۲۰ آذر ۱۴۰۱ سمیرا ورقایی ۲
به اشتراک‌ گذاری

تاور کرین چیست؟ آشنایی کامل با جرثقیل برجی و انواع آن

۵/۵ - (۷ امتیاز)

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که در طی روز، وقتی از خیابان‌ها و کوچه‌های شهر عبور می‌کنید، دستگاه‌های عظیم‌الجثه‌ای در بالای سازه‌های بلند، پروژه‌های ساختمانی یا برج‌های مسکونی ببینید. به این دستگاه‌ها، تاور کرین یا جرثقیل برجی گفته می‌شود.

از تاور کرین برای بالابردن اجسام سنگین در کارهای مختلف از جمله ساخت ساختمان استفاده می‌شود. در این مقاله قصد داریم شما را با این جرثقیل‌های غول‌پیکر و کاربردهای آن آشنا کنیم. ما را در ادامه این مقاله همراهی کنید.

کاربردهای تاور کرین

جرثقیل برجی کاربردهای گسترده‌ای دارد. این دستگاه برای ساخت انواع ستون در ساختمان، بالا بردن مصالح، ساخت روف گاردن و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به طور کلی، کار این وسیله جابه‌جایی مصالح سنگین، کنترل و هدایت تجهیزات سنگین در سازه‌هایی است که ارتفاع زیادی دارند.
تاور کرین به طور خلاصه در موارد زیر کاربرد دارد:

  • صنایع، نیروگاه‌ها و کارخانه‌ها
  • ساخت‌وسازهای مسکونی، اداری و تجاری
  • ساخت‌وسازهای مرتفع
  • سدسازی
  • پل‌سازی

تاور کرین چیست

اجزای تاور کرین

تاور کرین با استفاده از فونداسیون در قسمتی از کارگاه ساختمانی جای‌گذاری و ثابت می‌شود. اجزای کلی تاور کرین عبارتند از:

  • گردان
  • کاج
  • چرخ‌دنده
  • کالسکه یا شاریوت
  • کابل مهارکننده بازو
  • قلاب
  • اتاق کنترل
  • سیم بکسل
  • دکل یا برج
  • پایه نصب آنکر
  • سکوی تقویت پایه‌ها
  • اتاق کنترل
  • بازوی جلویی یا فلش
  • بازوی ایجاد تعادل
  • کابل درام

در ادامه به توضیح برخی از قسمت‌های آن می‌پردازیم:

پایه

این قسمت که به فونداسیون نیز معروف است، در واقع بدنه جرثقیل است که به یک‌پایه بزرگ از جنس بتن وصل است و وزن آن را تحمل می‌کند.

دکل یا برج

قسمت عمومی جرثقیل است که به پایه متصل شده و به تاور ارتفاع می‌دهد. دکل یا برج به شکل مثلث است و در واقع به تاور قدرت می‌دهد تا در مقابل

باد، زلزله و نیروهای جانبی مقاوم باشد.

اجزای تاور کرین

واحد چرخنده یا slewing uni

این قسمت متشکل از یک دنده و موتور است که به بالای دکل متصل می‌شود و امکان چرخش در امتداد محور را به جرثقیل می‌دهد. این قسمت به‌خودی‌خود از سه بخش تشکیل شده است که به شرح زیر است:

بازوی کار

این بخش، بار را حمل می‌کند و به‌صورت افقی است. از این قسمت برای منتقل کردن بار به داخل و خارج استفاده می‌شود و دارای چرخ‌دستی است که در امتدادش حرکت می‌کند.

بازوی ماشینی

این قسمت، موتور را در خود نگهداری می‌کند و به‌صورت افقی و کوتاه‌تر است. بازوی ماشینی از سه قسمت درام کابل، کنترل‌های الکترونیکی و وزنه‌های بتنی به‌منظور حفظ تعادل، تشکیل شده است.

کابین اپراتور

کابین اپراتور فضایی است که هدایت و کنترل جرثقیل توسط اپراتور انجام می‌شود.

سیم بکسل

استفاده از سیم‌بکسل‌های مناسب و مستحکم یکی از موارد مهم در جرثقیل های عظیم‌الجثه است. همچنین تست و بازبینی دوره‌ای این قطعه، در ایمن بودن تاور کرین ها تأثیرگذار است. با مراجعه به سایت آیرومارت می‌توانید از قیمت روز سیم بکسل اطلاع کسب کنید.

علت سقوط نکردن جرثقیل برجی

تعادل در تاور کرین به دلیل بلند بودن، بسیار اهمیت دارد به همین دلیل برای حفظ تعادل آنها، پایه آن را در بتنی داخل زمین قرار می‌دهند. این عمل دقیقاً مشابه مراحل ساخت ساختمان بلند است که قبل از شروع به ساخت، پایه آن را می‌ریزند.

همچنین در صورت نیاز برای حفظ تعادل تاورکرین ها، از کمربند استفاده می‌کنند تا مانع سقوط آن شوند. بازوی جلویی تاور کرین هم وظیفه حمل و بلندکردن بار را دارد، از یک بازو با وزنه‌های بتنی در پشت سر آن، برای حفظ تعادل این بازوها استفاده می‌شود.

علت سقوط نکردن جرثقیل برجی

انواع تاور کرین

تاور کرین ها مدل‌های مختلفی دارند و هرکدام از این مدل‌ها کاربرد خاصی دارند. اما به‌طورکلی تاور کرین ها را از نظر ابعاد، مدل نصب، شعاع حرکتی به گروه‌های مختلفی دسته‌بندی می‌کنند که در ادامه در مورد آن صحبت خواهیم کرد.

ابعاد

تاور کرین از نظر ابعاد به دودسته تقسیم می‌شود. دسته اول تاور کرین های کوچک هستند که به‌منظور جابه‌جایی وسایل در محیط‌های کوچکی مثل کارگاه استفاده می‌شوند و دسته دیگر تاور کرین های بزرگ و عظیم‌الجثه هستند که برای ساخت سازه‌های بزرگ و برج‌های بلند از آن‌ها استفاده می‌شود.

البته دسته‌ای دیگر از تاور کرین های غول‌پیکر نیز وجود دارند که برای ساخت مخازن نفتی، بیرون آوردن وسایل از داخل آب یا کشتی‌های غرق شده و جابه‌جایی بار در آب مورداستفاده قرار می‌گیرند. این جرثقیل‌ها به جرثقیل‌ های شناور معروف‌اند.

مدل نصب شدن

جرثقیل های برجی از نظر مدل نصب به دودسته خود نصب شونده و کمک نصب شونده تقسیم می‌شوند:

تاور کرین خود نصب شونده یا خود کششی

این مدل، نسبت به سایر مدل‌ها، سرعت نصب سریع‌تر و توانایی حمل بار با سرعت مناسب را دارد. تاور کرین نصب شونده، ژنراتور و موتور مخصوص خود را دارد که قدرت پیش‌ران و نصب و راه‌اندازی خود را از این قسمت می‌گیرد.

تاور کرین کمک نصب شونده یا کمک کششی

این تاورکرین، انرژی حرکتی خود را از منبع بیرونی یا همان برق می‌گیرد. ابعاد آن بزرگ بوده و برای جابه‌جایی اجسام سنگین و بزرگ در ارتفاعات استفاده می‌شود. این مدل، توانایی جابه‌جایی خودکار بار را نداشته و حمل‌ونقل بار توسط سیستم حمل شونده مخصوص انجام می‌شود.

انواع تاور کرین

شعاع حرکتی

اکثر انواع تاورکرین، شعاع حرکتی ۳۶۰ درجه دارند، به همین دلیل می‌توانند بار را در سه جهت جابه‌جا کنند. این دستگاه‌ها در سه دسته زیر قرار می‌گیرند:

تاورکرین های ثابت

این نوع جرثقیل برجی، کاربرد روزمره و نرمال دارد و افزایش ارتفاع و امکان جابه‌جایی وسایل در این دستگاه محدود است.

تاورکرین های متحرک

شعاع عملکرد گسترده این نوع جرثقیل، یکی از پرکاربردترین و مهم‌ترین ویژگی‌های آن است. این مدل می‌تواند در قسمت‌های مختلف پروژه کار کند. تاورکرین متحرک، خود به سه مدل ریلی، جاده‌ای و شناور است که هرکدام معایب و مزایای خود را دارد.

برای مثال تاور کرین ریلی روی ریل حرکت می‌کند. تاور کرین جاده‌ای بیشتر شبیه به جرثقیل است و ابعاد آن کوچک است. یکی از مزیت‌های آن این است که نصب و راه‌اندازی سریعی دارد و قدرت حمل پایین از معایب آن محسوب می‌شود.

تاور کرین شناور نیز مدل دیگری از این دستگاه‌ها است که به‌منظور ساخت‌وساز معادن نفتی و بیرون آوردن کشتی‌های غرق شده مورداستفاده قرار می‌گیرد.

تاور کرین های بالارونده

از تاورکرین های بالارونده برای ساخت ساختمان‌ها استفاده می‌شود و با افزایش ارتفاع ساختمان بالا می‌رود. تاور کرین بالارونده در صنعت برج‌سازی، پل‌سازی و ساخت آسمان‌خراش‌ها استفاده می‌شود.

فواید جرثقیل برجی

جرثقیل های برجی، سخت‌ترین عملیات اجرایی برای پروژه‌های ساختمانی را سهل می‌کنند. آنها قادرند تیرآهن‌های فولادی بلند و سنگین را جابه‌جا کنند. در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در مورد قیمت، می‌توانید قیمت روز تیرآهن را استعلام کنید.

حمل مصالح ساختمانی، بتن‌ ریزی قسمتی از سازه، انتقال تجهیزات سنگین و بسیاری از موارد دیگر از جمله توانایی‌های جرثقیل‌های برجی به‌شمار می‌روند.
تاورکرین ها این امکان را فراهم می‌کنند که در فضاهای بسیار تنگ شهری، ساختمان‌های بلند با روش پایدار ساخته شود. همچنین سرعت بالا، هزینه کمتر و کارآمدتر بودن، از مزایای استفاده از تاور کرین است.

از دیگر مزایای استفاده از این دستگاه می‌توان به کم‌شدن هزینه نیروی کار اشاره کرد. زیرا استفاده از تاور کرین نیاز به استخدام افراد بیشتر را کم می‌کند.

فواید جرثقیل برجی

کلام آخر

در ساخت سازه‌های با ارتفاع بلند، استفاده از مصالحی چون میلگرد، تیرآهن و غیره بسیار متداول است؛ بنابراین برای ایمن‌سازی و ساخت سازه با استحکام بالا لازم است از بهترین نوع مصالح استفاده شود. امروزه قیمت مصالح روزبه‌روز در حال تغییر و رو به افزایش است.

بازرگانی فولاد آیرومارت این افتخار را دارد با ارائه انواع آهن‌آلات و کلیه ملزومات ساخت ساختمان را با کمترین قیمت و بالاترین کیفیت به‌صورت اعتباری و چکی همراه با تضمین قیمت و کیفیت، ارائه کند.

برای استعلام قیمت امروز میلگرد و سایر انواع محصولات فولادی، استیل، آلومینیوم، مس و … می‌توانید با کارشناسان آیرومارت به شماره ۰۲۱۴۵۳۰۶ تماس بگیرید.

۲۰ آذر ۱۴۰۱ سمیرا ورقایی ۲
به اشتراک‌ گذاری
چند مطلب مرتبط:
نظرات کاربران

    1. احمد راستا
      ۲۷ آذر ۱۴۰۱

      مطلبتون خیلی جالب بود. همیشه وقتی از تو خیابونا رد میشدم و عظمت این جرثقیلارو میدیدم اولین سوالی که به ذهنم میرسید این بود که اینارو چجوری کار میذارن. متن و خوندم کامل متوجه شدم.

      • آیرومارت
        ۲۸ آذر ۱۴۰۱

        سلام. خوشحالیم که این مطلب مورد توجه شما قرار گرفت.

خبرنامه

اطلاع از جدیدترین قیمت و تخفیف‌های روز بصورت آنی و رایگان