در این مقاله سعی داریم تا در خصوص تمایزات دو عضو بزرگ خانواده لوله های فولادی یعنی تفاوت لوله درزدار و بدون درز (مانیسمان)، بپردازیم. لوله فولادی به عنوان یکی از پرکاربردترین مقاطع فولادی در آلیاژهای گستردهای تولید میشود. اما از لحاظ روش تولید، این کالا به دو گروه بزرگ درزدار یا welded و بدون درز یا seamless تقسیم بندی میشوند.
روش تولید این استوانه فولادی، موجب ایجاد تفاوتهای بسیاری در خواص آن میشود. از جمله مهمترین این تفاوتها میتوان به قیمت لوله در این دو روش اشاره کرد.
پیش از بررسی تفاوت لوله درزدار و بدون درز ، به بررسی برخی مفاهیم مربوط به این کالا مانند لوله و تیوب میپردازیم.
لوله یا pipe به مقاطع گرد تو خالی اطلاق میگردد. اما tube که میتوان آن را قوطی نیز ترجمه کرد، مشخصه مقاطع توخالی با اشکال دایره، مستطیل یا مربع است. مثلا قوطی پروفیل هم یک نوع تیوب به حساب می آید. لولهها عمدتا برای ایجاد خطوط انتقال سیالات یا همان piping مورد استفاده قرار میگیرند. اما تیوب در مقاطع دایرهای کاربردهای فنیتری دارد. مقاومت آنها در برابر فشار، دمای کاری بالا و ضریب انتقال حرارت و پارامترهایی از این دست در تیوبها اهمیت بیشتری دارد. درباره تفاوت تبوپ و پایپ به طور مفصل در نوشته دیگری از آیرومارت صحبت کردهایم.
تیوب
این کالا در انواع مختلفی تولید میشود و مورد استفاده قرار میگیرد. ماده اولیه تولید این لولهها ورق فولادی است. از همین رو قیمت لوله درزدار وابسته به قیمت ورق فولادی میباشد. از معروفترین انواع لوله درزدار میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
اما در حالت کلی، دو گروه اصلی از این محصول را میتوان لوله درز مستقیم و لوله اسپیرال دانست. تفاوت لوله درزدار در این دو نوع حائز اهمیت است.
لوله های درز مستقیم از خمکاری ورق، حول محور طولی و سپس جوشکاری درز اتصال، تولید میگردند. درز جوش به شکل یک خط مستقیم است به همین دلیل با این نام شناخته میشوند. مشاهده ویدیو نحوه تولید لوله درزدار مستقیم، به درک بهتر شما از این فرایند کمک خواهد کرد.
اما لوله اسپیرال از خمکاری ورق یا تسمه فولادی به شکل مارپیچ یا حلزونی تولید میشود. امکان تولید لوله با ابعاد بسیار بزرگ، تنها در این روش فراهم است. لوله اسپیرال به صورت معمولی یا گالوانیزه شده مورد استفاده قرار میگیرد. قیمت لوله اسپیرال تحت تاثیر قیمت ورق مورد استفاده در تولید آن و کیفیت تولید،متفاوت است.
لوله درزدار
استاندارد لوله درزدار در هنگام خرید این مقطع فولادی اولین و مهمترین نکته برای بررسی است. لوله درزدار به دلیل انواع مختلف و تنوع بالا، کاربرد زیادی در صنایع و حتی مصارف خانگی دارد. از این رو نیاز است برای تصمیم گیری بهتر و کاهش ریسک خرید، اطلاعات مربوط به استاندارد لوله درزدار را بدانید.
استاندارد لوله درزدار راهی است برای مشخص شدن کیفیت مورد انتظار هر لوله و تایید کارایی آن در هنگام نیاز و مصرف. نکته مهم درباره استاندارد لوله درزدار، استفاده از مخفف عبارات معرف آنها است. برای آشنایی شما متن کامل هر کدام را در ادامه خواهیم آورد.
ISIRI: Iranian standard & industrial research institute
IGS: Iranian gas standard
IPS: Iranian petroleum standard
API: American petroleum institute
ASTM: American society for testing & material
AGA: American gas association
MSS-SP: Manufacturer standard society-standard practice
DIN: Deutsches institute for norming e.v
BSI: British standard institution
JIS: Japanese industrial standard
EM: Euro norm
سه استاندارد اصلی از لیست استاندارد لوله درزدار، متعلق به سیستم های تحقیقاتی و پژوهشی ایران میباشد. کشور آمریکا از بیشترین استاندارد لوله درزدار برخوردار است. معروفترین آنها استاندارد API و DIN میباشند که در ایران نیز کاربرد بسیاری داشته و نسبت به دیگر موارد آشناتر و پرکاربردتر هستند.
اختراع لوله بدون درز ، انقلابی در صنعت لوله و پروفیل به حساب می آید. لوله بدون درز به اسم لوله مانیسمان هم شناخته میشود. مانیسمان، ابداع کننده روش تولید لوله بدون درز است. شما میتوانید با کلیک روی لینک قیمت لوله مانیسمان قیمت روزانه این کالا را مشاهده کنید.
لوله بدون درز به طور مستقیم از شمش فولادی تولید میشود. از همین رو یکی از موارد تفاوت لوله درزدار و بدون درز، همین موضوع است. شمش فولادی پیش گرم و سپس توسط یک سنبه سوراخ میشود. در مرحله بعد، به کمک غلتکهایی که در بیرون شمش سوراخ شده و ماندرلی که درون آن قرار میگیرد، ضخامت لوله مانیسمان تعیین میشود.
شما میتوانید ویدئو تولید لوله مانیسمان را با کلیک روی لینک مشخص شده مشاهده کنید.
برای نمایش بهتر ضخامت لوله مانیسمان از رده بندی این کالا در چند گروه استفاده میشود. رده بندی این کالا بر اساس عدد schedule صورت میگیرد. شما میتوانید جزئیات ابعادی لوله مانیسمان در ردههای مختلف به همراه وزن آنها را در صفحه مربوط به این محصول مشاهده کنید.
همچنین یک محصول به نام لوله گوشتدار نیز در این دسته از محصولات قرار میگیرد. لوله گوشتدار در واقع محصولی با ضخامت بسیار زیاد است که برای مثال برای ساخت پیستون به کار گرفته میشوند.
برای آشنایی بیشتر با انواع لوله، پیشنهاد میکنیم مقاله لوله چیست را مطالعه فرمایید.
تفاوت لوله درزدار و بدون درز علاوه بر ماده اولیه به روش ساخت آن و خواص کالا نیز مربوط می شود. در این ویدیو تفاوت لوله درزدار و بدون درز نمایش داده شده است.
با تمامی این تفاسیر، موارد تفاوت لوله درزدار و بدون درز را میتوان در تقسیمبندی زیر خلاصه کرد:
لوله درزدار در انواع درز مستقیم، از خمکاری ورق فولادی تولید میشود. ورق فولادی با ضخامت و عرض مشخص، حول محور طولی خم میشود و سپس درز اتصال به روش مشخصی جوش میخورد. همچنین لوله اسپیرال با خمش مارپیچی ورق و سپس جوشکاری آن به وجود میآید. در مقابل، لوله بدون درز به طور مستقیم از شمش فولادی تولید میشود. ابتدا به کمک یک سنبه، حفرهای روی شمش پیش گرم شده، ایجاد میشود و سپس به کمک چند سری غلتک، ضخامت، قطر خارجی و داخلی لوله مانیسمان تنظیم میگردد.
مطابق روش تولیدی که در بالا توضیح داده شد، تفاوت لوله درزدار و بدون درز از لحاظ ماده اولیه کاملا مشهود است. برای ساخت لوله درزدار از ورق یا تسمه فولادی استفاده میشود و شمش فولادی ماده اولیه تولید لوله مانیسمان است.
تفاوت لوله درزدار و بدون درز از لحاظ خواص و کاربرد هم مشهود است. نوع درزدار به دلیل وجود درز جوش تحمل فشار کمتری دارد و از آن برای خطوط انتقال با فشار معمول مورد استفاده قرار میگیرد. در حالی که لوله مانیسمان کاربردهایی در شرایط فشاری بالاتری دارد.
تفاوت لوله درزدار و بدون درز از لحاظ قیمتی به تفاوت در روش تولید آنها بر میگردد. در یک حالت کلی لولههای مانیسمان به دلیل روش تولید هزینه بر تر گرانتر از انواع لوله درزدار هستند.
استاندارد لوله در اصل تعیین کننده ضخامت دیواره، قطر داخلی و خارجی و در نهایت وزن لوله بر اساس متر و یا اینچ میباشد. شما میتوانید برای بررسی تمامی جداول وزن بر روی جدول وزن مقاطع فولادی کلیک نمایید.
لوله بدون درز معمولا قیمت گرانتری نسبت به لوله درزدار دارد.
در این مقاله درباره تفاوت دو نوع لوله درزدار و بدون درز(مانیسمان) صحبت شد. این تفاوتها، اختلاف قیمتی گاها زیادی را بین این دو نوع مقطع فولادی رقم میزند. بنابراین چنانچه قصد خرید هرکدام از انواع لوله را دارید، ابتدا باید به خواصی که از آن انتظار دارید، توجه نموده و با توجه به آن، سعی در انجام بهترین انتخاب داشته باشید.
پیشنهاد میکنیم که پیش از خرید، با مطالعه راهنمای خرید لوله فولادی، اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید. همچنین از مشورت با افراد فعال و متخصص در این حوزه، غافل نشوید. چرا که این کار میتواند تاثیر بسیار زیادی در کاهش هزینههای اضافه شما داشته باشد.
کارشناسان و متخصصان آیرومارت ، با تکیه بر سالها تجربه خود در بازار آهنآلات، میتوانند در تمامی مراحل خرید، از انتخاب محصول تا خدمات پس از خرید، همراه شما باشند. فقط کافیست برای دریافت مشاوره و یا استعلام قیمت روز انواع لوله مانند قیمت لوله آب، گاز، لوله درز دار و بدون درز و …، با شماره ۴۵۳۰۶-۰۲۱ تماس گرفته و پاسخ تمامی سوالات خود را در رابطه با مقطع مورد نظرتان، دریافت نمایید.
لوله گازی درزداره؟