فلزات خالص معمولا برای تولید قطعات در صنایع استفاده نمیشوند. در اکثر مواقع مشاهده میکنیم که ترکیبی از فلزات برای افزایش خواص یک فلز به کار میروند. این ترکیب از فلزات به عنوان آلیاژ شناخته میشود. آلیاژ مخلوطی همگن از دو یا چند فلز است و میتواند حاوی فلز و غیر فلز نیز باشد. آلیاژها در مقایسه با فلزات استحکام و ماندگاری بیشتری دارند، از این رو در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. ما نیز در این مطلب درباره کاربرد آلیاژ و فواید استفاده از آن میپردازیم. در ادامه همراه وبلاگ آیرومارت (پیشرو صنعت نفت آسیا) باشید.
آلیاژ ترکیبی از یک فلز با حداقل یک فلز یا غیرفلز دیگر است. این ترکیب باید بخشی از یک محلول جامد، یک ترکیب یا مخلوطی با فلز یا غیرفلز دیگر باشد تا به عنوان آلیاژ در نظر گرفته شود. به عنوان مثال، برنج آلیاژی از دو فلز است: مس و روی. فولاد آلیاژ هم از یک عنصر فلزی (آهن) و مقدار کمی، تا ۲٪ از یک عنصر غیرفلزی (کربن) تشکیل میشود. متداولترین راه برای ترکیب فلزات به یک آلیاژ، ذوب کردن، مخلوط کردن آنها با هم و سپس اجازه دادن به آنها برای جامد شدن و خنک شدن تا دمای اتاق است.
در واقع هر مادهی درون آلیاژ، خواص خاص خود را به محلول یا مخلوط میدهد. برخی از آلیاژها بهترین ویژگیهای هر عنصر کمککننده را میگیرند و محصول نهاییِ سختتر، بادوامتر یا مقاومتری را در برابر خوردگی ایجاد میکنند. شیمی دقیقی که برای ایجاد این نسبتهای دقیق انجام میشود، در نهایت موادی با خواص منحصر بهفرد و مفید تولید میکند.
بررسی عمیقتر در شیمی آلیاژ نشان میدهد که چرا آلیاژها در چنین طیف گستردهای از صنایع مفید به حساب میآیند. از آنجایی که آلیاژها عناصر مختلفی را با هم ترکیب میکنند، اتمهایی با اندازههای مختلف دارند. در شیمی آلیاژ، یک آلیاژ را میتوان با توجه به آرایش اتمی آن به عنوان جانشین (فرعی) یا بینابینی طبقهبندی کرد:
یک آلیاژ فرعی از مکانیسمهای تبادل اتمی تشکیل میشود. اجزای فلزی شعاع اتمی و قابلیتهای پیوند شیمیایی مشابهی دارند، بنابراین اتمهای یک فلز میتوانند همان مکانهای مشابه خود را در شبکه فلزی اتمی اشغال کنند. آلیاژهای فرعی شناخته شده، شامل برنج و برنز میشوند.
آلیاژ بینابینی زمانی تشکیل میشود که اتمهای کوچکتر از یک عنصر سوراخهای شبکه فلزی را پر کنند. اتمهای هر عنصر مکانهای یکسانی را اشغال نمیکنند. فولاد نمونهای از آلیاژهای بینابینی است و در مورد فولاد، اتمهای کربنِ کوچکتر فضاهای بین اتمهای آهن را پر میکنند. البته در هر دو آلیاژ، اتمهای موجود در آلیاژ نمیتوانند به راحتی مانند اتمهای یک فلز خالص بر روی یکدیگر بلغزند. به این معنی که آلیاژ قویتر و سختتر از هر یک از آنها است. برای ایجاد آن از فلزات خالص استفاده شده است.
فلزات خالص به ندرت در تولید تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرند، زیرا بسیار چکشخوار یا نرم محسوب میشوند. اما همانطور که در بالا نشان دادیم، آلیاژ کردن یک فلز اغلب خواص آن را افزایش میدهد. برخی از آلیاژها برای داشتن مقاومت بهتر در برابر خوردگی یا رسانایی بهتر و برخی نیز برای افزایش قابل توجه قابلیت تحمل بار ساخته شدهاند.
خواص فیزیکی یک آلیاژ مانند رسانایی، واکنشپذیری و چگالی ممکن است تفاوت قابل توجهی با عناصر تشکیلدهنده آن نداشته باشد. با این حال، خواص مهندسی یک آلیاژ مانند استحکام برشی و استحکام کششی میتواند اساسا متفاوت باشد. به همین دلیل، آلیاژهای فلزی در کاربردها و صنایع مختلفی مانند تولید، الکترونیک، کالاهای داخلی، معماری، لولهکشی و صنایع خودروسازی و هوافضا تقاضای بالایی دارند.
بنابراین فواید آلیاژ نسبت به فلزات خاص است و میتوان برخی از این مزایا را به شرح زیر دستهبندی کرد:
برنج، آلیاژی از مس و روی است. آلیاژ برنج نقطه ذوب پایینی دارد و بسیار کارآمد و بادوام است. برای صنایعی که به اصطکاک کم و مقاومت در برابر خوردگی نیاز دارند، میتوانید از آن استفاده کنند، مانند:
فسفر برنز از آلیاژ مس با ۰.۵-۱۱٪ قلع و ۰.۰۱٪ فسفر تشکیل شده است. در برابر خوردگی و خستگی مقاوم است و باید در موارد زیر استفاده شود:
فولاد آلیاژی از آهن و کربن است و یکی از پرکاربردترین آلیاژها در دنیا محسوب میشود. استحکام کششی بالا و هزینه کمی دارد. فولاد آلیاژ بسیاری از موارد مانند فولاد زنگنزن، فولاد فنری آنیل شده و گرم شده و فولاد نورد سرد است. از فولاد میتوان در ساخت انواع مقاطع و ورق فولادی قیمت مناسب استفاده کرد. فولاد اغلب در موارد زیر به کار میرود:
مس بریلیم که با نام آلیاژ ۲۵ یا BeCu نیز شناخته میشود، یک آلیاژ مس با ۰٫۵ تا ۳ درصد بریلیم است. از ویژگیهای آن میتوان به قابل جوش بودن، شکلپذیری و دارای خاصیت غیر مغناطیسی و عدم جرقه اشاره کرد. در برابر اکسیداسیون، خوردگی و اسیدهای غیر اکسیدکننده مقاوم است. علاوه بر این، مس بریلیوم قابلیت هدایت حرارتی و الکتریکی بالایی دارد. این آلیاژ اغلب در موارد زیر استفاده میشود:
طیف گستردهای از عناصر آلیاژی وجود دارد که اهداف مختلفی را برای مواد پایه مختلف انجام میدهند:
آلیاژها کاربردهای گستردهای در زندگی روزمره ما دارند. برخی از رایجترین کاربردهای روزمره آلیاژها به شرح زیر است:
همانطور که مطالعه کردید، از فولاد آلیاژ در صنایع مختلف استفاده میشود و مخصوصا در ساخت و ساز کاردبرهای فراوانی دارد. چنانچه شما هم به دنبال خرید ورق آلیاژی، خرید میلگرد و تجهیزات دیگر هستید، با آیرومارت در ارتباط باشید. کارشناسان ما به شما کمک میکنند قیمت مناسبترین تجهیزات فولادی را تهیه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۰۲۱۴۵۳۰۶ تماس بگیرید.
منبع: wikipedia