انواع ورق سیاه به عنوان ماده اولیه در صنایع مختلف مثل پتروشیمی مورد استفاده قرار میگیرد. جالب است بدانید که در تولید سایر مقاطع فولادی مثل انواع پروفیل و لوله، ورق سیاه نقش ماده اولیه را ایفا میکند. استانداردهای مختلفی در تولید انواع ورق سیاه کاربرد دارد. بنابراین طیف گسترده ای از این کالا در ابعاد مختلف به بازار عرضه میشود. ورق سیاه از نورد گرم شمش های فولادی تولید میشود. برای اینکه بدانید ورق سیاه چیست و مشخصات ورق سیاه را بشناسید، با آیرومارت همراه باشید. در این مقاله به طور مفصل به سوال ورق سیاه چیست؟ پاسخ خواهیم داد.
در صنعت آهن، ورقها با کمک فرایند نورد سرد یا نورد گرم تولید میشوند که در ساخت عمده ورقهای فلزی از روش نورد گرم استفاده میگردد. از آنجا که این ورقها در کوره، با دمای بالا قرار میگیرند، رنگ ورقها کمی تیره و مات میشود و به همین دلیل به آنها ورق سیاه یا Hot Rolled Sheet میگویند. تولید ورق سیاه هزینه کمتری نسبت به روشهای دیگر دارد و همچنین حرارت کوره، باعث تولید محصولی با کیفیت میشود؛ از این رو کاربرد ورق سیاه در بسیاری حوزهها دیده میشود.
همانطور در مقدمه متن به آن اشاره شد، استانداردهای مختلفی در تولید انواع ورق سیاه کاربرد دارد. در این میان استاندارد DIN 17006، به عنوان یکی از معتبرترین استانداردهای آلمانی، در تولید انواع ورق سیاه بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
ورق سیاه براساس استاندارد آلمانی تولید میشود.
انواع ورق سیاه، به دو دسته معمولی و صنعتی، تقسیم میشوند که ساخت و تولید هر کدام، با کمک تکنولوژیهای متفاوتی انجام میگیرد. برای مثال، ورق سیاه معمولی با استاندارد ST37 تولید میشود و بیشتر برای ساختن سولهها و ساختمانسازی کاربرد دارد. از سوی دیگر کاربرد ورق سیاه صنعتی در صنایعی همچون سدسازی و پتروشیمی بیشتر است. از آنجا که این نوع ورق، کربن کمی در ساختار خود دارد، به فولاد نرمه نیز شناخته میشود. این مقطع فولادی به دلیل نرمی انعطافپذیری و شکل پذیری بالایی دارد.
استاندارد st52 ورق سیاه، در گروه ورق سیاه صنعتی قرار میگیرد. ورقهای سیاه، نسبت به انواع ورق روغنی، ضخامت کمتری دارند و برای ساخت آنها دمای تختالها به ۱۲۸۰ درجه سانتیگراد میرسد. گرچه ورق سیاه st52 مشابه st37 از نوع کم کربن میباشد، اما به دلیل حضوری عناصر آلیاژی، هرچند ناچیز، استحکام بالاتری دارد. این مسئله باعث کاهش انعطافپذیری نیز میشود.
ورق سیاه ST37 و ورق سیاه ST52 وزن کم و مقاومت بالایی دارند و دامنه کاربرد آنها وسیع است. ورق سیاه برشی با کمک دستگاه برش گیوتین، برش پلاسما، هوابرش و … به سفارش مشتری، برش داده میشود. به ورق سیاهی که با این روش تولید شود، ورق سیاه برشی گفته میگویند. از آنجا که میتوان با این روش، ورقها را در اندازههای دلخواه برش داد، کاربرد ورق سیاه برشی گستردهتر شده است. از ورق سیاه برشی در تولید تیرآهن، تیرچه، سازههای مربوط به پل، میلگرد و … استفاده میشود.
برای تولید ورق سیاه، از تختالهای فولادی به عنوان متریال ورودی استفاده میشود. تختالها به کورههایی برای دریافت دمای پیش گرم، انتقال مییابند. در این مرحله یک پوسته اکسیدی بر روی ورق سیاه شکل میگیرد؛ بنابراین پیش از ادامه فرآیند سطح آن باید پاکسازی شود. بعد تختالها را از بین غلطکها عبور میدهند تا ضخامت صفحات آهنی کاهش پیدا کند. به این مرحله نورد خشن یا نورد تخت میگویند که نقش بسزایی در کاهش زمان فرایند دارد.
پس از نورد خشن، ورقها به مرحله نورد نهایی میروند تا به دمای بالا برسند و ناهمواریها و نواقص احتمالی آنها در این مرحله کاملا رفع شود. خط نورد نهایی، ۵ تا ۷ قفسه دارد و ضخامت ورقها را به ۱.۸ تا ۳ میلیمتر کاهش میدهد. پس از آن، دمای ورقها را حدود ۵۸۰ درجه پایین میآورند و آنها را برای مرحله کلافپیچی آماده میکنند. در نهایت ورقهای خنک شده، مثل یک کلاف پیچیده میشوند و به کارخانهها و بازارهای گوناگون میروند.
لازم به ذکر است که اگر قرار باشد از این ورقها در ساخت تیرها و ستونهای ساختمان استفاده شود، آلیاژهای تیتانیوم و اورانیوم نیز به ورقها اضافه خواهد شد تا محصول نهایی برای استفاده آماده باشد.
در تولید ورق سیاه با روش نورد گرم، کوره پیش گرم، قفسههای خشن کار و ظریف کار، واحدهای خنک کننده، ظرفیت قابل حصول کوره، قطر، طول و جنس غلطک، ترکیبات شیمیایی و … اهمیت دارند و در نتیجه نهایی، اثرگذار خواهند بود.
مشاهده ویدئوی زیر به شما کمک میکند تا به درک بهتری از مراحل تولید ورق گرم برسید.
ورق سیاه به دو صورت فابریک و رولی قابل ارائه هستند. در حالت فابریک، با توجه به نیاز مشتری برش ورقها انجام میشود. در حالت رولی ابعاد ۲۰۰۰ در ۱۰۰۰ تا ۶۰۰۰ در ۲۰۰۰ در بازار موجود است. متداولترین ابعاد ورق سیاه عبارت است از:
رولهای ورق سیاه
با اینکه عمدتا ورقهای سیاه از ۱.۵ تا ۱۰۰ میلیمتر ضخامت دارند، کمترین ضخامت ورق سیاه تولیدی برای کارخانههای تولید پروفیل و لوله که به صفحات نازکتری نیاز دارند، به ۱.۲ میلیمتر نیز میرسد. وزن ورق سیاه و در نتیجه قیمت ورق سیاه متاثر از این ضخامت است. جدول وزن ورق سیاه را برای شناخت بیشتر وزن و ابعاد استاندارد این مقطع فولادی مشاهده کنید.
با توجه به استانداردها، شرایط خاص تولید و ویژگیهایی که ورق سیاه دارد، از این محصول در ساخت و تولید تجهیزات و وسایل گوناگونی استفاده میشود. موارد زیر حوزههای کاربرد ورق سیاه را معرفی میکنند:
و …
با اطلاع از مشخصات ورق سیاه، درک علت انتخاب این مقطع کاربرد مشکل نیست. کاربرد ورق سیاه یا ورق تولید شده به روش نورد گرم به دلیل قیمت مناسب و خواص مکانیکی خوب در بسیاری حوزهها گسترش یافته است. این محصول دارای صرفههای اقتصادی بسیار است و دور ریز بسیار کمی دارد. به همین دلیل صنعتگران به آن علاقهمند هستند و در حوزه تخصصی ساخت و تولید خود، از آن استفاده میکنند.
کارخانه تولید کننده، طول، عرض و ضخامت محصولات مهمترین عوامل موثر بر قیمت ورق سیاه هستند. به علاوه، وزن ورق سیاه، قیمت ارز، نرخ سوخت، هزینههای حمل و نقل، انبارداری، روشهای تولید، نوسانات بازار بورس و… نیز بر قیمت نهایی ورق سیاه اثرگذار است. قیمت ورق سیاه همچنین به استاندارد مورد استفاده در ساخت هر نوع وابسته است. قیمت ورق سیاه برشی، قیمت ورق سیاه st37 و قیمت ورق st52 با یکدیگر متفاوت خواهد بود. با توجه به تغییرات لحظهای قیمت ورق و دیگر مقاطع فولادی اطلاع از قیمت لحظهای اهمیت مییابد. جهت استعلام قیمت ورق سیاه ۲ میل و قیمت ورق سیاه ۳ میل کلیک کنید. جهت دریافت قیمتهای روز و راهنماییهای لازم برای خرید ورق سیاه متناسب با نیاز خود با مشاوران ما در آیرومارت در ارتباط باشید.
لاله نظری
۲۸ شهریور ۱۴۰۰ورق سیاه رو میتونیم به سادگی تشخیص بدیم از بقیه ورقها؟
آیرومارت
۰۹ آبان ۱۴۰۰سلام وقت بخیر گرچه از نظر ظاهری این نوع ورق دارای سطح سیاه و تیره است، اما برای مطمئن شدن از گرید آلیاژی حتما باید برگه آنالیز شیمیایی دسترسی داشته باشید.