امروزه ساختمانهای بتنی و فولادی را عموما به شکل قابهایی در نظر میگیرند که از اعضای اصلی مانند تیر، ستون و مهاربندیها تشکیل شدهاند. این در حالی است که میانقاب های مصالح ساختمانی را به صورت دیوارهای خارجی و داخلی در سازههای معمول شهری به کار میبرند. میانقاب ها تاثیر مثبتی در سازه دارند و وجود آنها باعث میشود که مقاومت، سختی و شکل پذیری قابهای مرکب افزایش یابند.
ما در این مطلب به جزئیات میانقاب سازه ای میپردازیم و عوامل موثر بر مقاومت آن را شرح میدهیم. در ادامه همراه وبلاگ آیرومارت باشید.
دیوارهای خارجی و داخلی ساختمان که به عنوان جداکننده در سازههای فلزی و بتنی عمل میکنند، میانقاب نامیده میشوند. به عبارتی میتوان گفت که با قرار دادن پرکننده در دهانه قاب، زیر سازهای تشکیل میشود که به آن میانقاب میگویند. این سیستم زمانی ایجاد میشود که فضای داخلی یک قاب بتنی یا فولادی با پانلهای آجری یا بتنی پر شود.
ایران یکی از زلزله خیزترین کشورهای جهان است و در کمربند لرزه خیز آلپ-هیمالیا قرار دارد. بررسی اثرات زمین لرزه نشان میدهد که بسیاری از زمین لرزههای گذشته، خسارات جانی و مالی هنگفتی به بار آوردهاند. اما متاسفانه پیش بینی وقوع زلزله غیرممکن است، زیرا این موضوع به فعل و انفعالات زمین مربوط میشود. بنابراین کاهش اثرات مخرب زلزله در سازهها برای مهندسان مشکلساز است.
در این زمینه، درک تاثیر زلزله بر سازه و چگونگی واکنش اجزای مختلف سازه ضروری به نظر میرسد. با آگاهی از عملکرد هر یک از اجزای سازه در برابر نیروهای جانبی، میتوان سیستم مناسب سازه لرزهای را انتخاب و به گونهای طراحی کرد که مقاومت جانبی مورد نیاز را تامین کند.
به طور کلی در مراحل ساخت ساختمان، از سیستمهای کلاسیک مانند قاب خمشی، بادبندها، دیوارهای برشی و یا ترکیب آنها برای مقاومت در برابر زلزله استفاده میشود. بنابراین فرض بر این است که مقاومت جانبی سازه تنها توسط سیستمهای مذکور تامین میشود.
بنابراین در تحلیلهای ساده نیروهای زلزله را به این سیستمهای کلاسیک اعمال میکنند و تاثیر اعضای باقی مانده سازه را برای اطمینان نادیده میگیرند. در بین این سیستمها نباید از تاثیر میانقاب بنایی غافل شد، زیرا نقش مهمی در مقاومت سازهها در مراکز زلزلهخیز دارد.
همانطور که پیشتر گفتیم، هنگامی که پرکننده را به دهانه قاب اعمال میکنید، میانقاب تشکیل میشود. به طور کلی هرگاه بتن یا فولاد را در نوعی اسکلت بتنی قرار دهیم، سیستمی خواهیم داشت که به عنوان میانقاب شناخته میشود. برای درک بهتر این موضوع، پیشنهاد میکنیم درباره انواع قاب های ساختمانی در سایت آیرومارت بیشتر بخوانید.
میانقاب سازه را سفتتر و مقاومتر میکند، اما در مقابل به نرمی قاب میافزاید. همچنین رفتار خمشی ستونها را از آنها گرفته و به رفتار برشی تبدیل میکند.
البته باید توجه داشت که مقاومت دیوار میانقاب به ضخامت، فاصله آزاد میانقاب و قاب، ضریب اصطکاک سطوح تماس، اتصالات برشی و کاربرد آنها، نوع مصالح و … بستگی دارد.
در اکثر تحلیلهای صورت گرفته روی ساختمانها، از وجود پرکنندهها صرف نظر میشود. اما استفاده از آنها میتواند بسیار مهم باشد. زلزله منجیل یکی از زلزلههایی بود که تلفات زیادی به همراه داشت.
با این حال، مطالعات انجام شده بر روی این زمین لرزه نشان دادند که برخی از ساختمانها مقاومت بیشتری نسبت به سایرین داشتند. از ویژگیهای بارز این ساختمانها، اجرای میانقاب در سازه بود.
سیستم اتصال مشترک یکی از سیستمهای موجود در سازهها محسوب میشود. این سیستمها در برابر نیروهای جانبی ناشی از زلزله، مقاومت کمی دارند. اما زمانی که این سیستمها در کنار میانقاب جای میگیرند، استحکام ساختمان افزایش مییابد.
طبق تحقیقاتی که از آثار باقی مانده زلزلهها به دست آمدهاند، پر کنندهها میتوانند رفتار قاب را در برابر بارهای جانبی تغییر دهند. در میانقاب های با کیفیت، میانِ قاب و پر کننده شیارهایی قرار میگیرند که موجب انتقال بار میشوند. در واقع انتقال بار از قاب به میانقاب صورت میگیرد. در ضمن آنها میتوانند سختی ساختمانها را افزایش میدهند.
رفتار سازهای این پانلها به عنوان دیوار برشی و عضو قطری فشاری تقسیم میشود:
در ساختار ساختمان میتوان این محصول را به عنوان دیوار برشی در نظر گرفت.
در این روش، قاب و میانقاب به عنوان قاب بادبندی فرض میشود که به جای استفاده از آن، یک عضو بادبندی به کار میرود. برخی از زلزلهها، شکل این قاب را تغییر میدهد و باعث ایجاد شکاف بین اعضای قاب میشود. همچنین به دلیل فشار بار جانبی در انتهای قطر مخالف پانل، قاب فشرده میشود و این امر یک ناحیه فشاری قطری در پانل ایجاد میکند.
مقاومت این محصول به عوامل مختلفی بستگی دارد که عبارتند از:
در ساخت میانقاب میتوان از مصالح ساختمانی مختلفی استفاده کرد، ولی در کنار آنها به تجهیزات ساختمانی متفاوتی نیاز دارید. انواع میلگرد، تیرآهن و … جهت ساخت ساختمان و دیوارها به کار میروند. شما میتوانید جهت اطلاع از قیمت آهن ۱۴ امروز، قیمت میلگرد ۱۶ اصفهان و تجهیزات دیگر، وارد سایت آیرومارت شوید.
ما انواع تجهیزات فولادی را با قیمت روز در سایت قرار میدهیم و شما میتوانید به صورت آنلاین آنها را خریداری کنید. در ضمن جهت کسب اطلاعات بیشتر، کافیست با شماره ۰۲۱۴۵۳۰۶ تماس بگیرید و توسط کارشناسان مجرب راهنمایی شوید.