکام مطلوبی را به سازه می‌­بخشد. برای آشنایی بیشتر، مطالعه مقاله آرماتوربندی چیست را به شما پیشنهاد می‌­کنیم.

از آنجا که فونداسیون در تماس با خاک وظیفه انتقال بار به زمین را برعهده دارد، بنابراین عوامل مختلفی بر اجرای آرماتوربندی موثر خواهد بود. مهندس ناظر با توجه به این عوامل تعداد آرماتورهای مورد نیاز را تعیین می­‌کند. در تعیین عرض آرماتور و اجرای آن بایستی مقداری فضای خالی در نظر گرفته شود. با مطالعه مقاله نحوه محاسبه میلگرد مورد نیاز ساختمان، ‌می‌توان به تعداد میلگرد مصرفی آرماتوربندی پی برد. این فضای خالی پیرامون آرماتور برای تعبیه قالب‌­های بتن ریزی می­‌باشد. در بخش بعدی قالب بندی بیشتر مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

قالب بندی

ماهیت روان بتن پیش از سفت شدن باعث می­‌شود تا کنترل آن کمی دشوار باشد. حضور قالب‌ها به شکل دهی و تحمل وزن مواد اولیه بتنی کمک می­‌کند. قالب مورد استفاده در بتن ریزی، بسته به محل اجرا می­‌تواند جنس‌­های مختلفی داشته باشد. البته جنس قالب انتخابی باید به گونه­‌ای باشد که پس از بتن ریزی تغییر شکل ندهد. معمولا سطح داخلی قالب­‌ها را با انواع روغن‌­های معدنی، چرب می­‌کنند. این کار با دو هدف انجام می­‌شود؛ جلوگیری از نفوذ آب به قالب و سهولت جداسازی پس از سفت شدن بتن. نفوذ رطوبت به قالب، به وِیژه قالب­‌های ساخته شده از چوب، منجر به تغییر شکل می­‌شود. قالب‌­های آماده شده پس از خشک شدن، در صورت آسیب ندیدن، قابلیت استفاده مجدد را دارند. دقت کنید که هنگام چرب کردن قالب، میلگردها آغشته به روغن نشود.

بتن ریزی

پس از اتمام آرماتوربندی و جاگذاری قالب‌­ها، نوبت به بتن ریزی می­‌رسد. دربخش‌­های مختلف، به حجم­‌های متفاوتی از بتن احتیاج است. به همین دلیل بسته به محل و میزان بتن مورد نیاز، از دستگاه‌­های مختلف مثل آسانسور، مونوریل و یا پمپ استفاده می‌­شود. معمولا در پی ساختمان بیشترین و در سقف کمترین مقدار بتن مصرف میگردد. از آنجا که سقف به مقدار بتن کمتری احتیاج دارد، بتن ریزی آن باید در یک مرحله انجام شود. این کار از ترک خوردگی سقف جلوگیری می­‌کند

بتن ریزی

متراکم سازی

در زمان بتن ریزی ، جریان هوا در میان لایه­‌های بتن به دام می‌­افتد. پس از خشک شدن بتن، حفرات ایجاد شده ناشی از هوای به دام افتاده، از استحکام و مقاومت بتن می­‌کاهد. متراکم کردن بتن باعث خروج هوا می­‌شود. نحوه متراکم کردن یا ویبره کردن به ضخامت لایه‌­های بتنی وابسته است. برای ضخامت‌­های کمتر از ۱۵ سانتی‌متر از ماله یا تخته ماله، و برای ضخامت­های بالاتر بایستی از ویبراتورهای مخصوص استفاده کرد. دستگاه­‌های ویبراتور به صورت لرزشی، فشاری و یا ترکیبی تولید می‌­شوند. برای ویبره کردن بتن، چه به صورت دستی و چه با استفاده از دستگاه، به افراد با تجربه و دارای مهارت نیاز است.

جدا کردن قالب‌­ها

پس از خشک شدن بتن، قالب‌­ها باید خارج شود. زمان خشک شدن بتن به عوامل مختلفی مثل دمای هوا و ضخامت وابسته است. هرچه هوا سردتر باشد، بتن دیرتر خشک می­‌شود. بنابراین ساخت ساختمان در فصل­‌های سرد باعث طولانی شدن زمان پروژه خواهد شد.

برای جداسازی قالب، ابتدا با نمونه برداری از استحکام بتن مطمئن شده و سپس مرحله به مرحله اجزای قالب را جدا کنید.

نکات مهم در بتن ریزی ایمن

ساخت ساختمان­‌های با استحکام بالا برای حفظ جان و مال افراد بسیار اهمیت دارد. این اهمیت برای سازه­‌های مناطق زلزله خیزی مثل ایران بسیار بیشتر خواهد بود. با اجرای بتن ریزی ایمن می­‌توان خسارات و خطرات احتمالی را کاهش داد. علاوه ­بر این، رعایت اصول در بتن ریزی به کاهش هزینه‌­ها نیز کمک خواهد کرد. هنگام اجرای بتن ریزی ایمن موارد زیر را حتما کنترل کنید:

  • قطر، تعداد و فاصله آرماتورها از یکدیگر
  • نحوه اتصالات آرماتورها
  • تمیز بودن سطح آرماتورها، قالب‌­ها و بتن
  • لقمه ­گذاری در پیرامون آرماتور
  • قائم بودن انکربولت­‌ها

انواع میلگرد، در دو حالت ساده و آجدار در آرماتوربندی مورد استفاده قرار می­‌گیرد. به دلیل وجود آج بر روی بدنه میلگرد آجدار این نوع میلگرد در مقایسه با میلگرد ساده اتصال بهتری با بتن برقرار می­‌کند. برای آگاهی از قیمت میلگرد آجدار، قیمت آهن و یا سایر مقاطع مورد نیاز در ساختمان‌سازی با کارشناسان ما در آیرومارت تماس حاصل فرمایید.

۲۳ آذر ۱۳۹۹ ادمین ۰
به اشتراک‌ گذاری
چند مطلب مرتبط:
نظرات کاربران

خبرنامه

اطلاع از جدیدترین قیمت و تخفیف‌های روز بصورت آنی و رایگان