داربست سازهای محسوب میشود که استفاده اصلی آن فراهم کردن راهی برای دسترسی به ارتفاع در ساختمانها و سازههای بلند است. با اینکه داربست از بخشهای مختلفی تشکیل میشود، ولی لوله داربستی مهمترین آن به حساب میآید. در واقع میزان تحمل بار لوله داربست اهمیت زیادی دارد، زیرا اگر لوله نتواند به خوبی بار را تحمل کند، خطراتی زیادی را برای افراد و خودِ سازه به وجود میآورد.
بنابراین ما در این مطلب به انواع بارهای وارده بر لوله و میزان تحمل بار لوله داربستی سبک و سنگین میپردازیم تا با استاندارد آن بیشتر آشنا شوید. در ادامه همراه وبلاگ آیرومارت باشید.
داربست های ساختمانی سازه های فلزی محسوب میشوند که برای دسترسی به نقاط صعب العبور ساختمان در حین ساخت مورد استفاده قرار میگیرند. داربست از لوله های فلزی ۳ و ۶ متری تشکیل میشود.
این لولهها که به اسم لوله های داربستی شناخته میشوند، در دو نوع سبک و سنگین در بازار به فروش میرسند. لولهها را با توجه به شرایط وزنی متفاوت استفاده میکنند. قطر بیرونی لوله داربستی استاندارد، ۴۸.۳ میلیمتر و ضخامت دیواره میتواند متفاوت باشد. این لوله در طول ۶ متر تولید میشود.
به طور معمول این لولهها را از ورق سیاه به صورت درزدار تولید میکنند. در نتیجه قیمت ورق سیاه روی قیمت لوله داربست اثر دارد.
یک سازه داربست با اتصال این لوله های داربستی ساخته میشود. این لولهها را توسط بستهای مخصوص به یکدیگر متصل میکنند. هیچ مایعی در این لولهها منتقل نمیشود، بنابراین در معرض آزمایش آب یا گاز قرار نمیگیرند. این لولهها فقط کاربرد صنعتی دارند و در صنایع و سازههای مختلف به کار میروند.
رایجترین سایز لوله داربست ۱ و ½ اینچ یا معادل نمره ۵ است و در صنعت آن را با نام لوله ۵ میشناسند. همچنین پرکاربردترین ضخامت این لوله ۲.۵ و ۲ میلیمتر است. جهت کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنیم مطلب نحوه تولید لوله داربست را مطالعه کنید.
در نگاه اول شاید اینطور به نظر برسد که فقط بار افراد و اشیا بر روی داربست وارد میشوند، ولی تعداد این بارها بیشتر است و به موارد زیر تقسیم میشوند:
بار مرده شامل تمام بخشها و تجهیزاتی است که بخشی از داربست محسوب میشوند. این شامل سکوها، اجزای ساختاری، ورق داربست، محافظ لبهها، کابلهای تعلیق، بالابرها و … است.
بار زنده شامل بارهای افراد و مصالحی است که روی داربست قرار میگیرند.
بارهای محیطی بارهای بادِ بر روی مواد انباشته شده، ورقه یا تخته، طنابهای سکو، نردههای محافظ، سیمها و سایر اتصالات را شامل میشود.
علاوه بر این بارها، بارهای دیگری نیز بر داربست وارد میشوند. به عنوان مثال، بارهای برف، باران و یخ نیز میتوانند بر روی داربست تاثیر بگذارند. بارهای ضربهای، بارهای غیرمنتظره یا ناگهانی مثل قرار دادن یا برداشتن مواد نیز میتوانند بر روی داربست اثر داشته باشند.
توانایی محاسبه ظرفیت بار داربست بسیار مهم است، زیرا به شما کمک میکند از بارگذاری بیش از حد داربست جلوگیری کنید. در اینجا فرمول مورد استفاده برای محاسبه بار زنده و سایر مواردی که باید در نظر بگیرید را بررسی میکنیم. فرمول محاسبه ظرفیت بار داربست به شرح زیر است:
(حداکثر بار از قبل تعیین شده + وزن داربست) / (ظرفیت وزن داربست) = ظرفیت بار
ظرفیت وزن داربست به حداکثر باری که داربست میتواند تحمل کند اشاره دارد. این توسط سازنده تعیین شده و روی داربست مشخص میشود. حداکثر بار در نظر گرفته شده وزن کل ابزارها، کارگران و موادی است که در هر زمان روی داربست قرار میگیرند. وزن داربست نیز وزن تمام اجزای داربست است. این شامل سکو، قابها، مهاربندهای متقاطع، نردههای محافظ و هر ابزار یا موادی است که روی داربست قرار میگیرد.
بار زنده داربست که معمولا به عنوان بار یکنواخت توزیع شده (UDL) شناخته میشود با استفاده از این فرمول به دست میآید:
(مساحت کل عرشه داربست) / (وزن تمام مواد، ابزار و تجهیزات و پرسنل روی داربست) = UDL
برای مثال، اگر وزن کل مواد، پرسنل، ابزار و تجهیزات روی داربست ۱۲۰۰ کیلوگرم است و مساحت کل عرشه داربست ۴۰ متر مربع است، در اینجا نحوه محاسبه بار زنده آورده شده است:
هنگام محاسبه UDL، باید بارهای تحمیلی مانند برف، باد و … را در نظر بگیرید. به این ترتیب، رقم دقیقتری به دست خواهید آورد.
نحوه محاسبه وزن مرده داربست
فرمول محاسبه بار مرده داربست (DL) را میتوان به صورت زیر بیان کرد:
DL = Wp + Ws + Wb + Wg + Wa
معنی این حروف به شرح زیر است:
برای محاسبه بار مرده داربست، وزن هر جز باید تعیین و جمع شود تا بار مرده کل به دست آید. هنگام کار با یک فرد واجد شرایط و با صلاحیت، به راحتی مطمئن خواهید شد که با بارگذاری بیش از حد داربست خود، کسی را در معرض خطر قرار نمیدهید. با فرمولهای مختلف بالا به راحتی میتوانید اطمینان حاصل کنید که در مورد ظرفیت بار داربست به الزامات ایمنی و مقررات کار در ارتفاع پایبند هستید.
مراحل زیر نحوه محاسبه ظرفیت نهایی بار داربست را نشان میدهد:
جهت بررسی ظرفیت قابل تحمل لوله داربست در هنگام داربست بندی باید به موارد زیر دقت کنید:
هنگام تعیین ظرفیت بار یک داربست موارد مختلفی وجود دارند که باید در نظر گرفته شوند که عبارتاند از:
ما در این مطلب به طور کامل درباره تحمل بار لوله داربست صحبت کردیم و شما میتوانید قیمت این لوله را در آیرومارت بررسی کنید. در سایت ما قیمت لوله داربست ۱۷ کیلویی و انواع دیگر به همراه نمودار ارائه میشوند. علاوه بر این، شما میتوانید قیمت لوله آب فلزی۱/۲ ، قیمت لوله مانیسمان و … را مشاهده کنید و محصول مورد نظرتان را آنلاین بخرید. جهت کسب اطلاعات بیشتر کافیست با شماره ۰۲۱۴۵۳۰۶ تماس بگیرید و توسط کارشناسان حرفهای راهنمایی شوید.