استانداردهای صنعت نفت ایران
صنعت نفت یکی از صنایع مهم در جهان است که پیش زمینه فعالیت بسیاری از صنایع دیگر را نیز فراهم میکند. بنابراین این صنعت مهم استانداردهایی را شامل میشود که در هر کشور نیز میتواند متفاوت باشد. در کشور ما، استانداردهای صنعت نفت ایران از سالها پیش تدوین شدهاند و تمام افرادی که به نوعی با این صنعت سر و کار دارند، این استانداردها را رعایت میکنند.
ما نیز در این مطلب قصد داریم به استاندارد شرکت ملی نفت ایرانips بپردازیم و به شما بگوییم در کدام بخشها مورد استفاده قرار میگیرد. تا انتهای مطلب همراه وبلاگ آیرومارت باشید.
استاندارد صنعت نفت ایران چیست؟ (IPS)
اگر در حوزه نفت فعالیت دارید، باید با استانداردهای مختلفی مثل ips و استاندارد astm آشنا باشید که پیشتر درباره آن صحبت کردهایم. استاندارد نفت ایران ips، حداقل الزامات برای کارهای مهندسی، ساخت و نصب، انتخاب مواد و … در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی را مشخص میکند.
هدف اصلی تعیین این استانداردها، دستیابی به سطح مطلوبی از نظم و کیفیت در یک زمینه خاص است. تهیه و تدوین استانداردها و انطباق آنها (بومیسازی)، بر اساس شرایط داخلی کشور و با استفاده از منابع و مراجع بین المللی انجام میشود. بنابراین هر فردی که در حوزه حفاری نفت، شرکتهای نفتی، پالایشگاه و … فعالیت دارد، باید این استانداردها را بشناسد.
به طور کلی، موارد استفاده از استاندارد شرکت ملی نفت ایران عبارتاند از:
- تاسیسات تولید نفت، گاز، پالایشگاهها
- واحدهای شیمیایی و پتروشیمی
- تاسیسات انتقال و فرآورش گاز و سایر تاسیسات گازی
ما پیشتر درباره تفاوت پالایشگاه و پتروشیمی صحبت کردهایم و برای کسب اطلاعات بیشتر، توصیه میکنیم این مقاله را مطالعه کنید.
تاریخچه تصویب استاندارد نفت ایران ips
پس از تصویب هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران، در سال ۱۳۶۸ تدوین استانداردهای صنعت نفت ایران (ips) با استفاده از خدمات مشاوره و با حمایت مدیریت و شرکتهای تابعه نفت، کلید خورد. پس از ۶ سال تدوین آن به پایان رسید و به صنعت نفت تحویل داده شد.
تدوین استاندارد صنعت نفت ایران چه اهدافی دارد؟
برخی از اهداف اصلیِ تدوین استاندارد نفت ایران در بخشهای مختلف نفت و گاز، عبارتاند از:
- یکپارچه و یکسانسازی در صنعت
- تهیه حداقل الزامات مورد نیاز
- جلوگیری از تکرار دوباره فرایندها
- صرفهجویی در زمان و هزینه
- بالا بردن دقت، صحت و سرعت
انواع استاندارد نفت ips
برای هر بخش از صنعت نفت، استانداردهای زیادی تعیین شده است که به طور کلی میتوان این بخشها را به موارد زیر تقسیم کرد:
- مهندسی (E)
- مواد یا کالا (M)
- ساخت (C)
- بازرسی (I)
- عمومی (G)
از طرفی، برای هر کدام از این بخشها فقط یک استاندارد در نظر گرفته نمیشود، بلکه تعداد زیادی استاندارد وجود دارند. تا به امروز تعداد این استانداردها به شرح زیر است:
- تعداد استانداردهای موجود: ۳۷۲ عنوان
- تعداد نقشههای استانداردی موجود: ۱۸۸ عنوان
گروه بندی استانداردهای صنعت نفت ایران
در بخش قبل گفتیم که انوع استانداردها در ۵ گروه بررسی میشوند. استانداردهایی که باید در هر گروه مورد بررسی قرار بگیرند، مربوط به بخشهای زیر است:
- تاسیسات مکانیکی ساختمان (AR)
- سیویل/ سازه و ساختمان (CE)
- برق (EL)
- جرثقیل و بالابر (GM)
- عمومی (GN)
- ابزار دقیق (IN)
- تجهیزات مکانیکی ثابت (ME)
- لوله کشی و خطوط لوله (پایپینگ) (PI)
- ماشین آلات دوار (PM)
- فرآیند و مواد شیمیایی (PR)
- ایمنی و محیط زیست (SF)
- رنگ پوشش و عایق (TP)
نکته: مهندسان با انجام آزمایشات و تحقیقات مختلف و بومیسازی اطلاعات خود، در تلاش هستند تا این استاندارد را کاربردیتر کنند و تقریبا سالی یکبار اطلاعات بهروزرسانی میشود. در این اصلاحات سالانه ممکن است اطلاعاتی حذف یا اضافه شوند.
فرق استاندارد ips و گواهینامه ips
اگر در حوزه نفت و گاز فعالیت دارید، احتمالا نام گواهینامه ips به گوشتان خورده است. گواهینامه مذکور با استاندارد ips تفاوت دارد. در واقع اکثر مراکزی که با شرکتهای نفتی قرارداد دارند، این گواهینامه را دریافت میکنند تا نشان دهند که استاندارد شرکت ملی نفت ایران را اجرا میکنند. گواهی IPS در حال حاضر توسط خود شرکت نفت صادر نمیشود، بلکه شرکتهای صادرکننده گواهینامه بین المللی و ملی، این گواهی را صادر میکنند.
خرید انواع تجهیزات مورد استفاده در صنایع نفتی
از مراکز کوچک گرفته تا شرکتهای بزرگ نفتی، همگی به تجهیزاتی مثل لوله و انواع اتصالات نیاز دارند. ما در آیرومارت اکثر تجهیزات مورد نیاز شما را عرضه میکنیم. کافیست وارد سایت ما شوید و بعد از بررسی قیمت روز لوله مانسیمان، قیمت لوله گاز و … محصول مورد نظرتان را با بهترین قیمت خریداری کنید. در ضمن جهت کسب اطلاعات بیشتر، میتوانید با شماره ۰۲۱۴۵۳۰۶ بگیرید و توسط کارشناسان مجرب راهنمایی شوید.