نبشی گالوانیزه چیست و چه کاربردی دارد؟
امروزه موضوع استحکام بخشی به سازه ها و همچنین کاهش وزن آن ها از موضوعات مهم تلقی می شود؛ یکی از راه حل های آن استفاده از نبشی گالوانیزه است. از این رو، در ادامه مطلب به معرفی این نبشی، انواع آن، روش تولید و عوامل موثر بر قیمت آن پرداخته شده است. با ادامه مطلب همراه باشید.
معرفی نبشی گالوانیزه
به طور کلی، نبشی ها نوعی پروفیل با دو ضلع عمود بر هم به شکل حرف L انگلیسی بوده و در بازار با نام پروفیل L یا LNP نیز شناخته می شود. این نوع نبشی دارای وزن نسبتا پایین و مقاومت خوبی در برابر رطوبت و خوردگی هستند.
از طرفی، شکل پروفیل آن ها به گونه ای است که تا حدی قابلیت تحمل تنش های خمشی را دارد، از این رو، در مواردی که نیاز به تحمل بارهای نسبتا پایین بوده، و شرایط محیطی مرطوب و خورنده است، استفاده از نبشی های گالوانیزه توصیه می شود.
بیشتر بخوانید: قیمت نبشی ۴
مشخصات نبشی گالوانیزه
نبشی از جمله مقاطعی است که کاربرد گستردهای در صنایع و بسیاری از سازههای فلزی دارد. از سوی دیگر تمامی مقاطع فولادی با قرارگیری در معرض محیطهای اسیدی و مرطوب، ممکن است دچار خوردگی و زنگ زدگی شوند. در بسیاری مواقع، این خوردگی موجب ایجاد خسارات بزرگ مالی و گاهی جانی میگردد.
برای جلوگیری از این اتفاق، در برخی موارد از نبشی تولید شده با فولاد زنگ نزن استفاده میشود. اما هزینه بالا و گران بودن استیل، استفاده از آن را محدود به کاربردهای خاصتر میکند. راه حل دیگر برای این مشکل، استفاده از این نوع نبشی میباشد.
بیشتر بخوانید: استیل یا فولاد زنگ نزن چیست؟
این نوع تحت تاثیر پوشش محافظ روی که بر سطح آن نشانده میشود، دارای مقاومت به خوردگی بالایی بوده و مناسب برای استفاده در محیطهای خورنده میباشد. این پوشش مانند یک فلز فداشونده رفتار کرده و زودتر از آهن وارد واکنش میشود. درنتیجه از خوردگی و زنگ زدن آهن جلوگیری میکند.
اما باید گفت که این مقاومت نیز دائمی نبوده و ممکن است با قرار گرفتن طولانی مدت در محیطهای خورنده یا در شرایطی با شدت خورنده بودن بالا، نبشی گالوانیزه نیز دچار زنگ زدگی شود. بنابراین باید بر اساس شرایط محیطی، انتخاب ماده را انجام داد.
همچنین بخوانید: انواع روش جلوگیری از زنگ زدگی میلگرد
نحوه تولید نبشی گالوانیزه
این نبشی با استفاده از دو روش گالوانیزه گرم و سرد، قابلیت تولید دارد. متداولترین روش گالوانیزه گرم و سرد به ترتیب شامل غوطهوری گرم و روش الکتروشیمیایی میشود. هرکدام از این روشها دارای مزایا و معایبی است که با در نظر گرفتن شرایط، نوع مقطع، هزینه، میزان کیفیت مورد نیاز و نوع کاربرد، از آنها استفاده میشود.
در ایران اغلب از روش گالوانیزه گرم استفاده میشود. از دلایل کاربرد گستردهتر این روش، میتوان به راحتتر بودن، سرعت بالای اجرا و هزینه کمتر آن، در کنار ارائه کیفیت قابل قبول، اشاره نمود. نحوه انجام هر یک از مراحل گالوانیزه کردن مقاطع فولادی، میتواند در کیفیت محصول نهایی تاثیر بسزایی داشته باشد.
بیشتر بخوانید: تفاوت ورق گالوانیزه گرم و سرد چیست؟
انواع نبشی گالوانیزه
این نوع نبشی را می توان به از نظر نحوه تولید به نبشی گالوانیزه گرم و سرد، و از نظر شکل هندسی به نبشی های بال مساوی و نامساوی تقسیم بندی کرد.
- نبشی گالوانیزه گرم
- نبشی گالوانیزه سرد
نبشی گالوانیزه گرم
این نوع نبشی در ایران به عنوان نبشی استاندارد در بازار شناخته می شود. پوشش روی (زینک) این نبشی به طور قابل توجهی ضخیم تر از نبشی نوع سرد است. این ویژگی باعث می شود که این نوع نبشی در برابر عوامل مخرب مانند رطوبت و خوردگی، مقاوم تر بوده و عمر طولانی تری داشته باشد.
نبشی گالوانیزه سرد
نبشی گالوانیزه سرد از لحاظ ظاهری دارای ویژگی هایی از جمله یکنواختی در پوشش و براقیت بیشتر است؛ اما به دلیل مقاومت کمتر نسبت به خوردگی و زنگ زدگی، استفاده از آن در صنایع مختلف رواج کمتری دارد.
نبشی بال مساوی
نبشی های بال مساوی به نبشی هایی گفته می شود که طول هر دو ضلع آن با یکدیگر برابر است.
نبشی بال نامساوی
نبشی های با بال نامساوی نبشی هایی هستند که طول ضلع های آن با یکدیگر برابر نیست. از این نوع نبشی ها معمولا در کاربردهای خاصی همچون مواقعی که محدودیت فضا وجود دارد استفاده می شود.
همچنین، از نظر ضخامت و وزن نبشی نیز می توان آن ها را به دو دسته نبشی های سبک و سنگین تقسیم بندی نمود.
کاربرد آن
این محصول به دلیل ارائه خاصیت مقاومت به خوردگی بالا در محیطهای مرطوب و در مقابل برخی از اسیدها، در مواردی که به مقاومت به خوردگی بالا نیاز باشد، مورد استفاده قرار میگیرد. قیمت نبشی گالوانیزه نسبت به انواع متداول فولادی، بالاتر است. البته که، از قیمت نبشی استیل پایینتر خواهد بود.
به طور کلی می توان کاربرد نبشی های گالوانیزه را در موارد زیر خلاصه کرد:
- ساخت چارچوب
- مقاوم سازی سازه
- ساخت قفسه های گلخانه ای و…
- ساخت دکل های برق
- ساخت خرپا و…
کاربرد در پروژه های ساختمانی
نبشی گالوانیزه به دلیل ویژگی های هندسی خاص و جنس خود دارای کاربردهای متنوعی در صنایع گوناگون است. ویژگی هایی همچون استحکام و مقاومت ضمن وزن پایین و همچنین مقاومت خوب در برابر خوردگی و زنگ زدگی باعث شده تا کاربرد گسترده ای در ساختمان سازی و صنایع ساخت و ساز داشته باشد.
از این نبشی ها اغلب به صورت ترکیبی یا مستقل برای ایجاد اتصالات، افزایش مقاومت سازه و ساخت چارچوب ها استفاده می شود.
کارخانههای تولید کننده
کارخانههای بسیاری در سراسر کشور هستند که به تولید نبشی میپردازند. انتخاب هر کدام از این برندها، نیازمند شناخت کافی از محصولات آن ها میباشد. بنابراین مطالعه اطلس تولیدکنندگان نبشی فولادی، میتواند در جهت شناخت کارخانههای مناطق مختلف، انواع و سایزهای محصولات تولیدی هرکدام، بسیار کمک کننده باشد.
بیشتر بخوانید: خط تولید نبشی و مراحل ساخت
عوامل موثر بر قیمت نبشی گالوانیزه
مهم ترین عامل تاثیرگذار بر قیمت نبشی گالوانیزه، قیمت ماده اولیه آن، یعنی قیمت نبشی است. از عوامل موثر بر قیمت نبشی شامل:
- قیمت شمش فولادی
- میزان عرضه و تقاضا در بازار
- نوسانات نرخ ارز در کشور
- برند تولید کننده
- جنس نبشی
- اخبار سیاسی داخل و خارج از کشور
همه این عوامل در کنار روش گالوانیزه کردن نبشی، به طور مستقیم یا غیر مستقیم، قیمت آن را تحت تاثیر قرار میدهند.
خرید نبشی گالوانیزه
تهیه نبشي گالوانیزه اغلب به دو صورت انجام میگیرد. در روش اول، ابتدا نبشی با مشخصات مورد نظر خریداری شده، سپس به منظور انجام فرایند گالوانیزاسیون، به برخی از کارگاههای فعال در این زمینه سپرده میشود. در این روش، ممکن است تشخیص کیفیت نهایی محصول توسط مشتری، دشوار باشد. بنابراین احتمال دارد که عملکرد مناسبی را ارائه ندهد.
برای رفع این مشکل، پیشنهاد میشود که روش دوم را در تهیه این مقطع فولادی انتخاب کنید. در روش دوم باید دقت کافی را در انتخاب منبع یا بنگاه تامین نبشی داشته باشید و منبعی معتبر را انتخاب نمایید که گالوانیزه کردن مقاطع را در دسته خدمات خود داشته باشد. در اینصورت احتمال دریافت کیفیت پایین، بسیار کاهش مییابد. چرا که منابع معتبر، به واسطه تجربه و اعتبار خود در بازار، سعی بر ارائه بهترین کیفیت به مشتریان خود دارند.
بازرگانی فولاد آیرومارت علاوه بر تامین انواع مقاطع فولادی، ارائه دهنده خدمات مربوط به هر محصول از جمله خمکاری، برشکاری، گالوانیزه کردن، شبکه کردن تیرآهن و بسیاری خدمات دیگر میباشد. چنانچه قصد خرید نبشی گالوانیزه و یا هر مقطع دیگری را دارید، میتوانید با کارشناسان و متخصصان آیرومارت به شماره ۴۵۳۰۶-۰۲۱ تماس گرفته و مشاوره و راهنمایی دریافت نمایید.