جدول اشتال نبشی، درواقع به جدول وزن نبشی که براساس استاندارد اشتال تدوین شده است، گفته میشود. برای بسیاری از افراد، خصوصا کسانی که تازه وارد بازار آهن آلات شدهاند، این سوال ممکن است مطرح شود که اصلا نبشی چیست و چه انواعی دارد؟
در جواب باید گفت نبشی، از انواع مقاطع فولادی است که در دسته پروفیلها جای میگیرد. این مقطع، به دلیل شکل سطح مقطع آن که از دو ضلع عمود بر هم تشکیل شده است، با نام پروفیل ال (L) یا LNP نیز در بازار شناخته میشود.
دو ضلع تشکیلدهنده سطح مقطع نبشی، با نام بالهای نبشی معروفند. بر اساس اندازه بالها، میتوان آن را در دو نوع بال مساوی و بالنامساوی، جای داد که هرکدام. کاربردهای مخصوص به خود را دارند.
محاسبه وزن نبشی، به واسطه کاربرد اصلی این مقطع، که معمولا در مقامسازی سازهها مورد استفاده قرار میگیرد، بسیار حائز اهمیت است. چرا که استحکام و میزان تحمل بار نبشی، با وزن این مقطع، رابطه مستقیم دارد. درنتیجه این جدول، ابزار بسیار کاربردی جهت محاسبه میزان تحمل بار نبشی، برای مهندسانی است که در زمینه ساخت و ساز فعالیت دارند.
در ادامه این مطلب قصد داریم تا به راههای مختلف محاسبه وزن نبشی بپردازیم.
وزن مقاطع فولادی در سایزهای مختلف بسیار مهم است چرا که به نوعی تعیینکننده نحوه حمل و نقل و هزینه آن محسوب میشود. جدول وزن نبشی در واقع زیر مجموعهای از جدول اشتال نبشی است. با ضرب وزن هر متر از نبشی با سایز سطح مقطع مشخص، در طول مورد نظر، وزن یک شاخه نبشی به دست میآید.
جدول اشتال، در واقع ابعاد مقاطع فولادی را طبق یک استاندارد آلمانی ارائه می دهد. وظیفه اصلی این جدول، کمک به طراحان و صنعتگران، برای طراحی دقیقتر است. جدول اشتال نبشی، علاوهبر اندازه بالها و ضخامت، جزئیاتی همچون شعاع خمیدگیها را نیز شامل میشود. هرچه اطلاعات بیشتری از محصول خود در اختیار داشته باشید، وزن دقیقتری را بهدست خواهید آورد.
اولین چیزی که باید در روند استفاده از جدول وزن نبشی آهنی و یا هر مقطع فولادی دیگری بدانید، نحوه بیان کردن سایز و ابعاد آن است. ممکن است این سوال برای شما مطرح باشد که ابعاد نبشی به چه صورت بیان میشوند؟ مثلا عبارت L100*4 در بازار، به چه نوع نبشی و با چه ابعادی اشاره دارد؟
باید گفت که سایز انواع نبشی، بال مساوی و بال نامساوی، با طول بالها و ضخامت آن مشخص میشود. به عنوان مثال، برای معرفی نبشی بال مساوی با طول بال ۱۰۰ میلیمتر و ضخامت ۴ میلیمتر، عبارت L100*4 استفاده میشود. عبارت L 80*40*6 نیز به نبشی بال نامساوی با اندازه بالهای ۸۰ و ۴۰ و ضخامت ۶ میلیمتر اشاره دارد.
مثلا ممکن است در بازار با عبارت نبشی ۴ مواجه شوید و نیاز داشته باشید وزن نبشی ۴ را محاسبه کنید. باید بدانید که نبشی ۴ به مقطعی دارای ضخامت ۴ میلیمتر و طول بال ۴۰ میلیمتر گفته میشود.
با در اختیار داشتن ابعاد و تطابق آن با جدول وزنی نبشی، میتوانید وزن تقریبی این مقطع فولادی را تخمین بزنید و مهمتر اینکه، مقدار وزن آن را با مقدار استاندارد بسنجید.
نبشی بال مساوی
نبشی بال مساوی، همانطور که از نام آن پیداست، دارای دو بال مساوی است که نسبت به سایر انواع این مقطع، تولید و تقاضای بالاتری در بازار ایران دارد. در جدول وزنی نبشی بال مساوی زیر، جزئیات ابعاد و همچنین وزن هر شاخه نبشی بال مساوی در سایزهای مختلف آورده شده است.
جدول وزن نبشی بال مساوی
دانلود اکسل جدول وزن نبشی بال مساوی
نبشی بال نامساوی که کاربردهای مخصوص به خود را در صنایع مختلف دارد، از تنوع ابعادی بسیار بالایی برخوردار است. یکی از راحتترین راهها برای دستیابی به وزن ابعاد مختلف این کالای فولادی، استفاده از جدول وزنی نبشی بال نامساوی است که در ادامه، این جدول را برای شما آوردهایم.
جدول وزن نبشی بال نامساوی
دانلود اکسل جدول وزن نبشی بال نامساوی
دانلود PDF جدول وزن نبشی بال نامساوی
ممکن است تحت شرایطی، نیاز باشد تا به طور دستی، محاسبه وزن نبشی را انجام دهید. در این موارد، فرمول محاسبه وزن نبشی که در ادامه آورده شده است، به شما کمک میکند تا بتوانید به طور تقریبی و با دقت نسبتا بالایی، وزن بار خود را محاسبه نمایید.
مجموع اندازه بالها (میلی متر) * ضخامت (میلیمتر) * ۷.۸ * طول نبشی (متر) = وزن نبشی (گرم)
در این فرمول، عدد ۷.۸ ، چگالی آهن است. به دلیل اینکه برای ساخت نبشی، از فولاد ساده کربنی استفاده می شود، چگالی آن برابر با چگالی آهن یعنی ۷.۸ گرم بر سانتی متر مکعب در نظر گرفته شده است. از سوی دیگر، وزن محاسبه شده در فرمول بالا برحسب گرم است.
برای تبدیل این وزن به کیلوگرم فقط کافیست آن را بر ۱۰۰۰ تقسیم کنید. با توجه به اینکه وزن مخصوص آهن برای نبشی استیل نیز در نظر گرفته میشود، میتوان از این فرمول برای تقریب وزن نبشی استیل نیز استفاده کرد.
از مزایای این روش میتوان به محاسبه وزن نبشی پرسی اشاره کرد. چراکه استاندارد مشخصی برای تولید این نوع نبشیها، وجود ندارد و ممکن است ابعاد آن، شامل ابعاد استاندارد موجود در جدول اشتال نباشد.
از سوی دیگر، نبشیهای تولید شده توسط کارخانههای مختلف، در بسیاری مواقع استاندارد نبوده و وزنهای متفاوتی دارند. به عنوان مثال وزن نبشی ۳ شکفته مشهد با وزن نبشی اسپیرال در همین سایز، ممکن است متفاوت باشد.
محاسبه دستی وزن نبشی، میتواند راهکار مناسبی باشد، اما برتری استفاده از جدول اشتایل نبشی این است که جزئیات بیشتری از ابعاد این مقطع فولادی را دربرمیگیرد و میتوان به نتایج دقیقتری دست یافت.
برای محاسبه وزن نبشی آهنی میتوانید از محاسبهگر وزن نبشی که به صورت آنلاین، وزن این مقطع را در اختیار شما قرار میدهد، استفاده کنید. این محاسبه گر در وبسایت آیرومارت و در صفحه قیمت نبشی، قرار داده شده است. در این بخش، شما میتوانید با وارد کردن ابعاد خواسته شده از نبشی، وزن آن را به راحتی و در کمترین زمان ممکن، محاسبه نمایید.
در این مطلب سعی کردیم تا راههای مختلف محاسبه وزن نبشی مانند استفاده از جدول اشتال نبشی، محاسبه دستی (با کمک فرمول) و استفاده از محاسبهگر وزن نبشی، را بیان کنیم. هرکدام از این روشها، وزنی تقریبی از این مقطع را در اختیار شما قرار میدهد.
علاوه بر جدول وزنی نبشی، جدول اشتال تمامی آهن آلات مانند پروفیل، ناودانی، تیرآهن، میلگرد، ورق و … نیز در وبلاگ آیرومارت و در بخش جدول وزن مقاطع فولادی، قرار داده شده است.
همانطور که پیش از این نیز گفته شد، این روشها، وزن تقریبی را بهدست میدهند. برای دستیافتن به وزن دقیق، باید از باسکول استفاده کنید.
آیرومارت، تامینکننده انواع محصولات آهنی ازجمله نبشی، در سایزها و استانداردهای مختلف، از برترین برندهای داخلی و خارجی است. اگر قصد خرید نبشی را دارید، برای استعلام قیمت روز نبشی و دریافت مشاوره پیش از خرید، میتوانید با شماره ۴۵۳۰۶-۰۲۱ تماس بگیرید.
منبع: steelexpress
صمد نظری
۱۳ دی ۱۴۰۰سلام، وقتتون بخیر. فروش نبشی آلومینیوم هم انجام میدید؟
آیرومارت
۱۴ دی ۱۴۰۰سلام روز شما بخیر. بله جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص خرید مقاطع ساخته از آلیاژهای آلومینیوم با شماره تلفن ۰۲۱۴۵۳۰۶ تماس حاصل فرمایید.