۱۶ بهمن ۱۴۰۱ غزاله کربلایی ۰
به اشتراک‌ گذاری

گاردریل چیست؟ آشنایی با انواع و نکات فنی در اجرای آن

۵/۵ - (۱ امتیاز)

هنگامی که اسم گاردریل را می‌شنویم، همه ما به یاد حفاظ‌های کنار جاده می‌افتیم. چون به طور معمول، کاربرد اصلی گاردریل در کنار جاده‌ها و اتوبان‌ها است تا از خطر سقوط و منحرف شدن وسایل نقلیه جلوگیری کند. اما گاردریل انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها جهت کاربری خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در ادامه همراه وبلاگ آیرومارت باشید تا به شما بگوییم گاردریل چیست و چه انواعی دارد.

گاردیل چیست؟

گاردریل به انگلیسی، guardrail است و به حفاظ‌های کنار جاده و بین جاده‌ای گفته می‌شود که از حوادث جاده‌ای مانند واژگونی خودرو و سقوط در دره، خسارت و تلفات جانی جلوگیری می‌کند. یکی دیگر از کاربردهای گاردریل جداسازی ترافیک در جهات مختلف بزرگراه است.

البته گاردریل به فارسی، جان پناه گفته می‌شود که اشکال مختلفی دارد و هر کدام برای کاربرد خاصی به کار می‌روند. ما پیش‎تر درباره نحوه تولید گاردریل صحبت کرده‌ایم و در این مطلب، کاربرد و انواع آن را بررسی می‌کنیم.

کاربرد گاردریل

کاربرد گاردریل چیست؟

گاردریل‌ها اغلب در پارکینگ‌ها، کنار جاده‌ها و مناطق مسکونی استفاده می‌شوند. این موانع به گونه‌ای ساخته شده‌اند که از هر نوع آسیبی در امان باشند. برخی از مهمترین کاربردهای آنها عبارتند از:

۱. جای پارک ماشین‌ها

گاردریل می‌تواند معبری مناسب و یکپارچه برای عابران پیاده باشد و از بازگشت وسایل نقلیه و خودروها به محدوده عابر پیاده جلوگیری کند. در پارکینگ‌های چند طبقه می‌توان از آن جهت محافظت از رمپ‌ها و سایر عناصر سازه‌ای برای جلوگیری از ضربه‌های احتمالی استفاده کرد.

۲. محل بارگیری

بنادر بارگیری یا مناطق بارگیری در کارخانه‌ها و انبارهای لجستیکی می‌توانند در معرض خطرات بسیاری قرار گیرند. در این مکان‌ها، وسایل نقلیه بسیار بزرگ به جلو و عقب حرکت می‌کنند و خطرات بالقوه زیادی را برای عابران پیاده و ساختمان‌ها ایجاد می‌کنند. قرار دادن گاردریل در اطراف چنین مناطقی و ایجاد مسیر امن برای عابران پیاده، می‌تواند احتمال آسیب‌های ناشی از تصادفات را کاهش دهد.

۳. انبارها

در قفسه‌بندی انبار برای جلوگیری از ضربه‌های ناشی از وسایل نقلیه، لیفتراک و کامیون‌ها از گاردریل استفاده می‌شود و نهایتا می‌توان کالا را با خیال راحت و بدون هیچ گونه آسیبی در انبار نگهداری کرد.

انواع گاردریل

انواع گاردریل کدامند؟

گاردریل‌ها بر اساس کاربرد و مشخصات، به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

۱. گاردریل انعطاف پذیر کناری

این نرده‌ها ارتجاعی بوده و در هنگام برخورد وسیله نقلیه به گارد جانبی، از خود انعطاف‌پذیری نشان می‌دهند. نرده حفاظتی به سه دسته سه کابلی، سپر دو موجی و سپر سه موجی تقسیم می‌شوند:

  • نرده سه کابلی: این نرده از سه کابل فولادی و یک پایه تشکیل شده است که این کابل‌ها روی پایه نصب می‌شوند. هزینه اولیه نصب نرده سه کابلی کمتر از سایرین است. از دیگر ویژگی‌های این نرده می‌توان به عملکرد خوب در مناطق شنی و برفی، پشتیبانی از طیف وسیعی از وسایل نقلیه، طراحی باز و … اشاره کرد. اما به دلیل ماهیت انعطاف‌پذیری که دارد، فضای زیادی در پشت نرده لازم است. از معایب دیگر آن می‌توان به تعویض قسمت زیاد محافظ پس از تصادف و عدم کارایی در مکان‌های قوسی شکل اشاره کرد.
  • سیستم سپر دو موجی: کارایی و عملکردی مشابه به حفاظ سه کابلی دارد و تفاوت آنها در میزان انعطاف‌پذیری است. هموار بودن سطح نصب این گاردریل اهمیت زیادی دارد.
  • سیستم سپر سه موجی: این گاردریل مشابه سپر دو موجی است، اما عرض بیشتری دارد. به همین دلیل می‌تواند وسایل نقلیه بیشتری را پوشش دهد و حساسیت کمتری به صاف بودن سطح نصب دارد.

۲. نرده محافظ نیمه سخت صلب

درجه انعطاف‌پذیری این محافظ‌ها نسبت به محافظ‌های قبلی کمتر است. در نتیجه هنگام تصادف خودرو، انعطاف کمی از خود نشان می‌دهند و در سه مدل عرضه می‌شوند:

  • سپر قوطی شکل: این سپر به شکل قوطی و با پایه‌های ضعیف تولید می‌شود و طراحی آن طوری است که بتواند نیروی وارد شده هنگام برخورد اتومبیل را به پایه انتقال دهد. مقاومت آن از مقاومت خمشی و کششی تیر قوطی شکل حاصل می‌شود.
  • سپر دو موجی با پایه محکم: طراحی این گاردریل طوری است که بین پایه و سپر، لقمه‌ای جای می‌گیرد تا احتمال سقوط وسایل نقلیه را کاهش دهد. مقاومت آن به کشش سپر و پایه وابسته است.
  • سپر سه موجی با پایه قوی: این سپر به حفاظ دو موجی شباهت دارد، اما عریض‌تر است و حالت سه موجی دارد که استحکام سپر را افزایش می‌دهد و در نهایت از خودروهای بزرگ‌تر پشتیبانی می‌کند.
  • سپر سه موجی بهبود یافته: این مدل شبیه سپر سه موج است، با این تفاوت که در برخورد خودرو با آن لبه تیغه و سپر خم می‌شود؛ در نتیجه مقاومت آن افزایش یافته و امکان پشتیبانی از وسایل نقلیه بزرگ‌تر مانند اتوبوس فراهم می‎شود. هزینه نگهداری آن نسبت به قبلی کمتر است، بنابراین صرف نظر از هزینه اجرای آن، بهترین مدل گاردریل به حساب می‌آید.

۳. حفاظ فلزی صلب

این مدل از نرده انعطاف‌پذیری کمی دارد و در هنگام برخورد وسیله نقلیه به آنها، ثابت می‌مانند. آنها به اشکال مختلفی طراحی و نصب می‌شوند که مهمترین آن شامل حفاظ بتنی با سطح مقطع متغیر می‌شود.

گاردریل انعطاف پذیر کناری

۴.حفاظ بتنی با سطح مقطع متغیر

این نوع حفاظ در حوادث شدید، شکننده و حساس است. بنابراین در حین تولید و نصب آن باید تمام جوانب را به دقت بررسی کنید تا از اتصال دقیق و محکم به زمین، اطمینان حاصل شود. جداکننده نیوجرسی یکی از مدل‌های استاندارد و پرطرفدار است که در صورت نصب صحیح و طبق استانداردها، می‌تواند تا ۱۸ تن را پشتیبانی کند. این نوع حفاظ به سه روش کلی استفاده می‌شود:

  • با پیِ یکپارچه
  • با پی سه متری
  • بدون پی

۵. جان پناه میانی

اصولا از این مدل نرده به عنوان فاصله‌ی بین دو لاین مورد استفاده قرار می‌گیرد. نرده‌های میانی اغلب برای جداسازی خطوط رفت و برگشت در بزرگراه‌ها به کار می‌رود و گزینه خوبی برای کنترل ترافیک و نظم خطوط محسوب می‌شود. البته احتمال دارد که وسایل نقلیه از هر دو طرف به این نرده برخورد کنند. گاردریل‌های میان جاده‌ای مانند حفاظ‌های کنار جاده در سه نوع انعطاف پذیر، صلب و نیمه صلب ساخته و نصب می‌شوند. ۴ نوع گاردریل میانی وجود دارند:

  • حفاظ دو موجی با پایه ضعیف: حفاظ رایج و مورد استفاده در کشور است و تفاوت آن با حفاظ کابلی، ارتفاع آنهاست.
  • نرده میانی دو موجی: این حفاظ‌ها به صورت دو موجی با پایه‌های محکم طراحی می‌شوند. به همین دلیل برای موارد با عرض کم به کار می‌رود و پس از ضربه‌های معمولی، قابل استفاده مجدد است.
  • سپر سه موجی: در دو مدل SGM09a و SGM09b به ترتیب برای ضربه‌های معمولی و موارد سنگین استفاده می‌شوند.
  • گاردریل بتنی میان جاده‌ای: این گاردریل‌ها رایج‌ترین حفاظ‌های صلب به شمار می‌روند. امروزه حفاظ بین جاده‌ای نوع نیوجرسی و نوع F به دلیل هزینه کم، عملکرد خوب و نگهداری آسان، به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرند. این گاردریل‌ها به دلیل بتنی بودن، در محل ساخته می‌شوند یا به شکل پیش فرض مورد استفاده قرار می‌گیرند.

۶. گاردریل ضربه گیر

این جان پناه‌ها مانعی برای جلوگیری از برخورد وسایل نقلیه با اجسام جاده‌ای به شمار می‌روند و باید قبل از برخورد، بیشترِ انرژی آن را جذب کنند که این کار به دو صورت انجام می‌گیرد:

  • جذب انرژی وسایل نقلیه، کاهش سرعت و توقف کردن آن
  • هنگام برخورد با یک جسم، جهت حرکت وسیله نقلیه تغییر می‌کند.

هنگامی که موانعی در جاده در منطقه‌ای بدون حفاظ قرار می‌گیرند و امکان جابجایی آنها وجود ندارد، از ضربه‌گیر استفاده می‌شود. ضربه‌گیر با کاهش سرعت یا تغییر جهت خودرو، میزان خسارات را کاهش می‌دهد.

گاردریل ضربه گیر

قیمت گاردریل

در نهایت با وجود تمام انواع و ویژگی‌هایی که در مورد حفاظ‌ها ذکر شد، قیمت روز گاردریل با توجه به این ویژگی‌ها و عوامل دیگر تعیین می‌شود. این عوامل عبارتند از:

  • نوع گاردریل: انواع گاردریل‌ها بر اساس مواد اولیه به کار رفته در داخل آنها، قیمت مختلفی دارند. برای مثال با افزایش قیمت روز ورق، قیمت گاردریلی که در آن ورق به کار رفته نیز بالا می‌رود.
  • سایز گاردریل: این محافظ‌ها بر اساس موقعیت مکانی و کاربردشان در اندازه‌های مختلفی تولید می‌شوند. بنابراین وقتی اندازه و وزن گاردریل افزایش یابد، میزان ورق استفاده شده هم بالا می‌رود و هزینه را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
  • روکش گاردریل: گاردریل رنگی و گالوانیزه دو نوع حفاظی به حساب می‌آیند که با دو نوع روکش مختلف تولید و عرضه می‌شوند. بنابراین با افزایش قیمت ورق رنگی، قیمت گاردریل رنگی نیز بالا می‌رود.

با توجه به این توضیحات، قیمت انواع ورق نقش مهمی در هزینه گاردریل دارد. بنابراین شما می‌توانید در سایت آیرومارت قیمت روز ورق گالوانیزه، رنگی و هر نوع دیگری از ورق فولادی، آلومینیومی و … را مشاهده کنید و پس از بررسی، محصول را خریداری کنید.

در ضمن جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره خرید انواع آهن آلات و محصولات دیگر، کافیست با شماره ۰۲۱۴۵۳۰۶ تماس بگیرید و سوالات خود را از کارشناسان مجرب بپرسید.

۱۶ بهمن ۱۴۰۱ غزاله کربلایی ۰
به اشتراک‌ گذاری
چند مطلب مرتبط:
نظرات کاربران

خبرنامه

اطلاع از جدیدترین قیمت و تخفیف‌های روز بصورت آنی و رایگان