میلگرد، یکی از تجهیزاتی است که تقریبا همه افرادی که در زمینه ساخت و ساز فعالیت دارند، با آن آشنا هستند. اگر سری به بازار تولیدکنندگان میلگرد در ایران بزنید، متوجه میشوید که میلگرد انواع مختلفی دارد و با توجه به کاربردها و ویژگیهای گوناگون، در زمینههای مختلف ساختمانی یا صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند.
در بین این موارد، میلگرد بستر نوعی میلگرد است که جهت مقاوم سازی ساختمانها استفاده میشود تا ساختمان در اثر زلزله آسیب کمتری ببیند.
بنابراین در ادامه این مطلب همراه وبلاگ آیرومارت باشید تا درباره عملکرد میلگرد بستر به طور مفصل صحبت کنیم.
در سال ۱۸۱۳ میلگرد برای اولین بار در ایالات متحده طراحی و مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به محبوبیت و استفاده از این محصول، میلگرد بستر به اروپا، کانادا و … راه یافت و به سرعت در بازار فولاد شروع به استفاده کرد.
به تدریج نصب میلگرد بستر به طور رسمی در مقررات ساختمانی ایجاد شد و از آن زمان مهندسان با آغوش باز از این محصول استقبال کردند.
در واقع برای تقویت آجرهای ساخته شده در دیوارهای فولادی یا دیوارهای ساخته شده از بلوک سیمانی، از مجموعه خاصی از میلگرد و مفتول استفاده میکنند که به آن میلگرد بستر میگویند.
با استفاده از این اعضا بین سنگهای بنا اتصالات بیشتری شکل میگیرد. این موضوع در سنگهایی که ترک یا شکاف دارند، مهمتر است.
استفاده از میلگرد بستر نه تنها مهندسی شده و اقتصادی است، بلکه سالهاست که در سایر کشورها برای استحکام و تقویت دیوارها در برابر زلزله استفاده میشود. میلگرد بستر از مفتولهای کنگرهای تشکیل میشود و روش اتصال آن نیز ساده و بهینه است.
این تغییرات در شکل درزها، بتنریزی و خرپایی محصول، منجر به مقاومت بیشتر آن در برابر نیروهای دیوار، افزایش برخورد محصول با مصالح و افزایش مقاومت کششی ملات میشود. در ضمن، این تغییرات باعث بهبود دوخت بلوکها، یکپارچگی دیوار و تحمل دیوار در برابر زلزله میشود.
در واقع میتوان مفتولهای بستر را به عنوان آجر و درز دیوارها در نظر گرفت که یکپارچگی ساختاری دیوار را احیا کند. آرماتور بستر تاثیر خوبی بر باربری عمودی و شیب ستونهای ساختمانی دارد. علاوه بر این، وال پست نیز یک راه عالی برای مسلح کردن دیوارها در برابر زلزله محسوب میشود.
به کار بردن آرماتور بستر با وال پست در مناطق زلزلهخیز، مفیدتر و کاربردیتر است. مخصوصا در مورد ساختمانهایی که دیوارهای سازه از خشت و آجر بتنی ساخته میشود، انواع میلگرد بستر استفادههای زیادی دارند.
این میلگردها برای هر نوع سازهای که در برابر نیروهای جانبی ضعیف باشد، به کار میرود. میلگرد بستر برای اهداف زیر استفاده میشود:
میلگرد بستر میتواند از جنس فولاد زنگ نزن (استنلس استیل) یا فولاد کربن گالوانیزه باشد. حداقل قطر مفتولها چهار میلیمتر و حداکثر قطر آنها برابر با نصف ضخامت ملات بستر است.
لازم به ذکر است که ضخامت ملات بستر نباید بیش از شانزده میلیمتر باشد، زیرا حداکثر قطر ممکن برای مفتولها هشت میلی متر است. البته در اغلب موارد، ملات بستر ده میلیمتر بوده و مفتولهایی به قطر چهار میلیمتر تا ۵/۴ میلیمتر به کار میرود. با این حال هنگام ساخت سازه باید با سایز مناسب میلگرد برای ساختمان سازی آشنا باشید تا بتوانید بهترین مورد را انتخاب کنید.
در مورد بلوکهای AAC با نوار نازک کمتر از ۳ میلیمتر، سطح مقطع مفتول میلگرد بستر ممکن است به صورت کتابی یا (مستطیل) باشد. بنابراین، سیم به طور کامل در یک ملات بستر نازک قرار میگیرد. فولاد مورد استفاده برای ساخت مفتولها به حداقل تنش تسلیم ۴۵۰ مگاپاسکال و حداقل تنش نهایی ۵۵۰ مگاپاسکال نیاز دارد.
برای جلوگیری از زنگ زدگی میلگرد بستر باید گالوانیزه یا روکش اپوکسی به کار رود، در غیر این صورت در ساخت میلگرد بستر باید از استنلس استیل استفاده کرد.
جهت بهبود اتصال میلگرد و ملات، مفتولهای طولی میلگرد بستر باید دارای پوشش سطح آجدار باشند. مفتول وسطی که دو سیم طولی را به هم متصل میکند نیز به شکل ساده و با سطح صاف است.
۱. به صورت افقی: در صورت نیاز به میلگرد بستر به صورت افقی، ابتدا باید با استفاده از کلافهای میلگرد به قطر ۴ یا ۶ میلیمتر، شکلی به شکل نردبان یا خرپا ایجاد کنید. عرض میلگرد بستر باید با توجه به عرض دیوار تنظیم شود. با توجه به اینکه میلگرد بستر باید کاملا در ملات پنهان شود، عرض میلگرد بستر معمولا دو تا سه سانتی متر کمتر از قطر آن است.
در صورت استفاده از مصالحی مانند تیرآهن، میلگرد و … در گوشههای دیوار، میتوان بستر را با جوش میلگرد به نیرو متصل کرد. برای جوشکاری میلگرد بستر از دو عدد گیره و قلاب استفاده میشود و در صورت عدم وجود نیرو در گوشه دیوار، میتوان میلگرد بستر را در دو طرف دیوار وصل کرد.
۲. به صورت عمودی: در هنگام چیدن بلوکها روی هم، فضایی ایجاد میشود که در این بخش میلگردها به صورت عمودی قرار میگیرند و با استفاده از میلگرد بستر عمودی ثابت میشوند.
پس از آنکه شما میلگرد خود را تهیه کردید، باید با روش های کاشت میلگرد و نصب آن آشنا باشید تا ایمنی ساختمان دچار مشکل نشود. جهت نصب میلگرد بستر میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید:
ابتدا موقعیت گیرهها را روی ستونها مشخص کنید. برای این کار، از پایین ستون تا بالای ستون، در یک سطح مشخص و در فاصله ۴۰ سانتی متر به ۴۰ سانتی متر، محل را علامتگذاری کنید. سپس محل مشخص شده را با مته سوراخ کرده و رولپلاکهایی را روی قسمتهای سوراخ شده قرار دهید. اکنون زمان تعویض رولپلاکها با گیره است. پس از اینکه همه گیرهها را در جای خود قرار دادید، قلابها را داخل گیرهها جاگذاری کنید.
اگر طول دیوارها بیش از ۴ متر باشد، از وادار استفاده کنید. این وادارهای میانی جهت اتصال گیره به کار میروند. مانند مرحله قبل، در فاصله ۴۰ سانتی متری از پایینِ وادار تا بالای وادار، محل نصب گیرهها را مشخص کنید. سپس باید محلهای تعیین شده را به وادار جوش دهید.
در مورد دیوارهای بلندتر از ۴ متر و در مقابل پنجره هایی که ابعاد آنها بیش از ۲.۵ متر مربع است، از وادار میانی عمودی استفاده میشود. برای این کار میتوانید قطعات پیش ساخته به کار ببرید یا قوطی، نبشی و وادارها را در کارگاه ساخته و مونتاژ کنید.
در این مرحله نوبت به ساختن دیوار با بلوک یا مواد مشابه میرسد. برای جداسازی دیوار از ستون لازم است پشم سنگ یونولیت یا ضد رطوبت بین دیوار و ستون قرار گیرد.
میلگرد بستر باید با قلاب داخلی گیرههای میلگرد همپوشانی داشته باشد و به قلاب به انتهای رج هر دیوار برسد. در طول اجرای آرماتور بستر باید حداقل یک رج درمیان ساخته شود. میلگرد بستر باید در ردیف آخر یا قبل از آخرین رج استفاده شود.
در این مرحله، تیر سقف باید از دیواری که آرماتور بستر در آن اعمال میشود، توسط یک ماده تراکمپذیر جدا شود. فاصله باید حداقل ۲.۵ سانتی متر زیر تیر باشد و از مصالح تراکمپذیری مثل یونولیت استفاده کنید. نکته مهم این است که تعداد گیرهها و قلابها میبایست حداقل قوانین را داشته باشند و حداقل یک رج بین گیره و قلاب تعبیه شوند.
به دلیل وجود رطوبت در ملات ساختمانی، جنس آرماتور بستر اهمیت زیادی دارد. بهترین و ایده آلترین ماده، فولاد استنلس استیل یا فولاد زنگ نزن است. پیشنهاد میشود برای دیوارهای بیرونی از استیل استفاده کنید.
در مورد دیوارهای داخلی، استفاده از میلگرد گالوانیزه و زنگ نزن توصیه میشود. اما از آنجایی که قیمت میلگرد بستر گالوانیزه و استیل بالاست، معمولا از سایر آلیاژهای فولاد استفاده میکنند.
برای ساخت میلگرد بستر معمولا از آرماتور آجدار استفاده میکنند. زیرا آج بین این آرماتورها باعث میشود که اتصال بین میله و ملات ساختمانی بیشتر و بهتر شود.
برای جلوگیری از خوردگی و مقاومت طولانی مدت، آنها را روکش یا به اصطلاح گالوانیزه میکنند. گالوانیزه در برابر رطوبت، سایش و زنگ زدگی مقاومت بیشتری دارد. برای محافظت در برابر خوردگی، باید با گالوانیزه گرم ساخته شود.
جهت انتخاب میلگرد بستر یا وال پست، ابتدا باید خصوصیات هر کدام را با هم مقایسه کنیم. شما باید به نیاز ساختمان خود دقت کنید و سپس دست به انتخاب بزنید.
اولین نکته این است که هر دو برای تقویت دیوارهای خارجی استفاده میشوند. در واقع وال پست نسبت به میلگرد بستر در برابر نیروهای برشی مقاوم است، اما ماندگاری بیشتری دارد.
مهم ترین مزیت میلگرد بستر نسبت به وال پست، اجرای کم هزینه آن است که میتواند هزینه مقاوم سازی دیوار را تا ۵۰ درصد کاهش دهد. با توجه به نوع پروژه، تفاوت شرایط محل ساخت سازه و روشهای مقاوم سازی دیوارها، نهایتا مهندس باید یکی از این دو روش را انتخاب کند
امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. شرکت آیرومارت یکی از معتبرترین و باتجربهترین منابع در صنعت فولاد کشور محسوب میشود. شما میتوانید قیمت میلگرد به روز، انواع قطعات فولادی و آهن آلات را در سایت آیرومارت مشاهده کنید و سفارش خود را به صورت آنلاین ثبت کنید.
تمامی قیمتها به صورت روزانه آپدیت میشوند و امکان مقایسه قیمتها به وسیله نمودار نیز فراهم شده است. همچنین جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره ۰۲۱۴۵۳۰۶ تماس بگیرید تا کارشناسان مجرب شما را به طور رایگان راهنمایی کنند.
پیمانکار
۰۱ خرداد ۱۴۰۱برای محکم ساختن میلگرد بستر از میلگرد سنجاقی استفاده می شود؟
آیرومارت
۰۲ خرداد ۱۴۰۱سلام وقت بخیر. بله میلگرد سنجاقی یک نوع خاموت کاربردی است که برای محکم ساخن میلگرد بستر به کار میرود.