وقتی صحبت از سرمایه گذاری میشود، برخی افراد به فکر پیدا کردن روشی جدید برای کسب درآمد هستند. خرید فلزات گرانبها نیز همیشه یکی از این روشها بوده است. تهیه فهرستی از گران ترین فلزات کمی دشوار است، زیرا قیمت آنها مدام تغییر میکند. با این حال برخی از فلزات همواره جزو ارزشمندترینها محسوب میشوند.
اگر شما هم به فکر فلزات گرانبها برای سرمایه گذاری هستید یا در صنعت کاری خود به آنها نیاز دارید، در ادامه همراه وبلاگ آیرومارت باشید و با فلزات گرانبها به ترتیب قیمت آشنا شوید.
پیش از معرفی این فلزات اول باید به این موضوع بپردازیم که یک فلز گرانبها چه ویژگیهایی دارد. به طور کلی فلزات را میتوان به فلزات آهنی و غیر آهنی تقسیم کرد که پیشتر درباره این مطلب صحبت کردهایم. اما گران ترین فلزات به عنوان فلزات گرانبها یا فلزات نجیب طبقهبندی میشوند. فلزات گرانبها، از فلزات کمیاب و دارای ارزش اقتصادی بالا بهشمار میروند.
فلزات نجیب به فلزاتی میگویند که دچار خوردگی نمیشوند یا حداقل در برابر خوردگی مقاومت بسیار بالایی دارند. از اینرو فواید زیادی دارند، زیرا در غیر این صورت شما باید به فکر روش های پوشش دهی فلزات باشید و از خوردگی آنها جلوگیری کنید. بنابراین، ماهیت شیمیایی منحصر به فرد فلزات نجیب باعث میشود که آنها فواید زیادی داشته باشند و به عنوان گرانبهاترین فلزات جهان محسوب شوند.
قیمت بسیاری از فلزات گرانبها توسط سه عامل تعیین میشود که عبارتند از:
اگرچه در دنیا همواره سعی بر این بوده که فلزات جدید و ذخایر جدید را کشف کنند، اما کمبود فلز همچنان یک مشکل به حساب میآید. با گذشت زمان، مقدار فلزات قابل استخراج ناگزیر کاهش مییابد، زیرا منابع موجود در زمین محدود است. مثلا برخی از افراد، نگران تمام شدن معادن مس جهان هستند، اما با این حال مس قابل بازیافت است. بنابراین اگر فلز قابل بازیافت نباشد نیز موضوع کمبود آن مهمتر میشود و قیمت آن بالاتر میرود.
موارد مصرف فلزات مرتبا تغییر میکند، زیرا فناوریهای جدید، کاربردهای جدیدی برای فلزات ایجاد میکنند یا کاربردهای قدیمی را باطل میکنند. هرچه استفاده از فلزات در فناوریهای جدید بیشتر شود، به فلزات بیشتری نیاز دارند که این قیمت آنها را بالاتر میبرد.
تقاضای بازار، محرک اصلی قیمتها است و با دو عاملی که قبلا ذکر شد ارتباط دارد. مسائل سیاسی، مشکلات کوتاه مدت عرضه و تقاضا و پیشرفتهای تکنولوژیکی، همگی میتوانند باعث افزایش تقاضا و افزایش قیمتها شوند.
همانطور که عنوان شد، فلزات مختلفی در طبیعت جزو این لیست قرار میگیرند، اما برخی اهمیت بیشتری دارند. بنابراین لیست فلزات گرانبها به ترتیب قیمت به شرح زیر است:
عنوان گرانبهاترین فلز دنیا در جهان به رودیوم میرسد. این فلز گرانبها بسیار کمیاب است و میتوان آن را بهعنوان یک فلز انتقالی بیاثر و مقاوم در برابر خوردگی توصیف کرد. رودیوم عضوی از گروه پلاتین و یک فلز نجیب است و اولین بار توسط ویلیام هاید ولاستون در سال ۱۸۰۳ کشف شد. آن را میتوان در سنگ معدن پلاتین یا نیکل، در کنار سایر فلزات گرانبها از گروه پلاتین پیدا کرد.
حدود ۸۰ درصد از رودیوم جهان به عنوان یکی از کاتالیزورها در مبدل کاتالیست سه طرفه در خودروها استفاده میشود. در ضمن، آن را با روش های آبکاری فلزات، آبکاری میکنند و در ساخت جواهرات، مخصوصا روی طلای سفید، کاربردهای متعددی دارد. اما با این حال از ویژگیهای آن بیشتر در روشنایی و تولید خودرو استفاده میشود. از سال ۲۰۲۰ قیمت آن در حدود ۲۶۰.۴۲ دلار در هر گرم ثابت بوده است که همین موضوع باعث شده تا گران ترین فلز در جهان باشد.
دومین فلز گرانبها در جهان، پالادیوم است و با نماد Pd و عدد اتمی ۴۶ مشخص میشود. پالادیوم در سال ۱۸۰۳ توسط شیمیدان انگلیسی ویلیام هاید ولاستون کشف شد. این فلز به همراه رودیوم، روتنیوم، ایریدیوم و اسمیم بخشی از گروه پلاتین محسوب میشوند که همگی خواص شیمیایی مشابهی دارند.
با این حال، پالادیوم کمترین نقطه ذوب را دارد و کمتراکمترین آنها محسوب میشود. رایجترین کاربرد پالادیوم در مبدلهای کاتالیزوری است. از آنها برای تبدیل تا ۹۰ درصد از گازهای مضر موجود در اگزوز خودروها به مواد کمتر مضر، استفاده میشود. زیرا این فلز در دمای اتاق، قادر به جذب مقادیر زیادی هیدروژن است. خودروسازان به دلیل توانایی پالادیوم در تبدیل کاتالیزوری، از آن برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای استفاده میکنند.
همچنین جهت تولید برخی از گرانترین جواهرات جهان، لوازم الکترونیکی، تصفیه آبهای زیرزمینی، تصفیه هیدروژن، دندانپزشکی و پزشکی به کار میرود. یک گرم پالادیوم حدود ۷۲.۱۳ دلار ارزش دارد.
در این بخش نوبت به بررسی طلا میرسد که همه ما میدانیم فلزی بسیار ارزشمند است. طلا در خالصترین شکل خود، فلزی به رنگ زرد روشن، متراکم، نرم، چکشخوار و انعطافپذیر است و یکی از کم واکنشترین عناصر شیمیایی روی زمین محسوب میشود.
طلا اغلب در قطعات یا دانههای سنگها، رگهها و رسوبات آبرفتی یافت میشود. طلا هنوز هم نسبتا کمیاب است و اغلب در طول تاریخ برای ضرب سکه، جواهرات و کارهای هنری مورد استفاده قرار میگرفت. رسانایی الکتریکی بالای طلا موجب شده تا کاربردهای الکترونیکی متعددی داشته باشد. مقاومت بالای طلا در برابر خوردگی، آن را برای ایمپلنتهای پزشکی و دندانپزشکی ایدهآل میکند.
علاوهبر همه اینها طلا، کاربردهای زیادی در بسیاری از داروها دارد. اما از همه مهمتر این است که در ایران و جهان، طلا همیشه به عنوان یک سرمایهگذاری مالی بینظیر محسوب میشود. چین بیشترین میزان طلا را تولید میکند که سالانه ۴۴۰ تن تخمین زده میشود. قیمت هر گرم طلا در حال حاضر تقریبا ۵۳.۹۵ دلار است.
روتنیوم در رتبه چهارم لیست گرانترین فلزات این مقاله قرار دارد. روتنیوم یک عنصر شیمیایی است که با نماد Ru و عدد اتمی ۴۴ شناسایی میشود. این فلز به گروه پلاتینیوم تعلق دارد و یک فلز نادر انتقالی است که توسط دانشمند روسی، کارل ارنست کلاوس در سال ۱۸۴۴ در دانشگاه دولتی کازان کشف شد. او عنصر روتنیوم را به افتخار روسیه نامگذاری کرد، زیرا روتنیا به معنای روسیه لاتین است.
روتنیوم اکثرا در سنگ معدن با سایر فلزات گروه پلاتین در کوههای شمال و جنوب آمریکا یافت میشود و به طور گستردهای در چندین دستگاه و تجهیزات الکترونیکی مورد استفاده قرار میگیرد. قیمت روتنیوم تقریبا ۲۶۰ دلار در هر اونس است.
ایریدیوم یک فلز انتقالی سخت نقرهای-سفید است که به عنوان دومین فلز چگال روی زمین در نظر گرفته میشود. این فلز در برابر خوردگی مقاوم است و در شهاب سنگها و پوسته زمین به وفور یافت میشود.
ایریدیوم در سال ۱۸۰۳ توسط اسمیتسون تنانت کشف شد که این فلز گرانبها را به نام الهه یونانی آیریس نامگذاری کرد، زیرا نمکهای برجسته آن شبیه تمام رنگهای رنگین کمان بودند. آفریقای جنوبی بیشترین مقدار از این فلز را تولید میکند و آن را برای استفاده در محصولات مختلفی مانند ساعت، قطب نما و قطعات مختلف در صنعت خودروسازی به کشورهای جهان صادر میکند. قیمت فعلی ایریدیوم حدود ۵۲۰ دلار در هر اونس است.
این یک فلز انتقالی سخت مایل به آبی-سفید است که در گروه پلاتین قرار میگیرد. اسمیم میتواند به عنوان یک عنصر کمیاب در آلیاژها و سنگ معدن پلاتین یافت شود. این فلز، متراکمترین عنصر طبیعی است و معمولا برای ایجاد نوک قلم و اتصالات الکتریکی استفاده میشود. همچنین یکی از کمیاب ترین فلزات گرانبها روی کره زمین محسوب میشود، به همین دلیل قیمت بالایی دارد. به ازای هر اونس تروا، باید حدود ۴۰۰ دلار پرداخت کنید که این مقدار از دهه ۱۹۹۰ تقریبا ثابت بوده است، اما بسته به بازار میتواند کمی نوسان داشته باشد.
رنیوم یکی از نادرترین فلزات در پوسته زمین در نظر گرفته میشود و دارای سومین نقطه ذوب و دومین نقطه جوش بالا در بین هر عنصر پایدار است. این فلز در سال ۱۹۰۸ کشف شد و آن را میتوان با استفاده از نماد عنصر شیمیایی Re و عدد اتمی ۷۵ شناسایی کرد.
این فلز گرانبها اغلب برای سوپرآلیاژهای مبتنی بر نیکل در محفظههای احتراق، پرههای توربین و نازلهای اگزوز موتورهای جت استفاده میشود و در دمای بالا بیشترین کاربرد را دارد. قیمت رنیوم در این لحظه در حدود ۱۲۹۰ دلار در هر اونس تروا است.
نقره که در رتبه هشتم لیست فلزات گرانبها قرار دارد، یکی از رایجترین انواع فلزات قیمتی روی کره زمین است. نماد عنصر شیمیایی آن Ag و عدد اتمی آن ۴۷ است. نقره بالاترین رسانایی الکتریکی، هدایت حرارتی و بازتابش را در بین هر فلزی که برای انسان شناخته شده است، نشان میدهد.
نقره را میتوان در پوسته زمین در خالصترین شکل عنصری آن به عنوان آلیاژی با طلا و سایر فلزات گرانبها و در کانیهایی مانند کلرارگیریت و آرژانتیت یافت. با این حال، بیشتر نقره جهان به عنوان محصول جانبی جهت پالایش طلا، سرب، آلیاژهای مس و روی تولید میشود.
از آنجایی که نقره برای مدت طولانی به عنوان یک فلز گرانبها در نظر گرفته شده است، از آن به روشهای مختلف استفاده میشود. برخی از مهمترین کاربردهای آن عبارتند از: ساخت سکههای شمش، پانلهای خورشیدی، سیستمهای تصفیه آب و جواهرات. قیمت تقریبی فعلی نقره، ۰.۴۸ دلار در هر گرم است.
مورد بعدی که جزو فلزات گرانبها قرار میگیرد، اسکاندیم است که آن را میتوان با نماد Sc شناسایی کرد. اسکاندیم برای اولین بار در سال ۱۸۷۹ در اسکاندیناوی و با تجزیه و تحلیل طیفی کانیهای اوکسنیت و گادولینیت کشف شد. این یک فلز سفید نقرهای است و از نظر تاریخی به عنوان عناصر کمیاب طبقهبندی میشود. اسکاندیم را میتوان در بیشتر ذخایر ترکیبات خاکی کمیاب و اورانیوم یافت، اما تنها از سنگ معدنهای خاصی در چند معدن در سراسر جهان استخراج میشود. یک گرم اسکاندیم در حدود ۴۴ دلار است.
ایندیم یک عنصر شیمیایی نرم سفید-نقرهای است که میتوان آن را با نماد In و عدد اتمی ۴۹ شناسایی کرد. به غیر از قلیایی بودن، ایندیم نرمترین فلز روی سیاره ما است. ایندیم را میتوان در نقطه ذوب بالاتر از سدیم و گالیم به شکل مایع ذوب کرد.
این فلز گرانبها اولین بار در سال ۱۸۶۳ توسط فردیناند رایش و هیرونیموس تئودور ریچر با استفاده از روشهای طیفسنجی کشف شد. به دلیل وجود خط آبی نیلی در طیف آن، نام فلز را ایندیوم گذاشتند. ایندیوم بیشتر در صنعت نیمه هادی برای کالاهایی مانند آلیاژها، لحیم کاریها و مهر و مومهای خلا بالای فلزات نرم استفاده میشود. ایندیوم بسته به خلوص و مقدار، حدود ۱ تا ۵ دلار در هر گرم قیمت دارد.
فلزات جزو جدایی ناپذیر زندگی بشر محسوب میشوند و در بیشتر صنایع به کار میروند. در این مطلب سعی شد تا درباره ۱۰ فلز گرانبها به ترتیب قیمت آنها صحبت شود و مشخصات هرکدام بهطور مختصر مورد بررسی قرار گیرد.
بازرگانی فولاد آیرومارت، در زمینه فروش انواع مقاطع فولادی و فلزی فعالیت میکند. شما میتوانید قیمت ورق آلومینیوم، قیمت آهن امروز، قیمت ورق گالوانیزه و … را به طور روزانه در سایت ما بررسی کنید و محصول مورد نظرتان را آنلاین بخرید. در ضمن جهت کسب اطلاعات بیشتر، کافیست با شماره ۰۲۱۴۵۳۰۶ تماس بگیرید و توسط کارشناسان مجرب ما راهنمایی شوید.