۱۳ مرداد ۱۴۰۰ مرضیه آلکلی ۲
به اشتراک‌ گذاری

روش محاسبه میلگرد مورد نیاز ساختمان

۴.۵/۵ - (۱۳ امتیاز)

با توجه به بالا بودن کاربرد میلگرد در ساختمان سازی، یکی از مهم‌ترین مقاطع که باید از حجم و میزان آن پیش از شروع پروژه ساخت و ساز اطلاع داشت، میلگرد است. علت این امر، برآورد هزینه‌های پروژه به صورت تقریبی و همچنین تهیه میلگرد مورد استفاده در ساختمان، پیش از شروع است. با بررسی نوع ساختمان و پروژه‌های مشابه قبلی، محاسبه وزن میلگرد مورد نیاز چندان مشکل نخواهد بود. این کار که متره نام دارد، به شما کمک می‌کند هزینه‌های خود را بهینه سازی کنید.

پس از تخمین و محاسبه وزن میلگرد مورد نیاز برای ساختمان، می‌توان با توجه به قیمت میلگرد در وبسایت آیرومارت، هزینه‌ کلی میلگرد در پروژه را تخمین زد. با این‌که این ارقام به صورت حدودی اعلام می‌شوند، اما برآورد آن‌ها الزامی است؛ زیرا از خرید بیش‌از حد و متحمل شدن هزینه‌های اضافی خرید و بار جلوگیری می‌کند. از طرفی اگر میلگرد خریداری شده از حجم مورد نیاز پروژه‌ای کمتر باشد، مجبور به خرید مجدد و احتمالا گران‌تر خواهید شد. حال باید بدانیم کاربرد میلگرد در ساختمان سازی چیست و روش محاسبه وزن میلگرد مورد نیاز ساختمان چگونه است.

میلگرد ها در ساختمان سازی چه کاربردی دارند؟

حتی اگر تجربه‌ای در ساخت و ساز نداشته باشید، احتمالا می‌دانید که میلگرد یکی از مهم‌ترین مواد اولیه مصرفی در پروژه است. اما اصلا چرا در ساختمان سازی از میلگرد استفاده می‌کنند؟
با توجه به این‌که بتن در مقابل نیروهای کششی ضعیف عمل می‌کند، میلگرد یا اصطلاحا آرماتور، در بتن وظیفه تقویت این مقاومت را بر عهده می‌گیرد. فرآیند مسلح کردن بتن به میلگرد، آرماتور بندی نامیده می‌شود. در آرماتوربندی از سه نوع میلگرد ساده، آجدار و سیستم بکسل یا کابل فولادی استفاده می‌شود.

محاسبه وزن میلگرد

وزن میلگرد مورد نیاز در ساختمان سازی به نوع اسکلت و آرماتوربندی بستگی دارد.

نحوه محاسبه میلگرد مورد نیاز در ساختمان

به طور کلی، میلگرد در دو نوع اسکلت فلزی و بتنی استفاده می‌شود. اسکلت‌های بتنی، برای ساخت سازه‌های چند طبقه کاربرد دارند. این دو نوع اسکلت با هم متفاوت بوده و متعاقبا حجم میلگرد مورد نیاز ساختمان در آن‌ها، با هم متفاوت است.
بیشتر بخوانید: تفاوت اسکلت فلزی و بتنی چیست؟

مقدار میلگرد مصرفی در اسکلت بتنی در هر متر مربع ۴۰ تا ۵۵ کیلوگرم تخمین زده می‌شود. با محاسبه میلگرد ساختمان بتنی دارای دیوار برشی و قاب خمشی، وزن میلگرد در هر متر مربع ۳۵ تا ۴۵ کیلوگرم بدست می‌آید.
در هر اسکلت فلزی دارای قاب خمشی، میزان میلگرد تخمینی در هر متر مربع، ۶۵ تا ۹۰ کیلوگرم است. در صورت استفاده از مهاربند، مقدار میلگرد مصرفی در اسکلت فلزی کاهش یافته و به ۴۵ تا ۶۵ کیلوگرم می‌رسد.

در هر اسکلت، باید وزن میلگرد مورد نیاز برای هر متر مربع را در کل مساحت سازه ضرب کرد تا وزن کل میلگرد در اسکلت بدست آید.

نحوه محاسبه میزان میلگرد فونداسیون

بخشی از حجم میلگرد های مورد استفاده در ساختمان سازی، به فونداسیون اختصاص می‌یابد. فونداسیون یا پی، بخش مهمی از سازه است که وزن ساختمان به آن وارد می‌شود. هر فونداسیون از میلگردهای طولی و عرضی تشکیل می‌شود. در برخی موارد از میلگرد های تقویتی نیز در آن استفاده می‌گردد. بنابراین برای محاسبه مقدار میلگرد مصرفی در فونداسیون، باید مقدار میلگرد های طولی، عرضی و تقویتی را بدست آورد. با داشتن اطلاعات مربوط به این انواع میلگرد، امکان محاسبه سرانگشتی میلگرد فونداسیون وجود دارد.

محاسبه میلگرد فونداسیون

در فونداسیون از میلگردهای طولی و عرضی و در برخی شرایط، تقویتی استفاده می‌شود.

محاسبه وزن میلگرد های طولی

در محور طول و دو ردیف بالا و پایین آن، میلگرد های طولی قرار می‌گیرد. محاسبه وزن میلگرد های طولی با در نظر داشتن کاور میلگرد و خم آن در محور طولی انجام می‌شود. فاصله‌ای که میلگرد از سطح بتن قرار گرفته روی خود دارد، کاور میلگرد نام دارد. هدف از استفاده از کاور، جایگذاری آسان میلگرد ها و افزایش مقاومت میلگرد در برابر خوردگی است. حال باید بدانیم خم میلگرد چیست؟ در بتن، برای بهبود گیرش میلگرد به بتن سر آن را خم می‌کنند. خم میلگرد هم در میلگردهای طولی و هم در میلگرد های عرضی دیده می‌شود.
بیشتر بخوانید: خمکاری میلگرد به چه منظوری انجام می‌شود؟
با توجه به مفهوم کاور و خم، طول میلگرد طولی با فرمول زیر محاسبه می‌شود:

طول میلگرد طولی = (۲*طول کاور) – (۲*طول خم) + طول مقطع

محاسبه وزن میلگرد های عرضی

با توجه به اینکه میلگرد های عرضی نیز دارای خم میلگرد و کاور هستند، طول آن‌ها مشابه با طول میلگرد های طولی محاسبه می‌شود:

طول میلگرد طولی = (۲*طول کاور) – (۲*طول خم) + عرض مقطع

محاسبه وزن میلگرد تقویتی

نحوه محاسبه میلگرد تقویتی برای محاسبه وزن میلگرد ساختمان الزامی است. مقدار میلگرد تقویتی، با ضرب طول میلگرد در تعداد و وزن واحد مشخص می‌گردد. از میلگرد تقویتی در شرایطی استفاده می‌شود که نیاز به تامین مقدار میلگرد در پی باشد.

نحوه محاسبه مساحت و تعداد میلگرد ها

نتیجه مراحلی که تا کنون ذکر شد، میلگرد مورد نیاز برای یک طبقه است. برای محاسبه میلگرد مورد استفاده در ساختمان دو طبقه باید حداقل عمق فونداسیون را بدست آورد. با محاسبه حداقل عمق و حداقل عرض نوارها، می‌توان حداقل مساحت سطح میلگرد (As) در فونداسیون را محاسبه کرد. نحوه محاسبه مساحت میلگرد در ادامه ذکر شده است:

حداقل عمق فونداسیون (h) = (تعداد طبقات*۱۰) + ۲۰ سانتی‌متر
حداقل عرض نوارها (b) = (تعداد طبقات*۲۰) + (۲۰ تا ۴۰ سانتی‌متر)
حداقل مساحت سطح میلگرد (As) = b*h*0.0025

از این مساحت برای محاسبه تعداد میلگرد ها استفاده می‌شود.

b*h*0.0025 = تعداد میلگرد ها * πr2

محاسبه وزن میلگرد مورد نیاز در سقف

متناسب با نوع سقف، میزان میلگرد مورد استفاده متفاوت خواهد بود. بر اساس محاسبه وزن میلگرد سقف، مقادیر زیر بدست آمده است:
• میلگرد در سقف دال بتنی توپر: در هر متر مربع ۱۰ تا ۱۶ کیلوگرم
• میلگرد در سقف کامپوزیت: ۸ تا ۱۲ کیلوگرم  در هر متر مربع
• میلگرد در تیرچه بلوک: ۵ تا ۷ کیلوگرم  در هر متر مربع

محاسبه وزن میلگرد مورد نیاز در ستون

نحوه محاسبه میلگرد ستون وابسته به نوع اسکلت و سقف است. در صورت استفاده از دال بتنی توپر، در هر متر مربع ساخت ستون ۶۰ تا ۸۵ کیلوگرم استفاده می‌شود. در حالی که در هر متر مربع ستون اسکلت بتنی، این میزان میلگرد به ۱۲ تا ۱۸ کیلوگرم کاهش می‌یابد.

هزینه کل میلگرد مورد استفاده در ساختمان

با محاسبه وزن میلگرد در بخش‌های مختلف ساختمان، می‌توان این اعداد را با هم جمع و در قیمت واحد میلگرد ضرب کرد. با ضرب در قیمت واحد، هزینه کل خرید میلگرد پروژه، محاسبه می‌شود. باید در نظر داشت که هزینه بدست آمده، به صورت تقریبی است. از طرف دیگر، هزینه باربری را نیز باید به هزینه محاسبه شده اضافه کرد. وزن کل میلگرد مورد نیاز ساختمان با استفاده از فرمول زیر بدست می‌آید:

Wt = {(W1 + W2)} * A + W3
در این فرمول W1، W2 و W3 به ترتیب نشان دهنده وزن میلگرد در سقف، اسکلت و فونداسیون هستند. Wt نیز وزن کل را نشان می‌دهد. حال که نحوه محاسبه وزن میلگرد مصرفی ساختمان را دانستیم، پس از محاسبه باید وزن را در قیمت واحد میلگرد ضرب کنیم تا وزن کل محاسبه شود.

میلگرد مورد نیاز برای یک طبقه

با محاسبه وزن میلگرد، می‌توان قیمت میلگرد کل ساختمان را محاسبه کرد.

استعلام قیمت میلگرد از آیرومارت

تحت تاثیر سیاست‌های داخلی و خارجی، تغییر قیمت ماده اولیه، تحریم‌ها و نرخ ارز، قیمت میلگرد آجدار و ساده و دیگر مقاطع فولادی با نوسانات زیادی همراه است. پیش از شروع هر پروژه ساخت‌وساز باید برای خرید و تامین مواد اولیه و میزان مقاطع فولادی مورد نیاز در آن، برنامه‌ریزی کرد. محاسبه وزن میلگرد لازم در ساخت، قیمت میلگرد قابل محاسبه است. با این حال نمی‌توان به قیمت‌ها اعتماد کرد و باید قیمت روز میلگرد را در محاسبات منظور کرد.

جهت استعلام قیمت مقاطع فولادی، می‌توانید به وب سایت یا صفحات آیرومارت در شبکه‌های مجازی مراجعه کنید. همچنین امکان تماس با کارشناسان آیرومارت از طریق شماره تلفن ۰۲۱۴۵۳۰۶ برای شما فراهم شده است.

شایان ذکر است که شرکت پیشرو صنعت نفت آسیا با برند تجاری آیرومارت علاوه بر فروش و تامین مقاطع فولادی به سراسر کشور، در زمینه خدماتی چون برش، خمکاری و جوشکاری مقاطع فولادی نیز فعالیت دارد. همچنین در صورتی که در خصوص پروژه و خرید خود، نیاز به مشاوره داشتید، می‌توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید و یا سوالات خود را از طریق بخش نظرات وب سایت با ما در میان بگذارید.

منبع: hunker

۱۳ مرداد ۱۴۰۰ مرضیه آلکلی ۲
به اشتراک‌ گذاری
چند مطلب مرتبط:
نظرات کاربران

    1. علیرضا رضاپور
      ۳۱ شهریور ۱۴۰۰

      خسته نباشید، واقعا کامل بود.

      • آیرومارت
        ۰۴ آبان ۱۴۰۰

        سلام وقت بخیر. ممنون از حسن توجه شما

خبرنامه

اطلاع از جدیدترین قیمت و تخفیف‌های روز بصورت آنی و رایگان