میلگرد یکی از مقاطع فولادی پرکاربرد در صنعت ساختمان سازی است که برای آرماتوربندی استفاده میشود. در بازار، انواع میلگرد با سایزهای مختلف تولید میشوند که هر کدام در بخشی از ساختمان به کار میروند. برای ساختن سازههای استاندارد و اصولی، باید اندازه میلگرد را به طور دقیق انتخاب کنید تا خطری ساختمان را تهدید نکند.
ما در این مطلب از وبلاگ آیرومارت، قصد داریم به بررسی سایز مناسب میلگرد برای ساختمانسازی و نحوه تشخیص اندازه آن بپردازیم. در ادامه همراه ما باشید.
در فرآیند ساخت، بهتر است از تجهیزات باکیفیت و استاندارد استفاده کنید تا از ایمنی کار خود، مطمئن باشید. انواع میلگرد نیز جزو همین تجهیزات محسوب میشوند.
میزان میلگرد با توجه به تعداد طبقات در هر سازه بتنی متفاوت است. به همین دلیل مقدار میلگرد مورد نیاز ساختمان را باید بررسی کرد و سپس خریداری نمود.
علاوه بر اندازه، سایز میلگرد نیز موضوع مهمی است که باید به آن توجه ویژهای کنید. برای خم کردن و برش دادن میلگرد، ابزاری به نام میلگردبر وجود دارد و با استفاده از آن میتوانید میلگرد را در اندازههای مختلف برش دهید.
میلگرد ۱۲، ۱۴ و ۲۵ جزو پرکاربردترین سایزهای میلگرد در ساختمان سازی محسوب میشوند. در این میان شاید بتوان گفت که میلگرد ۲۵ یکی از بهترین و مناسبترین سایزهاست.
در حالت کلی، درنظر داشته باشید که مشخص کردن سایز و مقدار میلگرد مورد نیاز باید تحت نظر مهندس پروژه انجام شود. اما اینکه چه کیفیتی از میلگرد میتواند برای شما مناسب باشد، میتوانید از تجربه افراد فعال در بازار آهن استفاده کنید.
روشهای مختلفی برای تشخیص سایز میلگرد وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
متداول ترین روش تشخیص میلگرد، کنترل چشمی است که بسیاری از مهندسان با تجربه با یک نگاه میتوانند اندازه میلگرد را تعیین کنند. اما این روش برای مهندسین تازه کار مناسب نیست و قوانین نیز به مهندسان ناظر این اجازه را نمیدهد، زیرا ضریب خطا در این روش بسیار بالاست.
این روش سریع و حرفه ای برای مهندسان و معماران مجربی است که اندازه بند انگشت خود را از قبل میدانند، بنابراین انگشتان خود را روی میلگرد قرار میدهند و سایز آن را به راحتی و بدون هیچ وسیلهای درک میکنند.
این روش بهترین شیوه برای کنترل سایز میلگرد است، ولی باید توجه داشته باشید مثلا برای تشخیص میلگرد ۸ تا میلگرد ۱۰، ۲ میلیمتر فاصله است و قطعا ضریب خطای بالایی وجود دارد.
این یک روش ابتکاری است که در بین معماران و مهندسان ناظر بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین از دقت بالایی برخوردار است و این مزیت خوبی محسوب میشود.
افرادی هستند که از شابلونهای آماده استفاده میکنند که اندازه میلگرد روی آن مشخص شده است و کار را آسانتر و دقیقتر میکند. این قالبها را برخی از مهندسان با فیلم رادیولوژی، ورقههای نازک کانال کولر یا حتی روبان میسازند.
طناب بنایی وسیلهای است که به طور کلی در پروژهها استفادههای زیادی دارد. برای اندازه گیری سایز انواع میلگرد ساده، میتوانیم یک تکه طناب را دور میلگرد بپیچیم و اندازه گیری کنیم تا دور میلگرد به دست آید و سپس قطر یا سایز آن را اندازه گیری کنیم. این روش یکی از سادهترین و کم دردسرترین روشهاست.
این روش قبل از بسته شدن آرماتور امکانپذیر است، زیرا ابتدا باید وزن و سپس اندازه میلگرد را با وزن یک شاخه از آن سنجید. فرمول محاسبه وزن یک شاخه میلگرد در طول مشخص، به شرح زیر است:
۱۰۰۰/ (طول * ۷.۸۵۰ * ۳.۱۴ * شعاع * شعاع) = وزن یک شاخه میلگرد (کیلوگرم)
البته پیدا کردن ترازو در پروژه و وزن کردن میلگرد نیز سختیهای خود را دارد.
یکی از دقیقترین روشها برای تعیین سایز میلگرد بدون آج یا آج دار، اندازهگیری قطر میلگرد با کولیس و تعیین نمره آن است. نکتهای که در این روش باید به آن دقت کرد، توجه به تفاوتهای سه نوع قطر میلگرد (اسمی، میدانی و خارجی) است. معمولا این سوال پرسیده میشود که آیا اندازهگیری با کولیس باید از روی آج میلگرد باشد یا از پایین آج؟
در میلگردهای آج دار سه نوع قطر وجود دارد: قطر اسمی، قطر زمینه (بدون احتساب آج) و قطر خارجی (با احتساب آج). مثلا میلگرد ۱۶ با آج یکنواخت، قطر اسمی ۱۶، قطر زمینه ۱۵ و قطر خارجی ۱۸ دارد.
طبق استاندارد ملی مثلا برای میلگردی که قطر اسمی آن ۱۴ میلیمتر است، قطر مفید ۱۳ و قطر واقعی ۱۵.۵ میلی متر میشود. پس اگر سایز ۱۴ را در کارگاه با لوکیس اندازه بگیرید، باید به عدد ۱۵.۵ برسید.
این شیوه نیز تقریبا دقیق است، البته باید اگر از یک آچار مدرج استفاده کنید که اندازههای خاص، توسط مهندس مربوطه از قبل محاسبه و علامت گذاری شوند. از همان مقادیر برای تعیین اندازه میلگرد استفاده میشود.
هرکدام از سایزهای میلگرد، کاربرد خاصی در بخشهای مختلف اسکلت ساختمان دارد. در ادامه به برخی از سایزهای پرکاربرد و نوع کاربرد هرکدام خواهیم پرداخت.
میلگرد ۱۲ داخل بتن بهکار میرود و با سیمان مخلوط میشود و نسبت به سایزهای دیگری همچون میلگرد ۸ و ۱۰، مقاومت بالاتر و انعطافپذیری کمتری دارد.
از این نوع میلگرد در ساخت انواع ساختمانهای مسکونی، سوله ها و استادیومهای بزرگ، سکوهای نفتی، سازههای بتنی و فلزی پتروشیمیها استفاده میشود. هر چه مساحت و ابعاد ساختمان بزرگتر باشد، میلگردهای به کار رفته در اسکلت ساختمان سنگینتر و ضخیمتر است.
این میلگرد عمدتا برای کاربردهای ساختمانی سنگین، به ویژه برای ایجاد پایداری بیشتر در سازههای بتنی بزرگ به کار میرود. از موارد کاربرد میلگرد ۱۴ میتوان به ساختمانهای بلند، سازههای پارکینگ، پلها و تاسیسات صنعتی اشاره کرد.
نیروی تسلیمی میلگرد ۱۶ بیشتر از میلگردهای با سایز کمتر است. نیروی تسلیمی حداکثر نیرویی است که باعث شکستن میلگرد میشود. در نتیجه هر چه مقاومت تسلیم در میلگرد بیشتر باشد، مقاومت آن در برابر نیروهای مختلف بیشتر است.
در ساخت سازههای سکوهای نفتی و مجتمعهای بزرگ از میلگرد سایز ۱۶ که نیروی تسلیمی بیشتری دارد، استفاده میشود. برخی از مهمترین کاربردهای میلگرد ۱۶ عبارتند از: ساختمان های بلند، رمپ پارکینگ، پایههای بتنی و پلها.
برای خرید و اطلاع از قیمت میلگرد آجدار و ساده در تمامی سایزها و در هر تناژی و همچنین خرید ورق، تیرآهن و … کافیست وارد سایت آیرومارت شوید و ثبت سفارش محصول موردنظرتان را انجام دهید.
همچنین کارشناسان تیم ما در تمامی مراحل خرید، کنار شما هستند و به شما کمک میکنند تا راحتتر سایز میلگرد مناسب ساختمان خود را تهیه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر، با شماره ۴۵۳۰۶-۰۲۱ تماس بگیرید.
منبع: intechopen
پیمان
۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۱قیمت روز میلگرد ۱۴ رو چطور میتونیم بگیریم
آیرومارت
۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۱سلام روز بخیر. برای استعلام قیمت و خرید میلگرد ۱۴ به سایت و کانال تلگرام آیرومارت مراجعه نمایید.