خوردگی فلزات یکی از فرآیندهایی است که در محصولات فولادی اتفاق میافتد و هر ساله خسارات زیادی به صنایع مختلف وارد میکند. ورق گالوانیزه نیز یکی از این محصولات است و برای افزایش استحکام و همچنین زیبایی ظاهری، آن را رنگآمیزی میکنند.
رنگ مخصوص ورق گالوانیزه با رنگهای معمولی فرق دارد و به روشی خاص بر روی سطح ورق اعمال میشود.
ما در این مطلب به طور کامل نحوه رنگ آمیزی ورق گالوانیزه را توضیح میدهیم و به بررسی کد رنگ ورق گالوانیزه میپردازیم.
آیرومارت،ارائه دهنده خدمات گالوانیزاسیون برای کلیه مقاطع فولادی از جمله ورق، پروفیل و …، با کیفیت بالا و بهترین قیمت
رنگ مخصوص ورق گالوانیزه، یک لایه فلزِ روی و یک لایه رنگ نانو بسیار مقاوم است که برای جلوگیری از خوردگی و پوسیدگی، پس از تولید فولاد در حوضچههای فلز روی مذاب فرو رفته و برای مصارف خاص استفاده میشود.
سپس آنها را با رنگهایی که ترکیب و فرمولاسیون متفاوتی نسبت به رنگهای معمولی دارند، رنگ میکنند. قیمت ورق گالوانیزه رنگی به دلیل مقاومت بیشتر درمقابل خوردگی، نسبت به قیمت ورقهای معمولی بیشتر است.
امروزه تنوع رنگ برای ورق گالوانیزه افزایش یافته است. این رنگها با ضخامت حدود ۳۵ میکرون ساخته شده و مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از این رنگها عبارتند از:
بااینکه رنگهای مختلفی وجود دارند، ولی گالواکوت نوعی رنگ گالوانیزه مخصوص است که در مرحله زیر ساخت به آستر نیازی ندارد. چسبندگی این رنگ بالا است و خواص مکانیکی بسیار قوی دارد. از ویژگیهای بسیار مهم این رنگ میتوان به بی بو بودن، بدون حلال بودن و بر پایه آب بودن آن اشاره کرد.
در ضمن، رنگ گالواکوت سازگاری خوبی با محیط زیست دارد. همچنین این محصول قابلیت اشتعال ندارد و ترموپلاست است. رنگ های مخصوص گالوانیزه در سه دمای ۲۰۰، ۶۰۰ و ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد حرارت میبینند تا در صورت قرار گرفتن بر روی فلز، در برابر دما و حرارت مقاوم باشند.
برخی از متداولترین رنگهای مورد استفاده برای ورقهای گالوانیزه شامل موارد زیر میشود:
با اینکه گفتیم برای این ورق رنگهای مختلفی وجود دارند، ولی هنگام رنگ آمیزی باید از کد رنگ ورق گالوانیزه اطلاع داشته باشید. این کد به شما کمک میکند تا به رنگ مورد نظر دست پیدا کنید:
این رنگ با رنگهای معمولی متفاوت است و ترکیب و فرمولاسیون آن نیز تفاوتهایی دارد. برای مثال، تفاوت رنگ گالوانیزه با رنگ معمولی را میتوان به صورت زیر دستهبندی کرد:
از مهمترین کاربردهای ورق گالوانیزه رنگ شده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در حفاظت گالوانیکی، فلز پایه که اغلب ورق فولادی است، با یک لایه محافظ از فلز روی پوشانده میشود. این فرآیند ورق فولادی را به یک محصول ضد زنگ تبدیل نمیکند، بلکه عمر مفید آن را در حضور اکسیژن اتمسفر و شرایط خورنده افزایش میدهد.
قیمت روز ورق گالوانیزه به ضخامت پوشش روی، نحوه پردازش و هزینه ورق فولادی بستگی دارد. هزینه رنگ گالوانیزه نیز ممکن است به موارد ذکر شده اضافه شود. رنگ آمیزی ورق گالوانیزه مزایای زیادی دارد. این عمل باعث افزایش مقاومت به خوردگی ورق گالوانیزه و افزایش عمر مفید آن میشود.
رنگ مخصوص ورق گالوانیزه نوعی پوشش نانو است که از فولاد گالوانیزه محافظت میکند. رنگ مخصوص ورق گالوانیزه دارای قابلیت خود ترمیم شوندگی بوده و قابل استفاده بر روی تمامی سطوح با روکش روی است. همانطور که میدانید قطعات جوش داده یا سوراخ شده فلزات، نسبت به سایر سطوح بیشتر در معرض خوردگی قرار دارند. این نقاط حساس با استفاده از رنگ گالوانیزه محافظت میشوند.
هنگامی که پوشش رنگ سطحی ورق گالوانیزه خورده شده و در اثر شرایط محیطی آسیب میبیند، پوشش فلزِ روی در سطح ورق فولادی، حفاظت کاتدی ایجاد میکند و سطح فلز با از بین رفتن لایه رنگ، محافظت میشود.
از انواع رنگ ورق گالوانیزه میتوان برای تعمیر، لکهگیری و شارژ مجدد سازههای گالوانیزه استفاده کرد. این عملیات از کاتدیک سازههای فلزی محافظت میکند و به نیروی متخصص نیازی ندارد.
رنگ آمیزی ورق گالوانیزه معمولا به دو روش سنتی و جدید انجام میشود که در ادامه درباره آنها بیشتر صحبت خواهیم کرد.
رنگ کردن ورق گالوانیزه به روش سنتی شامل مراحل زیر میشود:
مرحله ۱:
قدیمیترین شکل رنگآمیزی به اصطلاح رنگآمیزی دستی است. در این نوع روش ابتدا سطح ورق از هرگونه آلودگی پاک میشود. سپس به کمک دستگاه برقی یا در هوای آزاد سطح ورق را خشک میکنند.
قبل از رنگآمیزی دستی در صورت وجود پوسته سفید بر روی ورق گالوانیزه، باید آن را با سمباده بردارید تا کیفیت رنگ ورق گالوانیزه افزایش یابد. با این کار سطح ورق گالوانیزه به صورت یکنواخت رنگ میشود. سعی کنید ورق را بعد از سنباده زدن با یک پارچه مرطوب تمیز کنید تا سطح ورق از هر گونه آلودگی پاک شود.
مرحله ۲:
برای ادامه این کار، بهتر است ورق را با مواد مخصوص اسیدی (سرکه سفید) بشویید. سرکه سفید ورق گالوانیزه را زبر میکند و رنگ ورق گالوانیزه کاملا به سطح ورق میچسبد.
البته بهتر است پس از استفاده از ماده اسیدی برای تمیز کردن سطح فلز، یکی دو ساعت صبر کنید تا اسید به خوبی به سطح ورق بچسبد و رنگ اضافی از سطح فلز خارج شود. با این کار ورق گالوانیزه شما آماده رنگ آمیزی دستی است.
مرحله ۳:
در مرحله بعد یک فرد با تجربه باید با کمک اسپری یا برس معمولی، پرایمر پایه لاتکس را روی سطح ورق گالوانیزه بمالد. لایه پرایمر اپوکسی سطوح ورق گالوانیزه را در برابر خش مقاوم میکند.
سپس باید ۲ تا ۶ ساعت صبر کنید تا لایه پرایمر اپوکسی کاملا خشک شود تا رنگ بهتر به سطح ورق گالوانیزه بچسبد. با این کار، زیرسازی شما برای رنگ مخصوص ورق گالوانیزه آماده است.
مرحله ۴:
در انتهای زیرسازی میتوانید لایه اول را به صورت دستی رنگ کنید. شما میتوانید لایه اول رنگآمیزی را با کمک اسپری، قلممو یا فرچه انجام دهید. برای بهبود کیفیت رنگ آمیزی باید بعد از چهار ساعت یک لایه دیگر را رنگآمیزی کنید.
در پایان هر رنگآمیزی بهتر است یک ناظر کنترل کیفیت بر رنگآمیزی ورق گالوانیزه نظارت داشته باشد و کیفیت کار را از نزدیک مشاهده کند. ناظر شما باید به موارد زیر دقت داشته باشد:
رنگآمیزی تمام اتوماتیک را میتوان بهترین روش رنگ آمیزی ورق گالوانیزه دانست. این روش در کارخانه با کمک تجهیزات مدرن انجام میشود. کیفیت این رنگآمیزی فوقالعاده بالا بوده و توسط تیمی متخصص صورت میگیرد.
در رنگ آمیزی تمام اتوماتیک، ابتدا باید زیرسازیهای لازم مانند رنگآمیزی دستی را انجام دهید. با این تفاوت که همه این مراحل به صورت خودکار و در حداقل زمان انجام میشوند. مراحل رنگ آمیزی ورق های گالوانیزه به صورت کاملا اتوماتیک عبارتند از:
از آنجایی که قیمت ورقها با توجه به نوسانات بازار تغییر میکند، قیمت این ورق نیز همیشه ثابت نیست. اما شما میتوانید جهت اطلاع از قیمت گالوانیزه رنگی، وارد سایت آیرومارت شوید و هزینههای روز بازار را مشاهده کنید.
سپس میتوانید برای خرید ورق شیروانی و انواع ورقهای گالوانیزه دیگر، به صورت آنلاین اقدام کنید و محصول را سفارش دهید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاروههای رایگان، کافیست با شماره ۰۲۱۴۵۳۰۶ تماس بگیرید.