ساختمانها با اسکلت فلزی یا بتنی ساخته میشوند، اما در هر صورت همگی از اجزای مختلفی تشکیل شدهاند. تیرها از مهمترین اجزای ساختمان به شمار میروند. تیر بتنی که همان پوتر نامیده میشود، عمدتا سازهای افقی است که فشارهای عمودی وارد بر سازه را تحمل میکند. بنابراین نقش بسیار مهمی را در مراحل ساخت ساختمان ایفا میکند.
ما در این مطلب قصد داریم به شما بگوییم پوتر چیست و برای ساخت آن چه مراحلی باید طی شوند. در ادامه همراه وبلاگ آیرومارت باشید.
در ساختمان سازی به تیر اصلی یا شاه تیر، پوتر گفته میشود. پوتر یا تیر، عنصری مهم در صنعت ساختمان است که بسته به کاربرد آن، به شکل عضوی افقی، مستقیم یا منشوری اجرا میشود که باید نیروهای عمودی وارد شده بر خود را تحمل کنند و به تکیهگاهی مثل ستون انتقال دهند.
در یک ساختمان، نیروهای داخلی و خارجی مختلفی به تیر یا پوتر وارد میشود. نیروهای داخلی شامل نیروهای برشی و خمشی میشود. با این حال، نیروهای خارجی تنوع بیشتری دارند، از جمله:
پوتر ساختمان را میتوان بر اساس ساختار و وظیفه و از نظر تکیهگاه، به دو گروه تقسیم کرد:
گیرههای پوتر انواع اتصالاتی به شمار میروند که برای تثبیت اعضا به تیرها، متصل میشوند. برای اتصال پشت بندها به قالب اصلی ساختمان از گیرههای پوتر استفاده میکنند.
گیرهها در انواع مختلف با مشخصات گوناگون و در ضخامتهای متفاوت تولید میشوند. بدیهی است که با افزایش ضخامت گیره، استحکام آن نیز افزایش مییابد.
بسته به نوع و محل استفاده، گیره های پوتر به سه صورت بلند، متوسط و لوله به لوله تولید میشوند و مورد استفاده قرار میگیرند:
در سازههای دارای اسکلت بتنی، پس از اجرای کامل انواع ستون در ساختمان، نوبت به اجرای پوترها میرسد که مراحل آن در ادامه شرح داده شده است.
در مرحله اول به ساخت و نصب قالب پوتر پرداخته میشود. برای این کار ابتدا باید لولهها و شمعهای زیرِ آن را نصب کنید. سپس باید نسبت به آرماتوربندیهای مورد نیاز برای اجرای پوتر اقدام کنید.
مقدار قطر میلگردها و فاصله آنها از یکدیگر با توجه به محاسبات فنی در نقشههای سازه تعیین میشود. بعد از اجرای آرماتوربندی، باید به سراغ ساخت و نصب قالب و آویزِ قالب بروید.
برای تهیه پوشش بتنی تیر آرماتوربندی شده، لازم است قبل از بتنریزی بین آرماتور و فضای داخلی قالب یک فاصله نگهدار یا اسپیسر قرار گیرد.
بعد از قالب گیری، نوبت به بتن ریزی میرسد. در این مرحله و پس از اجرای سایر جزئیات سقف و تکمیل قالبگیری، تیر بتنی هم زمان با سقف، بتنریزی میشود.
لازم به ذکر است که بهترین راه برای بتنریزی سقف، استفاده از پمپ بتن است. در این روش میتوان با حرکت لوله تخلیه، بتن را به محل مورد نظر هدایت کرد. در هنگام بتن ریزی، تراکم بتن ریخته شده باید طبق اصول انجام شود.
پس از اتمام بتنریزی و اطمینان از کارایی آن، به مرحله برداشتن قالبها و برداشتن شمعها میرسیم. زمانی که بتن بتواند تنش را تحمل کند و تغییر شکل آن از تغییر شکلهای پیش بینی شده بیشتر نباشد، میتوانید قالب برداری را انجام دهید.
پایهها و قالبها را نباید زمانی بردارید که هنوز قطعات بتنی مقاومت کافی را ندارند. بنابراین باید بررسی کنید که اعضا میتوانند وزن خود و بارهای وارده را تحمل کنند یا خیر، سپس قالببرداری را انجام دهید.
حذف قالب و برچیدن پایهها باید بهصورت مرحلهای و بدون اعمال نیرو و ضربه انجام شود تا اعضا و قطعات بتنی، تحت تاثیر بارهای ناگهانی قرار نگیرند و بتن آسیب نبیند. همچنین ایمنی و عملکرد قطعات نباید به خطر بیفتد. در مورد پوترهایی با دهانه تا ۷ متر، برداشتن کل قالب و داربست و قرار دادن پایههای اطمینان مجاز است.
اما در دهانه بالای ۷ متر، تنظیم قالب و داربست باید به گونهای صورت بگیرد که امکان برداشتن قالب بدون جابهجایی پایه اطمینان وجود داشته باشد. برداشتن پایه اطمینان باید بدون اعمال فشار و ضربه باشد و کمکم بار از روی آن برداشته شود.
ما در آیرومارت با فروش اعتباری آهن آلات شرایطی را به وجود آوردهایم که مصرفکنندگان بتوانند راحتتر خرید خود را انجام دهند. شما میتوانید برای خرید انواع آهن آلات و اطلاع از قیمت تیرآهن امروز و سایر انواع محصولات فلزی، وارد سایت ما شوید و با مقایسه قیمتها سفارش خود را به صورت آنلاین ثبت کنید.
در ضمن، جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاورههای رایگان، کافیست با شماره ۰۲۱۴۵۳۰۶ تماس بگیرید تا کارشناسان مجرب مربوط به هر کالا، شما را راهنمایی کنند.