تحلیل بازار فولاد تیر ماه 1401
تحلیل هفته چهارم تیرماه ۱۴۰۱
هفته آخر تیر در بازار آهن ایران و جهان چه گذشت؟ در ویدئوی زیر به بررسی احوالات بازار فولاد و استیل پرداختهایم. همراه آیرومارت باشید:
در حال حاضر بازارهای جهانی فولاد تحت تاثیر شیوع ویروس کرونا، دچار تغییر و تحول شدهاند. چین با اتخاذ تصمیمهای جدید در بخش ساختوساز، به عنوان یکی از بزرگترین بازارهای مصرف فولاد، تلاش کرده تا کمی از آشفتگیهای بازار فلزات بکاهد. در نتیجه این تصمیمات قیمت سنگ آهن به بیش از ۱۰۰ دلار افزایش پیدا کرد.
تعطیلات میان هفتهای، نگرانی برای قطعی برق در تابستان و کاهش انگیزههای صادراتی به همراه سکون بازار ارز، همگی دست به دست هم دادند تا قیمت مقاطع فولادی در آخرین روزهای تیرماه روند نزولی را در پیش بگیرند. روند کاهشی در این هفته تا جایی ادامه داشت که میلگرد با قیمتی که در زمستان گذشته معامله میشد، به فروش رفت.
در آخرین معاملات بورس کالای تیر ماه، نسبت تقاضا به عرضه میلگرد، سه به یک بود. انتظارات متفاوتی که از آینده بازار ارز میرود، به خریدهای هیجانی و افزایش تقاضا در بورس کالا منجر شد. به نظر شما در ادامه روند معاملات تابستانی فولاد به چه سمتی خواهد رفت؟
تحلیل هفته سوم تیرماه ۱۴۰۱
تحولات بازار آهن در سومین هفته تیرماه را در ویدئوی زیر ببینید:
چین، در هدفگذاری سال ۲۰۲۲، رشد ۵.۵ درصدی را برای اقتصاد خود در نظر گرفته است. اما در حال حاضر به نظر میرسد که این هدف محقق نخواهد شد. به دلیل شیوع مجدد کرونا، تقاضا برای سنگ آهن در بازار چین به شدت کاهش پیدا کرده است. در نتیجه این اتفاقات، قیمت سنگ آهن تا ۱۰۸ دلار کاهش یافت. کمبود تقاضا برای ماده مهمی چون فولاد، موجب شد تا فعالین بازار تحقق چنین رشد اقتصادی را منتفی بدانند.
قیمت قراضه وارداتی برخلاف روند نزولی که در ماههای اخیر تجربه کرد، با افزایش ۹۰ دلاری به قیمت ۳۹۰ دلار رسید. اما چرا این روند نزولی متوقف شد؟ تحریم روسها توسط دولتهای غربی و آمریکا پس از جنگ با اوکراین موجب شد تا این کشور استراتژی ارزانفروشی را در پیش بگیرد. عرضه شمش به نازلترین قیمت در بازارهای شرقی، ترکها را مجاب کرد تا به جای واردکردن قراضه از شمشهای وارداتی روسیه استفاده کنند. این روند ماهها ادامه داشت و به کاهش شدید قیمت قراضه وارداتی منجر شد. در حال حاضر با به رسیدن شمش روسی به کف قیمتی و افزایش آن، ترکها مجددا به بازار قراضه وارداتی روی خوش نشان دادهاند. به این ترتیب قیمت روند نزولی قیمت قراضه متوقف شد و در کانال صعودی قرار گرفت.
در هفتهای که گذشت، قیمت شمش بورسی حدود ۲۰۰ تومان کاهش پیدا کرد که با توجه به نرخ روز دلار نیمایی، قیمت شمش در بورس کالا معادل ۵۱۷ دلار میشود. این مبلغ با قیمت بیلت صادراتی ایران برابر است. در صورت ثابت ماندن نرخ شمش صادراتی و با توجه به افزایش تدریجی نرخ دلار نیمایی، انتظار میرود که قیمت پایه شمش در هفته آتی در حدود ۱۲۸۰۰ تومان باشد. البته لازم به ذکر است که برای آن دسته از تولیدکنندگان خصوصی که با روش القایی شمش تولید میکنند، این رقم چندان جالب نیست و این اتفاق باعث محدود شدن حجم عرضه در هفتههای آینده خواهد شد.
سردرگمی در بازار ورق گرم باعث ثابت ماندن قیمت این محصولات در بازار شده است. برخی از تجار نیز تخفیفهای قابل توجهی ارائه دادند. ورقهای موجود در بازار به عرضههای دو ماه اول سال ۱۴۰۱ است که با احتساب هزینه خواب پول و ال سی، به وضوح نشان از ضرر سنگین صاحبان بار را دارد.
قیمت ورق روغنی با در نظر گرفتن برند و ضخامت، در محدوده قیمت ۲۸۰۰۰ تا ۲۹۰۰۰ تومان در نوسان بود. در بورس کالا نیز قیمت پایه ورق روغنی ۲۱۳۱۹۱ ریال و قیمت تمام شده آن با احتساب ارزش افزوده و هزینههای جانبی، ۲۸۰۰۰۰ ریال با تحویل مهرماه بود. میان انواع ورق سرد، ورق گالوانیزه در هفته گذشته در رکود به سر برد. در بازار آزاد و بورس کالا عملا رقابتی برای معامله این محصول وجود نداشت و قیمت آن بسته به برند و ضخامت در محدوده ۲۹۰۰۰ تا ۳۰۰۰۰ تومان در نوسان بود.
قیمت میلگرد به دلیل کمبود تقاضا، در مدار نزولی قرار گرفته است. در برخی موارد شاهد تخفیفهای ۴۰۰ تومانی مبادی به خریداران بودیم که کمبود تقاضای بازار را تایید میکرد. قیمت میلگرد بازار و بورس تفاوت چندانی وجود نداشت. در صورتی قیمت شمش بورسی افزایش پیدا کند، اختلاف قیمت شمش بورسی و بازار آزاد افزایش مییابد.
به دلیل باطل شدن حوالههای خریداری شده و کاهش بار خروجی کارخانهها، بازار با کمبود موجود تیرآهن مواجه شده است. در نتیجه این اتفاق و کاهش عرضه، قیمت تیرآهن در بازار، خصوصا در سایزهای ۲۰ به بالا، افزایش پیدا کرده است. کارخانه ذوب آهن اصفهان در بورس کالا تنها تیرآهن در سایزهای ۱۴، ۱۶ و ۱۸ را به فروش میرساند که ۴۵ روزه تحویل میدهد. به این ترتیب قیمت تیرآهن تا مدتها صعودی خواهد بود.
تحلیل هفته دوم تیرماه ۱۴۰۱
برای آنکه بدانید در دومین هفته تیرماه ۱۴۰۱ بازار آهن ایران و جهان در چه وضعیتی بود، تماشای ویدئوی زیر را از دست ندهید:
چه خبر از بازارهای جهانی؟
با کاهش قیمت سنگ آهن در بورس کالای سنگاپور و شانگهای به نرخ ۱۰۹ دلار، این ماده به کف کانال قیمتی خود رسید. در صورت ادامهدار بودن روند نزولی قیمت سنگ آهن،۹۴ دلار و ۷۵ دلار اهداف بعدی این ماده خواهد بود. مصرفکنندگان سنگ آهن در چین، یعنی فولادسازان، به دلیل رکود در ماههای اخیر، چندان به خرید ماده اولیه تمایلی ندارند. گرچه با این اتفاق انتظار میرود قیمت سنگ آهن بیش از این کاهش پیدا کند، اما رونق گرفتن فعالیتهای اقتصادی به دلیل کمرنگ شدن کرونا حضور خریداران در بازار را رونق بخشیده است. همچنین بحران عرضه سنگ آهن از سوی برزیل و استرالیا که تامینکنندگان اصلی بازار آهن چین به شمار میروند، از کاهش قیمت بیش از حد سنگ آهن جلوگیری میکند.
پس از گذشت ۶ ماه، روند نزولی قیمت قراضه ظاهرا متوقف شده است. قیمت قراضه وارداتی ترکیه از کف قیمتی ۳۰۰ دلاری فاصله گرفته و به نرخ ۳۹۰ دلار رسیده است. این افزایش قیمت، بازار بیلت روسی را تحت تاثیر قرار داد و موجب افزایشی شدن قیمتها شد. قیمت بیلت روسی که پیش از این به ۴۹۰ دلار فوب زسیده بود، این هفته به ۵۲۰ دلار افزایش پیدا کرد. در نتیجه این اتفاقات بینالمللی، یعنی افزایش قیمت قراضه وارداتی ترکیه و بیلت روسی، کارخانههای ایرانی نیز پس از یک وقفه دو ماهه به بازار صادرات برگشتند. مهمترین اتفاق در بازار محصولات نهایی، افزایش ۱۰ دلاری قیمت ورق گرم روسیه بود. در بازار چین نیز به دنبال افزایش تقاضا، قیمت ورق گرم به ۶۶۰ دلار رسید.
و اما بازار داخل!
با وجود کاهش قیمت پایه شمش در بورس کالای این هفته، تقاضای چندانی برای این ماده وجود نداشت. البته در اواخر هفته مقدار تقاضا کمی افزایش پیدا کرد که علت آن را در کم شدن حجم عرضه و آزاد بودن هر کد در حجم خرید میتوان جستجو کرد.
پس از ریزش قیمتی کوتاه مدت دلار و اینکه اتفاق جدید در فضای سیاسی کشور رخ نداده، نرخ آن در بازه ۳۱۰۰۰ تا ۳۲۰۰۰ تومان در نوسان بود. قیمت دلار سنا و نیمایی به صورت آهسته، روند صعودی را در پسش گرفتند. با توجه به سطح فعلی تورم و نیز رشد نقدینگی، به احتمال زیاد نرخ دلار نیمایی وارد کانال ۲۷۰۰۰ تومان خواهد شد. در صورت تحقق این پیشبینی، قیمت پایه محصولات فولادی در بورس کالا و در نهایت بازار آزاد افزایش پیدا خواهد کرد.
قیمت پایه میلگرد این هفته به نرخ ۱۴۷۵۰ تومان رسید و احتمالا در هفته آتی تا قیمت ۱۵۵۰۰ افزایش پیدا خواهد کرد. این هفته اختلاف قیمت میلگرد در بازار آزاد و کارخانهها کاملا مشهود بود. تولیدکنندگان در حدود ۳۰۰ الی ۴۰۰ تومان تخفیف بر روی بارهای خود اعمال کردند.
تحت تاثیر باطل شدن حوالههای فروش ذوب آهن اصفهان، قیمت تیرآهن این کارخانه افزایش پیدا کرد. مطابق با پیشبینیهای انجام شده، پایه قیمت تیرآهن در بورس هفته آینده به حدود ۱۶۶۰۰ تومان خواهد رسید.
بنا بر جو حاکم بر بازار آهن، قیمت ورق گرم کارخانه فولاد مبارکه کاهش پیدا کرد. ورق روغنی به دلیل محدودیتهای عرضه و رقابت در بورس کالا، در قیمت ۲۸۰۰ توماان نوسان کرد. به دنبال کاهش قیمت مداوم ورق گالوانیزه در بورس کالا، آزاد شدن حوالههای خرید عرضههای قبلی و ضرر تجار، قیمت این مقطع روی قیمت ۲۹۰۰۰ تومان در نوسان بود.
تحلیل هفته اول تیرماه ۱۴۰۱
در ویدئوی زیر، اخبار بازار آهن در اولین هفته از تیرماه را با هم مرور خواهیم کرد:
نرخ شمش فولادی
در هفتههای اخیر، نرخ پایه شمش فولادی عرضه شده در بورس کالا، هر کیلو حدود ۱۳۱۰۰ تومان قیمتگذاری شد. معامله شمش در این قیمت، کاملا همسو با تحولات بازار جهانی است. همچنین با توجه به نرخ روز دلار نیمایی و مقدار حجم عرضه، بسیار منطقی به نظر میآید. گرچه شرایط ایده آلی از نظر قیمت برای خرید شمش بورسی وجود دارد، اما کمبود تقاضا در بازار کاملا مشهود است.
تولیدکنندگان مقاطع طویل، مشتری اصلی انواع شمش به شمار میروند. این گروه از افراد تحت تاثیر کاهش ۱۰ درصدی نرخ دلار در بازار آزاد و احتمال کاهش بیشتر و نیز اخبار مربوط به مذاکرات برجام، تمایل خود را نسبت به خرید شمش بورسی از دست دادهاند. البته محدودیتهای خرید شمش برای هر کد بورسی، خود دلیل اصلی برای کاهش چشمگیر تقاضا به شمار میرود.
بازار آهن در مشت دلار!
در هفتهای که گذشت دلار پس از افزایش قیمتی که اخیرا تجربه کرد، چند روزی کاهش قیمت داد. تا روز ۲۳ خرداد، نرخ دلار به بیشینه مقدار خود در سالهای اخیر رسید و سقف قیمتی را شکست. اما پس از اعلام خبر بانک مرکزی مبنی بر خرید ارز صادرکنندگان توسط صرافان به نرخ توافقی و فروش در بازار آزاد، روند افزایش دلار متوقف شد و به کانال ۳۲۰۰۰ تومان برگشت. شروع دور جدیدی از مذاکرات در کشور قطر، موجب شد تا روند نزولی نرخ دلار تشدید شود. به دنبال این روند نزولی، قیمت مقاطع بازار نیز روند کاهشی را در پیش گرفت.
صورتهای مالی شرکتهای تولید در سال ۱۴۰۰ نشان میدهند که درآمد صادراتیشان را با دلار نیمایی ۲۴۰۰۰ تومان تسعیر کردهاند. در حال حاضر، نقدینگی، سطح تورم و هزینههای شرکتها به شدت افزایش پبدا کرده است. بنابراین در صورتی که دلار نیمایی به سطح ۲۴۰۰۰ تومان بازگردد، قطعا سود صادراتی شرکتها از بین خواهد رفت و به این ترتیب دولت با کمبود ارز ناشی از صادرات مواجه خواهد شد.
بررسی قیمت مقاطع در هفتهای که گذشت
این هفته، قیمت میلگرد آجدار از ۱۶۴۰۰ به ۱۵۰۰۰ تومان کاهش پیدا کرد. در بازار آزاد نیز قیمت این مقطع از ۱۸۰۰۰ به ۱۶۸۰۰ تومان رسید. انتظار میرود که نرخ پایه میلگرد آجدار در هفته جاری حدود ۱۴۶۰۰ تومان باشد.
هر کیلو تیرآهن ذوب آهن اصفهان در اولین هفته تیرماه، حدود ۱۵۰ تومان کاهش قیمت داد. البته قیمت تیرآهن ذوبی سایز ۳۰ به دلیل مشکلات فنی خط تولید و کمبود عرضه، برخلاف بقیه سایزها، از ۱۹۰۰۰ تومان به ۲۱۰۰۰ تومان افزایش پیدا کرد.
از آنجا که تولید تیرآهن در داخل کشور به صورت محدودتری انجام میشود و همواره شاهد رقابت در عرضه میان کارخانههای مختلف هستیم، انتظار ادامهدار بودن کاهش قیمت تیرآهن برای هفته آینده چندان منطقی به نظر نمیآید. در میان مقاطع طویل، قیمت میلگرد بیشتر با نوسانات دلار همبستگی دارد. بنابراین در صورتی که نرخ دلار بیش ازا ین کاهش پیدا نکند، میتوان کف قیمتی ۱۶۵۰۰ تومان برای میلگرد آزاد در دومین هفته تیرماه در نظر گرفت.
بررسی قیمت ورق فولادی
ورق نازک بار گرم فولاد مبارکه، به دنبال کاهش قیمت دلار از کیلویی ۲۳۰۰۰ تومان به ۲۱۰۰۰ تومان رسید. قیمت ورق روغنی نیز همچون سایر انواع ورق کاهش قیمت داد و هر کیلو حدود ۴۰۰ تومان کمتر معامله شد. کاهش ۲۰۰ تومانی قیمت ورق گالوانیزه، به دلیل کمبود موجودی در بازار بود.
قیمت ورق گرم در بازار با توجه به قیمت عرضه فولاد مبارکه و نرخ دلار تعیین میشود. در روز دوشنبه ۶ تیرماه، ورق گرم فولاد مبارکه با قیمت حدود ۱۶۹۰۰ تومان عرضه شد که در رقابت، با نرخ میانگین ۱۸۰۴۴ تومان بسته شد. البته از آنجا که زمان تحویل این بار ۳۱ شهریورماه است با احتساب خواب پول و هزینههای جانبی، هر کیلو از این بار حدود ۲۱۰۰۰ تومان برای خریدار تمام میشود که تفاوت چندانی با بازار آزاد ندارد.
با توجه به وابستگی قیمت ورق روغنی و گالوانیزه در بورس به قیمت ورق گرم مبارکه و همچنین کاهش قیمت ۷۰۰ تومانی این محصول در هفته گذشته، احتمالا قیمت ورقهای سرد بازار در هفته آینده تعدیل پیدا کند. نظر شما درباره بازار تیرماه فولاد چیست؟