نمودار قیمت دلار در بازار آزاد در کنار قیمت رسمی آن و نیز قیمت روز دلار با توجه به نوسانات زیاد این ارز مورد توجه عموم مردم است؛ زیرا اکثر کالاهای موجود و به طور کلی اقتصاد زندگی افراد، به قیمت دلار بستگی دارد. قیمت دلار بر روی قیمت آهن آلات از جمله قیمت ورق آهن، مسکن، خودرو، ابزار آلات، هزینههای سفر و حتی لباس و مواد غذایی تاثیرگذار است، از این رو تحلیل و پیشبینی قیمت آن در آینده میتواند در برنامهریزیهای مالی نقش مهمی ایفا کند.
نمودار قیمت دلار و اهمیت آن
در ایران منبع رسمی برای اعلام نرخ دلار، بانک مرکزی است، با این وجود تمایل عمده خریداران و فروشندگان این ارز پیگیری نرخ دلار از بازار آزاد است. نمودارهای قیمت دلار مانند جدول قیمت دلار در ۱۰ سال گذشته در بازههای زمانی مختلف عمدتا بر اساس نرخ بازار آزاد ترسیم میشوند. این نمودار، در تحلیلهای اقتصادی و بررسی شرایط موجود کشور به منظور هدفگذاری و پیش بینی اوضاع در آینده تاثیر زیادی دارد. از این جهت، میبایست به صورت ماهیانه، سالانه و حتی در بازههای چندین ساله مورد بررسی قرار گیرد. در این نوشته سعی کردهایم قیمت دلار را در ۳۰ سال گذشته بررسی کنیم و بهویژه به نمودار قیمت دلار در ۱۰ سال گذشته بپردازیم.
قیمت دلار در طول سالهای متمادی، تغییرات بسیاری را تجربه کرده است. در این تغییرات، قیمت دلار در سال ۹۶ و جهشی که داشته، نقطه مهمی برای بررسی به شمار میرود. در ادامه، به منظور بررسی نمودار قیمت دلار در ایران، نمودار ماهها و سالهای گذشته مانند جدول قیمت دلار در ۱۰ سال گذشته را با ارقام دقیق قیمت دلار ارزیابی کردهایم که در ادامه خواهید خواند.
تاثیر انقلاب اسلامی بر قیمت دلار
بررسی نمودار قیمت دلار در ۳۰ سال گذشته
پیش از آنکه نمودار قیمت دلار در ۱۰ سال گذشته را به شما نمایش دهیم، خوب است که از ۳۰ سال گذشته شروع کنیم و بررسی کنیم که همواره چه مواردی بر قیمت دلار تاثیرگذار بودهاند؟ برای بررسی وضعیت نرخ ارز در ۳۰ سال گذشته، سیر تحول نرخ غیررسمی دلار را میتوان به پنج دوره تقسیم کرد: دوره اول از ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۳، دوره دوم از ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۱، دوره سوم ۱۳۸۱ تا ۱۳۹۲ و دوره چهارم از ۱۳۹۳ تا به امروز. باتوجهبه نمودار قیمت دلار در ۳۰ سال گذشته تحلیلهای زیر را از این پنج دوره خواهیم داشت.
شایان ذکر است استعلام قیمت و خرید انواع مقاطع فولادی از جمله قیمت ورق سیاه به صورت آنلاین در سایت آیرومارت قابل انجام است.
تاثیر انقلاب اسلامی بر قیمت دلار
پس از انقلاب اسلامی، با توجه به اتفاقات رخ داده و شور سیاسی و وضعیت روحی ناشی از تغییر مدیریت سیاستهای اقتصادی، درآمدهای ارزی سابق کشور با بلاتکلیفی مواجه شد. در ضمن وقوع تجاوزات خارجی در مدت کوتاهی پس از انقلاب، تاثیر عمدهای در تشدید این وضعیت داشت. همه این مسائل افزایش چشمگیر نرخ ارز در سال ۱۳۵۷ را بهدنبال داشت.
دادههای بانک مرکزی و نمودار قیمت دلار در بازار آزاد نشان میدهد که در سالهای اولیه پس از انقلاب، نرخ ارز در بازار آزاد از ۷ تومان به ۱۰ تومان رسید، بنابراین افزایش ۴۰ درصدی نرخ ارز در سال ۱۳۵۷ اولین شوک ارزی به اقتصاد کشور بود. لازم به ذکر است که تا اواسط سال ۶۸ کالاهای اساسی با نرخ رسمی دلار ۷ تومانی وارد میشدند.
در دوران نخستوزیری بازرگان و رجایی یعنی در سالهای ۱۳۵۷ تا ۱۳۵۹، نرخ ارز آزاد ۲ برابر شده و از ۱۰ تومان، به ۲۰ تومان رسید در حالیکه نرخ رسمی ارز، بدون تغییر باقی ماند.
در دوران نخست وزیری موسوی طی سالهای ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۷، نرخ ارز آزاد با افزایش ۴.۸ برابری از ۲۷ تومان، ۹۶ تومان شد اما طی این سالها، نرخ رسمی ارز کاهش یافت.
کاهش قیمت دلار با شوک اقتصادی سال ۱۳۶۷
در سال ۱۳۶۷، یک شوک اقتصادی متفاوت رخ داد و تغییرات وارونهای را به وجود آورد. به طوری که نرخ رسمی ارز با شوک منفی به ۶ تومان رسید. بهبود درآمدهای نفتی با نزدیک شدن به پایان جنگ و کم شدن تقاضای ارز در آن سال، از دلایل اصلی اولین شوک منفی ارزی به اقتصاد ایران بهشمار میرود. به جز در اوایل دهه شصت، تغییرات نرخ ارز در این دوره تقریبا کنترل شده بود.
کاهش قیمت دلار با شوک اقتصادی سال ۱۳۶۷
کاهش نرخ دلار در سالهای ۱۳۷۰ و ۱۳۷۱
در دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی، به طور کلی قیمت نرخ آزاد ارز از ۱۲۰ تومان به ۴۴۴ تومان در پایان سالهای ریاست جمهوری وی رسید.
بهطورکلی میتوان گفت که وجود اختلالات در فروش نفت باعث شد تا در درآمدهای ارزی کمبود شدید رخ دهد، ولی با این حال قیمت دلار افزایش پیدا نکرد.
در سالهای ۱۳۷۰ و ۱۳۷۱، با وجود تورم ۲۰ درصدی، سیاستگذاران پولی سعی کردند بازار را سرپا نگه دارند؛ بهطوریکه در این دو سال نرخ رسمی دلار در اقتصاد کشور برای دو سال متوالی ۲۰ درصد کاهش یافت. برخی کارشناسان تثبیت نرخ دلار در بازار آزاد را ناشی از ماهیت اقتصاد در سالهای ذکر شده و نگرانی مسئولان اقتصادی از تاثیرات افزایش نرخ ارز بر تورم میدانند.
جهش بی سابقه نرخ ارز در سال های ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴
با توجه به افزایش قیمتهای داخلی و تورم اقتصادی، نرخ ارز در بازار آزاد به یکباره در سالهای ۷۳ و ۷۴ جهش بیسابقهای را تجربه کرد. در همین راستا، پس از شوک اولیه در سال ۵۷، اولین شوک بزرگ در نرخ ارز در این دوره ظاهر شد.
در سال ۷۳ نرخ ارز در بازار آزاد با افزایش ۴۶ درصدی به ۲۶۳ تومان و در سال ۷۴ با افزایش ۵۳ درصدی به ۴۰۳ تومان افزایش یافت. اقتصاد کشور در سالهای گذشته و سالهای بعد تا سال ۱۳۸۹، شاهد چنین جهشی در نرخ ارز نبوده است. نکته قابل توجه اینکه نرخ رسمی دلار در همین بازه زمانی به طور بیسابقهای افزایش یافت و از ۶ تومان به ۱۷۵ تومان رسید تا جهشی حدودا ۳۰ برابری را تجربه کند.
البته تورم در این دوره نیز مشابه بود. بنابراین نرخ تورم در سال ۱۳۷۳ حدود ۳۵ درصد و در سال ۷۴ نرخ تورم ۴۹ درصد بود که نشاندهنده جهش بیسابقه قیمتهای داخلی در این مدت است.
در نهایت و در انتهای سالهای ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی، نرخ ارز رسمی با افزایش ۲۹ برابری از ۷ تومان، به ۱۷۵ تومان رسید و تا سال ۱۳۸۰ نیز همین نرخ باقی ماند.
افزایش قیمت دلار در سال ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴
نوسانات قیمت دلار در سال های ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۹
در زمانی که تورم ضربه خورده و اقتصاد کشور از سال ۱۳۷۳ بازسازی و تعدیل شده بود، دولت دوباره سعی کرد «نرخ ارز مرجع» را اصلاح کند. در اوایل سال جاری و طی هشت سال، نرخ ارز تنها با ۵ ریال افزایش از ۱۷۵ تومان در سال ۱۳۷۳ به ۱۷۵.۵ تومان در سال ۱۳۸۰ رسید. این در حالی است که نرخ ارز در بازار آزاد سال ۱۳۸۰، قیمتی حدود ۷۹۲ تومان بود.
در این سال، شکاف ایجاد شده در نظام ارزی چند نرخی، سیاستگذاران پولی را مجبور به تعدیل نرخ غیررسمی ارز کرد. در سال ۱۳۸۰ ارزش ارز بازار آزاد چهار و نیم برابر نرخ رسمی آن بود. به این ترتیب در سال ۱۳۸۱ به دلیل آشفتگی بازار ارز و دلار و رانتهای گسترده ناشی از چند نرخی بودن ارز، بانک مرکزی نرخ رسمی دلار را تا ۷۹۵ تومان افزایش داد. قیمت آزاد دلار از سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۹، از ۸۱۳ تومان به ۱۱۰۰ تومان افزایش یافت که تقریبا ۲۸ درصد رشد داشت.
در یک جمله میتوان گفت، در طول ریاست جمهوری خاتمی، افزایش نرخ ۲ برابری دلار آزاد آن را به ۸۷۴ تومان رساند در حالیکه نرخ رسمی ۵ برابر شده و نرخ ۸۷۱ برابری را به ثبت رساند. پس اتمام دوره ریاست جمهوری وی و آغاز ریاست جمهوری احمدی نژاد در سال ۱۳۸۴، دلار سیر صعودی خود را حفظ کرد و با ۲.۴ برابر شدن نرخ آزاد و ۱.۴ برابر شدن نرخ رسمی، به ترتیب ارقام ۲۱۰۰ و ۱۲۲۶ را در سال ۱۳۹۱ به ثبت رسانید.
افزایش بی سابقه قیمت دلار در ۱۰ سال گذشته
بر اساس تغییرات میانگین نرخ ارز در ماههای فروردین تا اسفند از سال ۹۳ تا ۹۶، نرخ ارز هر سال از مهر تا دی ماه افزایش قابل توجهی داشته و پس از دی ماه کمی کاهش مییابد، اما به نقطه قبلی برنمیگردد. مثلا در فروردین ۹۳ نرخ ارز در بازار آزاد ۳۰۹۹ تومان بود و در پایان آذر همان سال این رقم از ۳۵۰۰ تومان فراتر رفت. اما در بهمن و اسفند مجددا کاهش یافت و به ۳۳۹۳ تومان رسید.
در سال ۹۴ نیز وضعیت به همین منوال بود و تا مرداد ماه قیمت دلار در محدوده ۳۳۰۰ تومان قرار داشت. اما در شهریور ماه به ۳۴۰۰ تومان میرسد و این روند در مهر، آبان، آذر و دی ادامه دارد و به ۳۶۷۳ تومان میرسد. این رقم همچنان ۱۲۹ تومان بیشتر از سال ۱۳۹۳ است.
در سال ۹۵ نیز همین وضعیت تکرار شد و در نهایت دلار بازار آزاد در فروردین ماه به ۳۴۹۳ تومان رسید و در پایان اسفند به ۳۷۷۲ تومان رسید. در واقع سکوی پرتاب دلار برای سال ۹۳-۹۶ یک افزایش ۴ ماهه بین مهر تا آذر برای قیمت های بالاتر است و قیمت دلار تقریبا در اینجا به اوج میرسد.
از سال ۹۶ تا ۹۷ قیمت دلار با روند افزایشی همراه بود، اما از سال ۹۷، به دلیل اتفاقات سیاسی دلار به طرز بیسابقهای رشد کرد. به طوری که در مدت زمان بسیار کوتاهی قیمت دلار حتی از دو برابر نیز فراتر رفت. در پایان سال ۹۶، قیمت دلار بازار آزاد در حدود ۴۸۹۹ بود، ولی در پایان سال ۹۷ به ۱۲۸۹۴ رسید.
همانطور که در نمودار مشاهده میکنید، قیمت دلار به روند افزایشی خود ادامه داد تا اینکه در اواخر سال ۹۸ کمی کاهش یافته، ولی باز هم نسبت به سالهای پیش خیلی بالا بود. در پایان سال ۹۹ قیمت دلار به ۲۳۹۶۳ رسید و با توجه به نوسانات موجود، در پایان سال ۱۴۰۰ قیمت دلار به ۲۷۷۳۵ افزایش یافت. قیمت دلار در سال ۱۴۰۱ نیز با ۲۷ هزارتومان آغاز شد، این نرخ در پایان سال مذکور به ۴۹ هزارتومان رسید.
دوران روحانی طی سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۹ را از دورهای با افزایش شدید قیمت دلار میدانیم که در آن نرخ آزاد ۷.۸ برابر شده و از ۳۲۸۵ به ۲۱۷۰۲ تومان رسید و نرخ رسمی نیز با افزایش ۳.۴ برابر، از قیمت ۱۲۲۶ پایان سال ۱۳۹۱ در پایان نرخ ۴۲۰۰ تومان را ثبت کرد. شما میتوانید برای مشاهده قیمت انواع مقاطع فولادی و خرید آهن آلات از طریق بازرگانیهای معتبر مانند آیرومارت اقدام کنید.
نمودار قیمت دلار در ۱۰ سال گذشته
نمودار قیمت دلار در سال ۱۴۰۱
دلار بازار آزاد ابتدای سال ۱۴۰۱ را با نرخ ۲۷ هزار تومان آغاز کرد، اما روند آن افزایشی بود. به طوری که در اواسط آبان، با توجه به نرخ دلار در صرافی بانک ملی، کانال ۳۳ هزار تومان برای آن ثبت شد. این در حالیست که دلار در بازار آزاد در این تاریخ در کانال ۳۶ هزار تومان بود. قیمت دلار آبان ماه را با ۳۵۴۷۰ تومان به پایان رساند. درحالیکه از نظر برخی کارشناسان اقتصادی علت اصلی افزایش نرخ دلار در این بازه تورم است.
سیر صعودی قیمت دلار را میتوانید در نمودار سالانه قیمت دلار مشاهده نمایید. در نمودار قیمت دلار در بازار آزاد میتوانید افزایش شدیدی که ماهانه است را مشاهده نمایید. این افزایش در ماههای آخر سال با شدت یافتن تورم و وضعیت سیاسی کشور شدت یافت.
نمودار قیمت دلار در سال ۱۴۰۱ را میتوانید ببینید:
نمودار قیمت دلار در سال ۱۴۰۱
نمودار قیمت دلار در سال ۱۴۰۲
سیر کلی قیمت دلار در ماههای ابتدایی سال ۱۴۰۲ نزولی بوده است که در نمودار زیر آن را مشاهده میکنید:
بر اساس مصوبهای که در اواسط دهه ۸۰ توسط مجمع تشخیص تایید شد، ارز، کالا محسوب میشود و افزایش آن با توجه به تورم داخلی و خارجی مشخص میشود. در حقیقت، در صورتی که تورم داخلی ۲۰ درصد و تورم خارجی ۵ درصد باشد، نرخ ارز در یک سال، حدود ۱۵ درصد افزایش خواهد داشت. از طرفی، افزایش نرخ ارز معلول سه عامل مهم کاهش ارزش پول ملی، رشد نقدینگی و افزایش تورم است.
یکی دیگر از عوامل، توقف مذاکرات برجامی همزمان با اوضاع سیاسی و شرایط روز کشور است که بار روانی نیز بر اقتصاد دارد. از سوی دیگر، نمیتوان سواستفاده دلالان را نیز نادیده گرفت.
نمودار قیمت دلار در سال ۱۴۰۲
نمودار قیمت دلار در سال ۱۴۰۳
به طور کلی از ابتدای سال ۱۴۰۲ روند قیمت دلار تا حدودی کاهشی بوده است. البته طی این مدت نرخ دلار نوسانات زیادی را نیز تجربه کرده که بر بازراهای مختلف از جمله بازار آهن آلات نیز تاثیرگذار بوده است و در نتیجه آن شاهد افتوخیزهایی در قیمت روز میلگرد ۱۶، قیمت تیرآهن و قیمت ورق گالوانیزه بودهایم. در ادامه نمودار قیمت دلار در یک ماه گذشته این روند را به شما نشان میدهد:
نمودار قیمت دلار در یک ماه گذشته
نمودار قیمت دلار امروز در مقایسه با نمودار قیمت دلار در یک ماه گذشته
هر دلار در روزهای مشابه سه ماه گذشته یعنی در تاریخ شنبه ۱۲ اسفند ۱۴۰۲ با رقم ۵۹۳,۱۳۰ ریال معامله شده بود که این رقم در سه ماه گذشته تحت تأثیر رویدادهای سیاسی متغیر بوده است. این رقم در ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ به ۵۹۵,۰۰۰ ریال رسید و امروز در تاریخ نوشتن این مقاله یعنی ۹ خرداد، ۵۹۴,۸۵۰ ریال است.
نمودار قیمت دلار در سه ماه گذشته
تاثیر نمودار قیمت دلار آزاد بر قیمت آهن آلات
در دو سال اخیر نوسانات بازار ارز به حدی بوده که تاثیر عواملی مانند تغییر تقاضا یا تغییر قیمتهای جهانی را کاهش داده است. در ماه های اخیر نرخ دلار عامل اصلی تغییر قیمت محصولات فولادی بوده است. با توجه به وارداتی بودن بسیاری از محصولات، قیمت انواع آهن آلات مانند قیمت لوله استیل، تا حد زیادی به قیمت دلار بستگی دارد.
همچنین بهدلیل اهمیت فوقالعاده و حیاتی تیرآهن H یا هاش در ساختوساز پروژههای مرتفع و بزرگ، مانند بناهای زیرساختی شهرسازی ازجمله پلها، بزرگراهها و برجها قیمت تیرآهن یکی از دغدغههای مهم فعالان ساختوساز است. شاید در بازار آزاد، تغییرات قیمت ریالی فولاد و قیمت ارز در مدت زمان کوتاهی همراستا نباشد. اما به طور کلی بین نرخ ارز و نرخ جهانی فولاد رابطه مستقیم وجود دارد.
قیمت انواع آهن آلات بر اساس دلار آمریکاست و به صورت روزانه تغییر میکند. در نتیجه برای بررسی و تحلیل قیمت فولاد و حتی پیش بینی قیمت آهن در کشور باید نسبت قیمت ریال و دلار را مورد ارزیابی قرار داد. عوامل مؤثر بر حجم عرضه و تقاضا و همچنین ارزش ریال در برابر دلار آمریکا، بر قیمت آهن و فولاد تاثیر میگذارند و قیمت نهایی فولاد را تعیین میکنند.
کاهش ارزش ریال در برابر دلار نیز باعث کاهش ارزش محصولات ایرانی در بازارهای جهانی شده است. از طرفی به دلیل سود کم در بازارهای خارجی، قیمتها در بازار داخلی بالا میروند. افزایش قیمت دلار باعث افزایش هزینههای جانبی مانند هزینه حمل و نقل تریلی در کشور نیز میشود.
همچنین پیامدهای روانی افزایش نرخ دلار، قیمت انواع محصولات مانند قیمت روز میلگرد را افزایش خواهد داد. در واقع میتوان گفت که نوسانات قیمت دلار به طور مستقیم قیمت آهنآلات را تغییر میدهد. اما باید توجه داشت که قیمت جهانی فولاد بر اساس سود تولیدکنندگان فولاد و افزایش یا کاهش قیمت تعیین نمیشود. در عوض، قیمتها بر اساس عرضه و تقاضا در بازار جهانی تعیین میشود.
تجزیه و تحلیل اقتصاد کلان کشورهای کلیدی صنعت فولاد مانند چین، ایالات متحده و هند برای نظارت بر تغییرات قیمت آهن، بسیار مهم است. به عنوان مثال، رشد اقتصادی چین تاثیر قابل توجهی بر تقاضای فولاد و قیمت آهن آلات دارد.
ازجمله عوامل متعدد تأثیرگذار بر قیمت دلار میتوان به سیاستهای داخلی و خارجی، تورم، نرخ ارز، عرضه و تقاضا، قیمت نفت، تغییرات آب و هوا، اتفاقاتی مانند بلایای طبیعی یا ویروس کرونا اشاره کرد. این عوامل بهتنهایی یا در تعامل با هم میتوانند قیمت دلار را تحتتأثیر قرار دهند.
در نهایت، تحلیل دقیق این عوامل و آگاهی از شرایط بازار و استعلام قیمت دلار از سایتهای معتبر میتواند به سرمایهگذاران کمک کند تا تصمیمگیری درستی درباره فعالیتهای خود داشته باشند.
قیمت دلار بیشترین تاثیر را در تمامی کالاها دارد. بازار آهنآلات نیز مانند بازار هر محصول دیگری در ایران و جهان متاثر از قیمت دلار است.
مثلا اگر شما بخواهید قیمت ورق سیاه فولاد مبارکه را چک کنید، حتما متوجه خواهید شد که با توجه به وارداتی بودن این محصول، قیمت دلار تا چه اندازه هزینه را تغییر میدهد. بنابراین جهت خرید انواع مقاطع فولادی و آهن آلات، باید از منبعی معتبر و به روز قیمت آهن را استعلام بگیرید.
شرکت پیشرو صنعت نفت آسیا با نام تجاری آیرومارت امکان خرید انواع آهن آلات به قیمت روز را از بهترین برندهای کشور فراهم کرده است. میتوانید محصول مورد نظر خود را با تضمین کیفیت و در تناژ دلخواه از آیرومارت تهیه کنید.
آیرومارت، با بیش از سه دهه تجربه در بازار آهن آلات و برخورداری از زیرساختهای لازم شامل انباری به مساحت ده هزار متر مربع در شورآباد تهران، آماده ارسال سریع انواع مقاطع فولادی به سراسر کشور است. این مجموعه تخصصی و حرفهای با همکاری بزرگترین فولادسازان کشور امکان خرید آهنآلات را به صورت آنلاین و با شرایط و تسهیلات خاص فراهم کرده است.
وبسایت آیرومارت به آدرس iromart.com یکی از بهترین مراجع اطلاع از قیمت روز میلگرد میتواند به شما برای تجربه خرید بهتر کمک کند. برای ارتباط با کارشناسان آیرومارت و اطلاع از قیمت آهنآلات امروز و خرید میلگرد با شماره تلفن ۰۲۱۴۵۳۰۶ تماس بگیرید. کارشناسان ما در آیرومارت بهترین پیشنهادها را به شما ارائه میدهند.
سلام داشتم نمودار قیمت دلار سال های گذشته رو میدیدم.
فک کنم اگه نمودار قیمت دلار در ۳۰ سال گذشته رو نگاه کنیم مغزمون سوت میکشه.
واقعا اقتصاد داغونی داریم متاسفانه
سلام. وقت بخیر. بله. متاسفاه نمودار قیمت ارز در ماه گذشته افزایش شدید قیمت رو نشون میده.
امیدواریم که بازار ارز، بازار آهن و سایر بازارها به ثبات برسه.
سلام ممنون از اطلاعات خوبی که درج فرمودید، به یک نمودار جهت مقایسه نرخ ارز سنا (یوری سنایی ) و نرخ آزاد نیاز دارم . البته استخراج این نمودار با توجه به اطلاعات خوبی که در سایت دیدم قطعا میسر هست ولی وقت گیر خواهد بود . از توجه جنابعالی و کمکی که می فرمائید ممنون هستم . با سپاس
سلام. الحمدلله که سال ۱۴۰۲ افزایش بیجای قیمت دلار را نداشتیم. راستی چرا وقتی ما با ریال زندگی میکنیم، قیمت محصولات فولادی تولیدی داخل کشور باید براساس دلار حساب بشه؟ کارخانهها که خیلی سود میبرند ولی مردم عادی حیلی ضرر میکنند.